Ficus bonsai - njega, savjeti, zanimljivosti

Bonsai drvo minijaturna je biljka u saksiji koja ukrašava mnoge sobe. Briga o bonsaiju nije osobito lagana, potrebna je pažnja i strpljenje, pogotovo ako želite sami uzgajati bonsaj u loncu, jer cijena već formiranih bonsai stabala nije najmanja. Tupi fikus ili ginseng fikus najprikladniji su za početničko drvo bonsai. Naravno, u uzgoju se pojavljuje i fikus benjamina bonsai. Svi su vrlo ukrasni i sjajno izgledaju u bilo kojoj sobi. Doznajte kako obrezati drvo i kako se brinuti za bonsaj kod kuće.

Ako tražite tvrtku koja će urediti vaš vrt, koristite uslugu pretraživanja dobavljača dostupnu na web mjestu Građevinski kalkulatori. Nakon popunjavanja kratkog obrasca dobit ćete pristup najboljim ponudama provjerenih profesionalaca.

Stvoreni fikus bonsai

Za bonsai drvo biramo fikus

Ficuses su biljke koje su savršene za bonsai drvo. Vrlo su fleksibilni, mogu dobro podnijeti rezidbu i lako se brinu za njih, što je vrlo ozbiljno, jer teška njega bonsaija može ometati cijeli postupak stvaranja prikladnog stabla. Cijena stabala fikusa bonasai nije tako visoka kao kod ostalih biljaka, ali je i dalje prilično visoka. Kada je riječ o umjetnosti bonsaija, fikus je definitivno najbolji izbor za početnike, također jer ga je vrlo lako uzgajati, nema posebno opsežne zahtjeve. U principu, ne stvara probleme, ali pripazite da ga ne dobijete od padajućeg lišća.

Najbolja vrsta za drvo bonsai: Ficus retusa

Budući da su fikusi vrlo široka skupina biljaka, morate pogledati oko sebe i odabrati jednu od vrsta. Za početnike tupi fikus, tj. Ficus retusa ili Ficus microcarpa, najbolje djeluje. To je vrsta s vrlo ukrasnim, velikim lišćem, izuzetno privlačnom i tamnozelenom. Oni su najokrasniji dio bilo kojeg fikusa bonsaija, zbog čega je tupi fikus tako sjajan. Osim toga, ne postoje posebni zahtjevi. Cijena tupih stabala fikusa bonsaja u ovom slučaju neće biti previsoka, jer je biljka česta i možete je kupiti čak za desetak zlota. Stabla bonsaija u posudama (okrugli lonac dobro će poslužiti) zanimljiv su ukras kuće. Ako ste također zainteresirani za popularni fikus, informacije o njemu možete pronaći u ovom članku.

Preporučeni lonci i lonci po povoljnim cijenama - pogledajte ih!

Najbolje vrste za bonsai: Ficus Ginseng i benjamina

Druga vrsta idealna za fikus bonsaj je fikus ginseng. Zapravo je i jedan od predstavnika Ficus retusa - jedinstvena je sorta s lijepim lišćem. Njihov je oblik kopljastiji i cijela se biljka polako razvija zahvaljujući čemu postaje mnogo manja. Ficus Ginseng sorta je koja podsjeća na fikus benjamin, drugu vrstu koja je idealna za bonsai drvo.

Ficus benjamina bonsai su vrlo popularni. Te same biljke su vrlo česte, vrlo su cijenjene. Imaju sitnije, ali sjajne i atraktivne listove poput gicengovog fikusa. Ficus benjamina bonsai jednostavan je za njegu, raste vrlo brzo i izgleda sjajno u bilo kojoj sobi. Nemoguće je stvoriti vrlo razrađenu figuru od biljaka ove vrste, međutim, izvrsna je za najjednostavniju formaciju bonsaija, savršenu za početnike. Više o Benjaminovom fikusu možete pročitati u ovom članku .

Položaj za fikus bonsaj

U osnovi svi fikusi imaju vrlo slične zahtjeve, pa bilo da vam se sviđa fikus benjamina bonsai ili tupi fikus bonsaj, morate im pružiti prave uvjete. Najvažniji parametar je odgovarajuća insolacija. Ficus bonsai voli sunce, da bi ga razvio mora biti vrlo svijetlo, ali previše sunčeve svjetlosti može štetiti njegovim lišćima, na kojima se brzo počinju pojavljivati ​​obezbojenje i opekline. Da bi raspršio svjetlost, dovoljno je da bonsai u loncu stoji iza guste zavjese.

Položaj fikusa bonsaja vrlo je važan i treba ga pažljivo razmotriti. Uznemirujući pad lišća često je uzrokovan premještanjem na drugo mjesto, tako da cijelo vrijeme mora biti u istom položaju. Za fikus bonsaj je najvažnije da sunčeve zrake cijelo vrijeme dopiru do biljke pod istim kutom.

Ficus bonsai također mora imati stalnu temperaturu, koja će biti viša od 15 Celzijevih stupnjeva. To u našim domovima nije teško, ali morate znati da se fikus benjamin ne može iznijeti vani, ali tu će se dobro osjećati tupi bonsai fikusa.

Ficus bonsai - njega, savjeti, zanimljivosti 2

Postrojenje nema nikakve posebne zahtjeve u pogledu vrste supstrata. Tipičan, standardni supstrat za lončanice dobro djeluje. Lonac za bonsai trebao bi imati odgovarajuće rupe na dnu za odvod viška vode. Što bi drugo trebao biti lonac za bonsai? U principu, za bonsai, ficus nema zahtjeva u tom pogledu, može biti i glina, keramika i plastika. Poznato je, međutim, da će drveni biti najbolji, jer će propuštati zrak, a istodobno će odgovarati stilu cijele umjetnosti oblikovanja drveća. Vrijedno je da lonac za bonsai naglašava egzotičnost i podrijetlo ovog jedinstvenog stabla.

