Kompot od jagoda - najbolji korak po korak recepti

Jagode su sezonsko voće u kojem uživamo ljeti. Sirovo voće nije moguće čuvati, tako da su konzerve od jagoda, bogate vitaminima, način da diverzificirate svoju zimsku prehranu. Vrijedno i ukusno voće prerađuje se u sokove, džemove i konzerve. Domaći likeri od jagoda i vino od jagoda cijenjeni su zbog svoje prekrasne arome i nježnog okusa. Popularni prilozi su kompoti, poput kompota od jagoda ili kompota od višanja. Pročitajte kako napraviti kompot od jagoda za zimu.

Ako tražite još recepata i nadahnuća, pogledajte i ovdje prikupljene članke o kompotima.

Kompot od jagoda - najbolji korak po korak recepti

Kompot od jagoda - što utječe na kvalitetu žbuke?

Prerađene jagode moraju biti zrele, svježe i zdrave. Prije nego što ih počnemo obrađivati, treba ih pažljivo odabrati kako bi se uklonilo oštećeno voće, npr. Pljesnivo ili prezrelo voće. Odbacujemo jagode koje nisu jednoliko zrele po cijeloj površini, sa zelenim vrhovima. Za svaku vrstu konzervi prikladni su malo drugačiji plodovi:

 • džem od jagoda i konzerviranje zahtijevaju upotrebu voća s visokim udjelom pulpe. Biramo zrele, srednje velike, vrlo crvene i vrlo ukusne jagode,
 • Kompot od jagoda dolazi od nešto manje zrelog voća, koje nema praznih prostora u sebi. Zahvaljujući gustom mesu, voće neće isplivati ​​na površinu kompota,
 • zrele, sočne jagode intenzivne boje soka pogodne su za sok od jagode.

Oprane i ocijeđene jagode spremne su za konzerviranje. Oprema igra veliku ulogu u uspješnoj preradi jagoda. Najbolje je posuđe od stakla, porculana, emajliranog i kamenog posuđa - lako se čisti, izrađeno je od materijala koji pogoduju našem zdravlju. Veće staklenke preporučuju se za kompot od jagoda, npr. Staklenke za čuvanje ili uvijene staklenke:

 • nakon stavljanja vrućeg kompota u staklenke, pažljivo zavrnite staklenke i preokrenite ih, ostavljajući kompot da se ohladi. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak s receptom za kompot od jabuka ?
 • Pripremite limenke za pasterizaciju stavljanjem brtve i poklopca na staklenku s ugrađenom oprugom. Prezervativi se pasteriziraju 20 minuta.

Trajnost žbuke ovisi o učinkovitosti uništavanja mikroorganizama - bakterija i plijesni. Alat i pribor treba temeljito oprati, a staklenke, poklopci i brtve popariti. Gotove konzerve za zimu čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Boce za sokove i sirupe po povoljnim cijenama

Kako napraviti kompot od jagoda? Pregled najboljih recepata

Korak po korak recept za kompot od jagoda

Sastojci:

 • Svježe jagode - 1 kg
 • Šećer - 20 grama
 • Voda - ½ l

Priprema:

 1. Izaberite jagode, uklonite peteljke i temeljito isperite.
 2. U lonac ulijte vodu i ulijte šećer - sve treba prokuhati.
 3. Stavite voće u kipuću vodu. Da bismo kuhali kompot od jagoda, moramo pričekati da voće izda sok i dobijemo intenzivnu boju kompota.
 4. Nakon vrenja ulijte gotov vrući kompot u uvijene staklenke, zategnite čepove i okrenite staklenku naopako.
 5. Ako koristimo limenke, pasteriziramo konzerve 25-30 minuta. Također pogledajte ovaj članak o receptu kompota od grožđa .

