Žućkasta palma areke (hrisalidokarpus) - uzgoj, njega, zalijevanje, praktični savjeti

Kad kod kuće uredimo sobe, često im nešto nedostaje. Lončarsko cvijeće savršena je varijacija sivih i jednobojnih zidova čija cijena nije zapanjujuće visoka. Savršen primjer je areka palma koja zaslužuje našu pažnju. Njegova je cijena relativno niska u usporedbi s vizualnim efektima koje može donijeti u naš dom. Prije nego što kupimo cvijet areke, dobro je saznati kako se uzgaja i pazi, posebno zalijevanje.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte ovdje prikupljene članke o egzotičnim biljkama.

Žućkasta palma areke (hrisalidokarpus) - uzgoj, njega, zalijevanje, praktični savjeti

Što je karakterizirana palma areke?

Žućkasta areka je cvijet u saksiji, baš kao i koraljna palma, catechu areca i Areca Dypis lutescens. Poznata je i pod drugim imenima, naime kao zlatna areka, zlatni dlan ili zlatni list. Latinski joj je naziv areka Chrysalidocarpus lutescens. Cvijet Areca potječe s Madagaskara i sada se uzgaja u mnogim zemljama.

Cijene ovih biljaka variraju i ovise o veličini biljaka, mjestu kupnje i proizvođaču. Međutim, trebali bismo imati na umu da ovaj cvijet u saksiji vlaži zrak i uklanja iz njega otrovne tvari. Žućkaste areke, kao i koraljne palme, kateku areke i druge palme, izvrsna su biljka za spavaću sobu. Savršeni su za moderne, minimalističke i tradicionalne dizajne interijera.

Areca Chrysalidocarpus lutescens ima vrlo slična svojstva kao koraljna palma i catechu areca. U prirodnim uvjetima može narasti i do nekoliko metara visine, dok u domaćem uzgoju, u saksiji, palma zlatnog moljca naraste do 1,5 m visine. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o palmama u saksiji .

Listovi ove biljke su svijetlozeleni i perasti. Vrlo je karakteristično da njihov glavni živac ima vrlo intenzivnu žutu boju. Uz to, rastu na žuto-zlatnom mulju i zeleno-zlatnim stabljikama. Listovi su isprva uspravni, a nakon što se rasklope postaju lučni. Korijenov sustav cvjetova Areca dug je i slabo razgranat, zbog čega im je važno osigurati dovoljno visoke posude.

Žućkasta areka - kakav je njezin uzgoj i njega

Prije kupnje palme češljuga trebali bismo saznati što biljka mora učiniti u smislu položaja, supstrata, njege i uzgoja, a posebno kako treba izgledati zalijevanje kako se naše palme ne bi osušile. Kad se upoznamo s tim podacima, bit će nam puno lakše uzgajati.

Arecas Chrysalidocarpus lutescens treba vrlo veliku količinu difuzne svjetlosti. Uz to, trebali bismo im osigurati propusna tla i po mogućnosti rahla s ekspandiranom glinom ili perlitom. Kompostno tlo s primjesom lisnatog tla ili treseta i pijeska bit će savršeno rješenje. Različite vrste tla treba međusobno miješati u različitim omjerima. Unatoč činjenici da je areka palma vrlo otporna, trebali bismo udovoljiti tim zahtjevima. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o kokosovoj palmi u loncu ?

Cvijet Areca vrlo dobro djeluje u hidroponskom uzgoju. Međutim, što se tiče sadnje kod kuće, vrijedi saditi nekoliko biljaka u jedan lonac. Zahvaljujući tome postići ćemo učinak guste biljke. Naravno, ništa ne sprečava da se ovaj cvijet u saksiji posadi pojedinačno. Radi korijenskog sustava moramo osigurati žućkastu areku s visokim i uskim loncem. Kad lonac postane premali, biljku ponovno zasadite u veljači ili ožujku.

