Sok od jagode - najbolji recept za izradu soka od jagode

Jagoda Fragaria grandiflora sezonska je biljka s ukusnim, vrijednim voćem, bogatim vitaminom C, šećerima, organskim kiselinama, alkaloidima, taninima i mineralnim solima, između ostalog. Jagode djeluju hranjivo, jačajuće i vitaminizirajući, pa jedimo voće ljeti i uživajmo u njihovom prekrasnom okusu. Međutim, za zimu vrijedi pripremiti razne konzerve od jagoda. Zahvaljujući smrznutoj hrani, voće možemo posegnuti tijekom cijele godine. Pročitajte kako biste saznali kako napraviti jedinstveni sok od jagode.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte ovdje prikupljene članke o jagodama.

Sok od jagode - najbolji recept za izradu soka od jagode

Očuvanje jagoda - što možete napraviti s jagodama?

Pasterizacija voća najlakši je i najpopularniji način očuvanja konzervi. Izbor ove metode omogućuje voću da zadrži veliku količinu vitamina C. Trajnost žbuke ovisi o stupnju eliminacije mikroorganizama - plijesni i bakterija. Održavanje odgovarajućih higijenskih uvjeta i kvaliteta korištenog voća utječu na kvalitetu domaćih konzerviranih proizvoda.

Jagode operite konzervama, zdrave i zrele, pažljivo, odbacujući oštećeno voće.

 • Džem i džem od jagoda bit će najukusniji ako koristite vrlo zrelo i slatko voće koje ima puno mesa, što će smanjiti njihovo propadanje tijekom kuhanja.
 • Kompot od jagoda pogodan je za voće koje je nešto manje zrelo, gustog mesa, tako da jagode neće isplivati ​​na površinu kompota.
 • Sokovi, vino od jagoda i liker od jagoda zahtijevaju upotrebu vrlo aromatičnog, ukusnog voća intenzivne boje soka. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak s receptima za pekmez od jagoda ?

Jagode čuvamo u staklenim bocama, u velikim staklenkama kao što su konzerve i u uvijenim staklenkama. Rubovi limenki, nakon punjenja vrućim kiselim krastavcem, pažljivo obrišite, stavite suhe gumene brtve, suhe poklopce i opruge. Stavite poklopce na uvijene staklenke i lagano ih zategnite ako želite kuhati - para tijekom pasterizacije treba slobodno izlaziti vani. Rezerve pasteriziramo oko 20 minuta. Druga metoda je sigurno pritezanje poklopaca uvrnute posude nakon nanošenja vrućih konzervi. Okrenite staklenke naopako. Kad se ohlade, možemo ih staviti u kućnu smočnicu.

Jednostavni recepti za ukusni sok od jagode ne samo za zimu

Recept 1 - kompot od jagoda u vlastitom soku

Sastojci:

 • Jagode - 1 kg
 • Šećer - 45 grama

Priprema:

Uberite voće i temeljito ga operite. Nakon korniranja uklonite peteljke. Stavite jagode u posudu i pospite šećerom. Ostavljamo ih nekoliko sati dok ne puste sok. Za to vrijeme pripremamo posude za pasterizaciju. Operite i poparite konzerve ili uvijene staklenke. Gotove smjese od jagoda napunite staklenke. Pasteriziramo ih na 90 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. Nakon hlađenja spremite spremljeni sok od jagode u hladnu ostavu.

Recept 2 - sok od jagode bez šećera

Sastojci:

 • Jagode - 1 kg
 • Voda - 1 i 2/3 čaše

Priprema:

Jagode sočite sokovnikom ili iscijedite voće, npr. U gazi. Dobivenu pulpu jagoda prelijte vodom i ostavite sa strane oko 1 sat. Nakon isteka preporučenog vremena, ponovno iscijedite sok iz voća i pomiješajte ga sa sokom dobivenim ranije. Ulijte tekućinu u oparene staklenke ili boce i pasterizirajte oko 15 minuta. Također pogledajte ovaj članak o receptima tinktura od jagoda .

Boce za sokove i sirupe po povoljnim cijenama

Recept 3 - tradicionalni sok od jagode

Sastojci:

 • Jagode - 1 kg
 • Voda - 2 čaše
 • Šećer - 15 grama

Sok od jagode - najbolji recept za izradu soka od jagode

Priprema:

Odabrane jagode prelijte kipućom vodom i ostavite da puštaju sok 3 sata. Nakon isteka preporučenog vremena dobiveni sok dekantiramo i pomiješamo sa šećerom. Tekućinu ulijte u staklenke ili boce, ostavljajući oko 5 cm slobodnog prostora od poklopca ili pluta, jer će sok tijekom kuhanja povećati volumen. Nakon zatvaranja staklenke i boce pasteriziraju se 10 minuta.

Kako pripremiti sirup od jagoda - korak po korak

Sirup od jagoda izrađuje se kuhanjem soka od jagode sa šećerom, što mu daje pravu konzistenciju. Slatki i gusti sirup može se koristiti na mnogo načina - može biti ukusna i aromatična prevlaka za deserte i slatka jela, ulijeva se u čaj ili vodu, sastojak je i domaćih vina i likera.

Sastojci:

 • Jagode - 1 kg
 • Šećer - 80 grama

Priprema:

 1. Iscijedite jagode pomoću sokovnika ili ručno - pomoću gaze.
 2. Ulijte sok u lonac, dodajte šećer i polako ga kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi.
 3. Skupljamo pjenu koja se skuplja na površini kipućeg soka.
 4. Prokuhajte sirup i napaljene staklenke napunite vrućom tekućinom, sve do poklopca.
 5. Nakon što ste čvrsto stegnuli poklopce, okrenite staklenke naopako i pustite da se sirup ohladi.

Konzervi od jagoda, pripremljeni sami, ne sadrže konzervanse i umjetne boje. Čuvamo ih u tamnim ormarima - smočnicama ili u podrumu, s temperaturom okoline od oko +15 Celzijevih stupnjeva. Ako konzerve stavimo u sobu s višom temperaturom, mikroorganizmi štetni za zdravlje mogu se početi razmnožavati. Ako primijetite plijesan na površini sokova, odmah izlijte cjelokupan sadržaj staklenke. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o konzerviranim jagodama ?