Recept za smrznuti kompot od jagoda

Od smrznutih jagoda možete skuhati kompot koji će zadovoljiti vaš apetit za napitkom, prepun vitamina i arome - jednako ukusan kao i kompot dobiven od svježeg voća:

Sastojci:

 • Smrznute jagode - ½ kg
 • Šećer - 80 g
 • Voda - 3 čaše

Priprema:

 1. U lonac ulijte vodu i šećer, a zatim ga prokuhajte.
 2. Stavite smrznute jagode (voće ne odmrzavajte) u kipući sirup.
 3. Koliko dugo kuhati kompot? Zamrznute jagode kratko prokuhajte - dok opet ne zavrije
 4. Gotov kompot ostavite u loncu da se ohladi.

Hladno piće ulijte u aparate za kompot i poslužite desert s mirisom ljeta, npr. Na kraju obiteljske večere. Ukusni kompot od smrznutih jagoda također će raditi kao osvježavajuće piće tijekom cijele godine. Voće kompota može se dodati sladoledu i desertima. Pogledajte i ovaj članak o receptima za konzerviranje jagoda .

Kompot od jagoda - najbolji korak po korak recepti

Recept za kompot od jagoda u vlastitom soku

Sastojci:

 • Svježe jagode - 1 kg
 • Šećer - 45 grama

Priprema:

 1. Oberite jagode, uklonite peteljke, temeljito ih operite i ocijedite.
 2. Stavite voće u lonac i prelijte ga šećerom. Pomiješamo cijelu stvar. Ostavite da odstoji nekoliko sati, dok ne puste sok.
 3. Sok od jagode i voće stavite u konzerve ili uvrnite staklenke - nakon što ih poparite.
 4. Pažljivo zatvaramo staklenke s kompotom i pasteriziramo konzerve na 90 Celzijevih stupnjeva. Koliko dugo kuhati? Staklenke od 1/2 litre - 20 minuta, dok veće staklenke - 25 minuta.
 5. Nakon hlađenja kompote čuvajte na hladnom mjestu.

Recepti za kompote od jagoda u vlastitom soku mogu biti različiti. Vrijedno je dodati jagode ogrozd, ribiz ili trešnje. Kad puste sok, napunite staklenke smjesom i pasterizirajte.

Recept za nezaslađeni kompot od jagoda

Sastojci:

 • Svježe jagode - 1 kg
 • Voda

Priprema:

 1. Uberite voće, ostavljajući jagode neoštećene, punašne i zrele. Uklanjamo peteljke i temeljito ih operemo.
 2. Ocijeđeno voće stavite u staklenke.
 3. Prokuhajte vodu i prelijte je preko voća do ¾ volumena staklenke.
 4. Pažljivo zatvorite staklenke i pasterizirajte kompote 20 minuta.

Ohlađene konzerve čuvajte na hladnom mjestu. U ovom članku potražite i recept za tinkturu od jagode .

Kako čuvati konzerve - savjet

Samopripravljeni kompoti od jagoda ukusan su i zdrav dodatak mnogim jelima. Njihova prednost je prirodna prerada voća, samo uz dodatak vode i šećera - bez konzervansa, pojačivača okusa i boja. Uvjeti u kojima ih čuvamo imaju ogroman utjecaj na rok trajanja konzervi.

Sobna temperatura je presudna:

 • na previsokim temperaturama mikroorganizmi se dobro razmnožavaju, voće gubi svoje vitamine, sadržaj staklenki potamni, a okus i miris konzervi pogoršavaju se,
 • na temperaturi ispod 0 Celzijevih stupnjeva, voda u rezervatima se smrzava,
 • najbolje je staklenke s kompotima čuvati u sobama s ambijentalnom temperaturom od +1 Celzijeva stupnja do +15 Celzijevih stupnjeva.

Prezervativi dobro podnose sunčevu svjetlost, pa ih treba čuvati na tamnim mjestima. Pristup sunčevoj svjetlosti uzrokuje brzu razgradnju vitamina i gubitak intenzivne boje. Dobro zatvorene staklenke s kompotima nisu osjetljive na vlagu zraka. Svaki mjesec provjerimo da li voće ne pljesni - takve konzerve treba odmah baciti!