Dizajn vrtnih kamenjara iz snova - najbolje ideje

Vrtne kamenjare najbolji su način za diverzifikaciju vašeg vrtnog sastava. Ovo je prava galerija jedinstvenih biljaka, koje se rijetko koriste u standardnim vrtovima, poput sukulenata. Uređivanje vrta s kamenjarom nije lako, pa evo kako to učiniti. Otkrijte dizajne kamenjara koji će vas oduševiti.

Ako tražite tvrtku koja će vam urediti vrt, koristite uslugu pretraživanja izvođača dostupnu na web mjestu Građevinski kalkulatori. Nakon popunjavanja kratkog obrasca primit ćete ponude najboljih ugovaratelja u vašem području.

Prekrasan vrtni kamenjar tijekom razdoblja cvatnje

Organizacija vrta i ideje za kamenjar

Dizajn kamenjara viđen na Internetu i u vrtnim časopisima je divan, ali prije nego što se odlučite za uvođenje kamenjara u svoj vrt, dobro razmislite imate li savršeno mjesto za to. Vrtne kamenjare dominirat će cijelim sastavom, također ih se ne može premjestiti. U malom vrtu, terasa, kamenjar i šareni popust previše su odjednom. Stoga pažljivo razmislite koji vam vrtni aranžman najviše odgovara.

Galerija vrtnih kamenjara je ogromna, ali vrijedi prilagoditi dizajn svojim mogućnostima. Projekti penjanja po stijenama moraju predvidjeti da većina biljaka voli sunčana mjesta, pa je dobro to organizirati na takvom mjestu. Dobra je ideja da se kamenjar nalazi i blizu ograde ili ograde, tako da visoke biljke za kamenjar, koje obično sadimo straga, imaju odgovarajuću potporu.

Također razmislite koliko prostora u vrtu možete posvetiti svojoj kamenjaru. Ako puno, imate vrlo širok spektar mogućnosti. Razmislite trebate li na kamenjar pričvrstiti potok ili ribnjak. Kamenje i spektakularne biljke za kamenjar učinit će da cijela kompozicija izgleda zaista posebno, a ribnjak će joj dodatno dati šarm.

Ideje za kamenjar mogu biti vrlo različite. Zašto se na kamenjaru ne bi mogli naći samo sukulenti? To će sigurno biti učinkovita kombinacija, ali svake sezone bit će potrebno biljke odnijeti kući. To je također prednost - zahvaljujući tome, vaš kamenjar svake godine može izgledati potpuno drugačije.

Jednogodišnje i višegodišnje biljke za kamenjare

Što posaditi na kamenjaru? Galerija biljaka koje se najčešće pojavljuju na njima vrlo je široka, tako da imate ogroman izbor. Među njima dominiraju vrste s puzajućim izbojcima, niskim ili visećim. Najčešće imaju vrlo kompaktnu naviku, osim toga, cvjetovi imaju vrlo intenzivnu obojenost. Između ostalog, dobro djeluju višegodišnje lukovice, uključujući one čije lukovice treba iskopati prije zime. Više informacija o tome koje biljke odabrati za kamenjar u vrtu možete pronaći u ovom članku .

Vrtne kamenjare savršeno su mjesto za svinju i sve vrste plamena, zvane floksi. Također treba obratiti pažnju na stjenovitog vretenca, njegovi cvjetovi su divni, vrlo gusti, biljka stvara atraktivnu, bijelu kuglicu sitnih latica. Vrijedno je napraviti pozadinu za njih ukrasnim grmljem, koje vrijedi razmotriti kada je u pitanju dizajn vrta.

Jednogodišnje se biljke vrlo rijetko pojavljuju u kamenjarima i u vrtu. Najtipičniji za kamenjar su naravno maćuhice, koje međutim polako postaju manje moderne. Pokraj njih se često nalaze travnjaci s velikim cvjetovima intenzivne boje. Cjelina se nadopunjuje cvjetovima purslana s velikim cvjetovima, koji dodatno unose kontrastnu boju. Nije ni čudo što su dizajni vrtova s ​​njihovom uporabom vrlo popularni.

Dizajn vrtnih kamenja iz snova - najbolje ideje 2

Međutim, najtipičnije biljke za kamenjare su rojevi i sedumske biljke - niske biljke koje se brzo šire i mogu ispuniti gotovo sve malene prostore između stijena. Zahvaljujući tome, kamenjar daje dojam da je pun i vrlo živopisan. Osim toga, timijan je pogodan i za kamenjare u vrtovima, jer savršeno obrađuje travu i održava zemlju na mjestu.

Korisni vrtni alati po izvrsnim cijenama - provjerite!

Vrtne kamenjare - galerija neobičnih biljaka

Međutim, dizajn vašeg vrta i ideje za kamenjare ne moraju biti standardni. Možete si priuštiti da dogovorite originalniju kombinaciju koja će biti jednako divna. Skalniak je izvrsno mjesto za mnoge biljke, ne morate se ograničiti na nekoliko najpopularnijih.

Prije svega, sve bilje koje zahtijeva sunčan položaj, poput origana, ružmarina ili mažurana, također uzgajane kao sobne biljke, vrlo su uspješne u kamenjaru. To će zauvijek stvarati vrlo ugodan miris u vrtu, a navedene biljke nisu samo korisne (i ukusne), već i vrlo dekorativne. Družba visokih trava dodati će im atraktivnost - posebno onima visoke ukrasne vrijednosti, poput mjehura, koji će također biti dekorativan tijekom cijele godine. Lavanda ili maciejka bit će izvrstan naglasak u boji. Ako ste zainteresirani za ovu temu, ovaj članak će vam pokazati kako uzgajati lavandu.

Skalniak je također izvrsno mjesto za stavljanje biljaka u posude. Naravno, najbolje će raditi glinene ili drvene. Gotovo sve biljke mogu rasti u njima. Najviše od svega lijepo izgledaju vrijesci, viseće begonije i safir ili žuti ili narančasti neveni. U kombinaciji sa stijenama i kamenjem, cijeli je aranžman očaravajuće.

Također je pogreška pretpostaviti da bi na kamenjarima trebale rasti samo niske biljke s puzavim izbojcima. Vrijedno je u zadnjem dijelu imati visoke cvjetove ili četinjače. S jedne strane, njihove će stabljike biti lijepa, zelena podloga ostalim biljkama, s druge će skretati pozornost na višedimenzionalnost kamenjara i ostavljati dojam dubine. U tu svrhu savršeni liater ili kniphofia su savršeni - cvjetovi intenzivne boje koji se nadvijaju nad skalperom bit će sjajan akcent u boji. Sadnja četinjača na ovom mjestu učinit će kamenjar atraktivnim i zimi.