Njega fikus bonsaja i sve u vezi s tim

Kako se brinuti za bonsai drveće? Ficus bonsai ne zahtijeva nikakvu drugu skrb osim standardnog fikusa. To znači da u osnovi raste sam, od vas mu je potrebno samo zalijevanje, prihrana i ostavljajući mu maksimalan mir i prostor. Ficus bonsai voli pravu količinu vode, a to je apsolutno važno zapamtiti, pogotovo ako lonac za bonsai ima velike rupe. Podloga treba biti stalno vlažna, ali ne i mokra, pa je redovito zalijevanje osnova njege.

Njega fikusa bonsaja - zalijevanje

Tijekom cijele godine biljka se zalijeva umjereno svakih nekoliko dana, prilagođavajući količinu vode suhoći podloge. Posebnu pozornost treba obratiti na činjenicu da je tupi fikus bonsaj vrlo osjetljiv na suhoću i može reagirati na lagano pogoršanje stanja. Zimi biljku možete dodatno prskati kako biste povećali vlažnost zraka tijekom zagrijavanja. Osim toga, prskanje omogućuje čišćenje lišća od prašine, pa vrijedi i redovito provoditi. Sastavili smo još savjeta o brizi za biljke ovdje .

Njega fikusa bonsaja - gnojidba

Ficus bonsai raste tijekom cijele godine, čak i ako ga je teško vidjeti redovitim obrezivanjem. Iz tog razloga, naravno, treba je redovito gnojiti, bez potrebe za pauzom za sezonu jesen / zima. Ficus bonsai ne zahtijeva posebne pripreme, iako na tržištu naravno postoje gnojiva za fikus. Proizvodi namijenjeni zelenim biljkama u saksiji dovoljni su mu - možete biti sigurni da će zahvaljujući njima biljka uvijek izgledati lijepo.

Njega fikusa bonsaja - presađivanje

Ficus bonsai također treba prilično često saditi. To je zato što su bonsai posude obično prilično ravne, pa korijenje može vrlo brzo doći do tla. U početku se drvo bonsaija ponovo sadi jednom godišnje, nakon nekoliko godina to se može učiniti i malo rjeđe. Zapravo je dovoljno svake 2-3 godine posude zamijeniti većima. Prilikom presađivanja budite vrlo oprezni i vodite računa da biljku posadite u potpuno istom smjeru u kojem je ranije rasla.

Ficus bonsai - njega, savjeti, zanimljivosti 3

Ficus bonsai - kako orezati?

Međutim, stvarni fokus njege fikusa bonsaija je obrezivanje i vezivanje, odnosno oblikovanje stabla. U tome je trik dati biljci pravi, neobičan oblik i naviku. Vrijedno je znati da ficus bonsai jako dobro podnosi orezivanje, a njegove su grane, čak i drvenaste, fleksibilne, što znatno olakšava oblikovanje biljke. Međutim, za to su potrebni vrijeme i strpljenje.

Obrezivanje se može obavljati gotovo tijekom cijele godine, ali najbolje je ostaviti ga sve do vegetacije. Ovaj je postupak posebno uspješan ljeti, jer biljka dobro reagira na uklanjanje lišća. Rane na rezidbi trebale bi biti prekrivene mašću, ali ako uklonite ovogodišnje izbojke, to neće biti potrebno. Da bi se oblikovao bonsai, fikus nije potrebno obrezivati, on također dobro reagira na savijanje. Njegove lignified izbojke možete žicom lagano povući u željenom smjeru, ali pripazite da ne oštete koru biljke. U nju mogu izrasti oštre žice, što će pokvariti konačni estetski efekt. Također pročitajte naš članak s informacijama i savjetima: Bonsai drvo - cijena, njega, sorte .

Cijena bonsai stabala ili koliko takav hobi može koštati?

Cijena bonsai stabala može se uvelike razlikovati. Već formirana stabla prava su rijetkost i kupuju se za stvarno velike količine. Mnogo je jeftinije sami pripremiti stablo, a iako to oduzima puno vremena, ono također daje puno zadovoljstva. Stvaranje bonsaija jedinstveni je hobi i ljubitelji umjetnosti mogu provesti sate s biljkama.

U ovom slučaju, cijena bonsai drveća ne uključuje samo biljku koja je obično vrlo jeftina u usporedbi s ostalim biljkama u saksiji, već i sav potreban pribor. Bonsai lonci također mogu koštati od desetak do nekoliko desetaka zlota. Štoviše, morate se opskrbiti dodacima poput posebnih vrtnih škara i drugih takvih malih alata.

Uzgoj bonsaija također zahtijeva odgovarajuća gnojiva, ali ovo nije tako skupo ulaganje. Zapravo, jedino što trebate uložiti u ovu strast je vrijeme - oblikovanje bonsaija do željenog izgleda može potrajati i do nekoliko godina, ali vrijedi se uključiti. Neke vrste bonsaija ne zahtijevaju toliko truda i strpljenja, pa su najprikladnije za početnike. Ali upozorite: jedno drvo bonsai nije vam dovoljno! Čim primijetite da se vaš trud isplati, odmah ćete ih poželjeti što više. Ako ste također zainteresirani za proljetni fikus, u ovom ćete članku pronaći zanimljive informacije o njemu.