Tijekom uzgoja ne smijemo zaboraviti na pravilnu njegu, a posebno na pravilno zalijevanje. Dlan areke mora se zalijevati vrlo često kako bi se njezin supstrat cijelo vrijeme održavao vlažnim. Za zalijevanje treba koristiti dekalcificiranu vodu, jer previše kalcija šteti biljkama. Voda može ostati stajati ili kuhati. Također je potrebno lišće posuti otprilike svaka 2-3 dana i navlažiti zrak. Kako bismo se navlažili, lonac možemo postaviti na stalak s ekspandiranom glinom i vodom.

Preporučena gnojiva po najpovoljnijim cijenama - pogledajte ih!

Žućkasta palma areke (hrisalidokarpus) - uzgoj, njega, zalijevanje, praktični savjeti

Osim zalijevanja i prskanja, vrijedi i gnojiti biljku u razmacima od 2-3 tjedna u razdoblju od proljeća do kraja ljeta. Idealno gnojivo je tekuće gnojivo za palme ili univerzalno gnojivo, koje se koristi u dozi upola manjoj od količine naznačene u uputama. Ako vidimo kako lišće žuti i blijedi s vrha, to je znak da žućkastoj areki nedostaje hranjivih sastojaka. Također pogledajte ovaj članak o Uzgoju Noline u loncu .

Loši uzročnici i posljedice uzgoja te bolesti i štetnici na koje treba paziti

Uzgoj cvijeća u saksiji treba provoditi vrlo pažljivo, a kad primijetimo da biljka uvene ili se na njoj pojave drugi simptomi bolesti i štetnika, trebali bismo znati što je uzrokuje i kako se s njom nositi. Pa da vidimo najčešći problemi koji se pojavljuju.

Daleko najčešći problem je kada se biljka osuši. Preniska vlažnost zraka i supstrata pridonosi sušenju lišća. Previše suh zrak uzrokuje oštećenje i isušivanje vrhova lišća. To je vrlo uočljivo pogotovo zimi u stanovima s centralnim grijanjem. Listovi koji su se počeli sušiti moraju se skratiti i obrezati na oko 1 mm iznad zdravog tkiva. Nakon obrezivanja, trebali bismo početi prskati lišće svaka 2 dana, ali svakodnevno prskanje neće naštetiti.

Često se na tim cvjetovima pojavljuje i žuta i smeđa boja. To su simptomi pjegavosti lišća, obično uzrokovani pojavom različitih vrsta gljivica. Te se gljive pojavljuju posebno kada su biljke pregusto zbijene, a time je i poremećena cirkulacija zraka, ali im pogoduje i prejako prskanje u oblačnim i hladnim danima. Kad primijetimo prve simptome, trebali bismo ukloniti sve zaražene listove i primijeniti fungicidne pripravke. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju koraljne palme ?

Tijekom uzgoja trebali bismo uzeti u obzir i činjenicu da se na biljci mogu pojaviti razne vrste štetnika. Prva od njih su vage, duljine do nekoliko milimetara. Tijelo im je spljošteno i prekriveno karakterističnim smeđim štitom. Hraneći ih, lišće biljaka prvo požuti, a zatim otpada. Kao rezultat njihovog djelovanja, biljka može u potpunosti zaustaviti svoj razvoj. Ljuske se pojavljuju najčešće kada je temperatura visoka, a vlažnost zraka niska. Prisutnost markera ljestvice možemo prepoznati po izdignutim vrhovima i ljepljivoj tvari na lišću. Najučinkovitije je redovito vlažiti zrak oko cvijeća u saksiji. Osim toga, ljusku možemo ukloniti četkom, a zatim listove obrisati krpom navlaženom denaturiranim alkoholom.Uz to možemo koristiti i posebne štapiće protiv ljuskica.

Kad primijetimo mozaične žute mrlje na gornjoj strani lišća, imamo posla s paukovom grinjom. Kao rezultat njegovog hranjenja, lišće požuti i uvene. Paukove grinje možete ukloniti pamučnom podlogom natopljenom sapunicom, a zatim biljku isperite tekućom vodom. Da biste ih se riješili, možete koristiti i kemijske pripravke. Ako ne želimo da se ti štetnici ponovno pojave, trebali bismo održavati konstantnu vlažnost zraka oko biljke.