Sedum Morgana (Sedum morganium) - njega, presađivanje, savjet

Biljke sedum nevjerojatno su brojne vrste. I premda se čini da su međusobno više ili manje slični, svaki od njih je različit i ima neobične karakteristike. A najviše se ističe Morgana. Saznajte kako se brinuti za ovu divnu biljku i ne oklijevajte - pozovite je u svoj vrt što je prije moguće!

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje i članke o Sedumu.

Sedum Morgana ( Sedum morganium ) - nekoliko riječi o vrsti

Biljka sedum koja pripada gruboj obitelji izuzetno je zanimljiva biljka. Svi članovi ove obitelji imaju mesnate listove u kojima čuvaju vodu. Većina su trajnice pokrivene tlom koje štite supstrat od isparavanja vode. Međutim, Morganova oštrica izgleda sasvim drugačije. Sedum morganium je vrsta s neobičnim lišćem.

Duge su i poredane u ogromne oblike s izvornim bojama. U početku biljka sedum izgleda poput tipične sočne biljke - poredanih, uzdignutih, debelih listova u saksiji. Međutim, s vremenom dobivaju duljinu i uređuju kaskadne strukture koje nalikuju pletenicama. Posađene u visoku posudu izgledaju izuzetno zanimljivo, jednostavno su izuzetno lijepe. Listovi imaju voštani sloj kako bi ih zaštitili od oštećenja na suncu. Listovi su izuzetno slični listovima seduma ili Sedum burrito.

Uz zanimljive listove, biljka ima i neobične cvjetove koje treba spomenuti. Oni su malina ili naranča. To su mala zvona koja se pojavljuju u proljetnom i ljetnom razdoblju. Izuzetno su ukrasni. Zanimljivo je da su neke sorte Morgana's Sedum obojene drugačije. Cvjetovi mogu biti ružičaste ili bijele boje. Biljka je idealna za sadnju u posude. Za razliku od većine biljaka sedum, nije pogodan za vrtove jer ima nešto veće toplinske zahtjeve.

Sedum Morgana - uzgoj

Uzgoj kamenaca Morgane neće predstavljati problem ako postoje uvjeti. Prije svega, trebali biste pronaći sunčano mjesto za to. Tamo imaju najljepšu boju lišća i najobilnije cvjetaju. Zbog jako navoštenoga lišća, biljke sedum nisu podložne opeklinama, pa se o njima može pravilno brinuti. Sedum je vrsta koja voli sunce i toplinu, a bijeloj i ružičastoj doista treba puno.

Sedumski supstrat u posudi trebao bi biti bogat hranjivim sastojcima. Dobra je ideja upotrijebiti kaktus i sočnu podlogu, ili ako to nije moguće, dodajte malo složenog gnojiva u svoje uobičajeno zemljište za lonce (na primjer Osmocote ili Target za kaktuse i sukulente). Podloga također mora biti propusna kako bi se spriječilo stvaranje vodenih bazena u tlu. Da biste to izbjegli, na dno posude ulije se malo kamenja ili ekspandirane gline. To omogućuje da voda slobodno odlazi. Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o uzgoju seduma .

Preporučena gnojiva za cvjetajuće grmlje - pogledajte ih!

Sedum Morgana u saksiji - uzgaja se u stanu

Biljka sedum nema posebne zahtjeve za uzgoj. I Morgana i Sedum burrito vrlo su izdržljivi. Vole redovito zalijevati, ali to je izvrsna biljka za zaboravne i zauzete. Trajat će tjednima bez zalijevanja jer u mesnatom lišću nakuplja puno vode.

Međutim, vrijedi se prisjetiti gnojidbe. Za to se koriste sredstva posvećena kaktusima i sukulentima, jer samo oni mogu održavati odgovarajuću boju lišća i boju cvijeta. Gnojiva od kaktusa ne mijenjaju pH supstrata, što također može biti važno. Morganin sedum voli uzgajati na ormarima i visokim policama, a na njima izgleda prelijepo kada njegove guste pletenice teku prema dolje.

Ponovno zasadjivanje i reprodukcija kamenoloma Morgane

Uzgoj seduma nije težak postupak. Čak i početnici amaterski vrtlari mogu dobiti sadnice. Zapravo se postupak sastoji u uzimanju vršnih izbojaka i smještanju u zaštićene pješčanike. Kamenac Morgane treba dva tjedna da se ukorijeni i brzo se posadi u posudu. U slučaju ove biljke, nemoguće je razmnožavati se dijeljenjem šarana - on ne stvara nakupinu poput ostalih sedum biljaka tipičnih za vrtove. Također je moguće uzgojiti biljku sjetvom sjemena, međutim potrebno je neko vrijeme, pa ako želite brzi efekt lijepe pletenice, radije uzmite sadnicu od prijatelja ili kupite mladu biljku sedum u trgovini.

Nakon razmnožavanja, mali se reznici sade u male posude, ali s vremenom ih je potrebno zamijeniti većima. Presađivanje se provodi u proljeće ili početkom ljeta. To treba činiti vrlo pažljivo kako ne bi oštetili korijenje. Također biste trebali odabrati supstrat za kaktuse i sukulente. Posuda treba biti samo 1 veličina (promjera 2 cm) veća od prethodne posude. Biljka sedum kod kuće može se uzgajati u ukrasnim košarama ili keramičkim posudama. Važno je da mogu ispustiti vodu.