Orijentalni ljiljan - sadnja iz lukovica u posudu, uzgoj, njega, zimovanje

Orijentalni ljiljan biljka je koju karakteriziraju vrlo ukrasni cvjetovi koji se rado koriste u vrtovima i loncima. Lukovice ljiljana dostupne su u trgovinama u vrlo širokom rasponu vrsta i sorti. Vrijedno je znati osnovna pravila za uzgoj, sadnju i zimovanje ove biljke.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o ljiljanima.

Orijentalni ljiljan - sadnja iz lukovica u posudu, uzgoj, njega, zimovanje

Karakteristike orijentalnog ljiljana

Orijentalni ljiljan je vrsta koja pripada azijskom ljiljanu. Poput ostalih azijskih ljiljana, porijeklom je iz Japana i hibrid je japanskih vrsta. Ovi cvjetovi pripadaju obitelji ljiljana - Liliaceae. Vrijedno je znati da je to lukovica, pa se uzgaja sadnjom lukovica cvijeća.

Njegova je navika prilično visoka i uspravna. Uzorci odraslih kreću se od 50 cm do čak 100 cm. Najvažniji element ove biljke je ukrasno cvijeće koje se često kupuje kao rezano cvijeće u raznim cvjećarnicama, pa čak i nekim vrtnim trgovinama.

Azijski ljiljani imaju vrlo velike i jake cvjetove. To je i ovdje slučaj. Njihov jak miris vrlo je velika prednost. Mogu se naći u raznim nijansama bijele, ružičaste i crvene. Neke sorte imaju žute pruge ili su malo išarane. Cvjetovi se pojavljuju u vrtu u kolovozu. Ako tražite još savjeta i nadahnuća, pogledajte i članke o ljiljanima .

Orijentalni ljiljan - kako izgleda uzgoj?

Orijentalni ljiljan nema velikih zahtjeva za staništem. Međutim, treba imati na umu da je prilično osjetljiv na mraz. Osim toga, treba mu sunčan položaj, ali podnosi i malo zasjenjena mjesta. Preferira dobro drenirana i hranjivim tlima bogata tla, što rezultira kvalitetnijim cvjetovima.

Zimovanje je prilično teško. U trenutku kada se uzgoj odvija u posudi, ne moramo se brinuti o smrzavanju. Međutim, ako se uzgajaju u zemlji, lukovice ljiljana treba iskopati i čuvati u negrijanoj sobi. To ima značajan utjecaj na broj cvjetova i njihovu boju. Također možete ostaviti lukovice cvijeća u zemlji, ali rizično je čak i pod jakim pokrivačem.

Orijentalni ljiljan - sadnja iz lukovica u posudu, uzgoj, njega, zimovanje

Tražite li dobre cijene tla i gnojiva za cvijeće? Pogledajte u nastavku!

Nakon cvatnje, cvatove treba ukloniti. Uzgoj u posudi mnogo je lakši nego u tlu, posebno zbog zimovanja. Razmnožavanje je prilično jednostavno. Izrađuju ih lukovice cvijeća koje su odvojene od lukovica matičnog ljiljana. Tada se odvija sadnja. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o lopoču u ribnjaku ?

Razne lukovice ljiljana, odnosno sorte orijentalnog ljiljana

Sorte ljiljana vrlo su popularne za rezano cvijeće i sadnju vrta. Razlikuju se uglavnom po visini i boji cvjetova. Popularna sorta je ' Brasilica' čiji su cvjetovi bijeli s ružičastim obrubom i vrlo često se koriste za rezano cvijeće u cvjećarima.

Sorta s bijelim cvjetovima sa žutom prugom je ' Venezuela' , dok su ružičasti i puni cvjetovi 'Sweet Rosy' . S druge strane, 'Casablanca' ima kristalno bijele cvjetove. Sorta 'Mona Lisa' je kratka, a cvjetovi su bijeli i ružičasti s duboko ružičastim prugama u sredini te dodatno pjegavi.

Kao što vidite, orijentalni ljiljan ima široku paletu cvjetnih boja i savršen je za uzgoj u saksiji, ali i u vrtu. Može se saditi pojedinačno, ali puno bolje izgleda kad se sadi u skupinama. Vrijedno je razmisliti o kupnji ove atraktivne biljke. Također, pogledajte ovaj članak o uzgoju ljiljana od zlatnih ribica .