Bijeli sedum (sedum album) - uzgoj, briga, praktični savjeti

Sedum se može naći i u vrtovima i u divljini (u Sudeti i Karpatima). Biljku karakterizira puzajuća navika i mala visina. Savršen je za uređivanje praznih mjesta u vrtu i za sadnju na kamenjarima, padinama i kamenim policama.

Za više informacija i savjeta pogledajte i ovdje prikupljene članke o Sedumu.

Sedum bijeli tijekom cvatnje

Sedum bijeli album sedum - izgled biljaka u vrtu

Bijeli sedum (sedum album) naraste samo do 10 cm visine. Stvara rahlu, puzajuću travu pokrivenu malim, tamnozelenim lišćem. Listovi biljke sedum su mesnatog i kopljastog oblika. U jesen malo pocrvene.

Cvatnja seduma započinje u lipnju i traje do kolovoza. U to se vrijeme na tankim, ne baš dugim stapkama pojavljuje ogroman broj sitnih cvjetova u obliku zvijezde. Toliko je cvijeća da izgledaju poput pahuljastih bijelih tepiha.

Biljka sedum je zimzelena biljka, što znači da u jesen ne gubi lišće. Ova je sorta, poput kavkaske biljke sedum, ekspanzivna biljka. Izbojci biljke brzo rastu, zahvaljujući čemu tijekom godine mogu povećati svoju duljinu za oko 30 cm. Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ove članke o trajnicama u vrtu .

Uzgoj i briga sedum albuma

Biljka bijelog seduma potpuno je nezahtjevna. Najbolje se osjeća na sunčanim položajima u laganom i pjeskovitom tlu. Ako je tlo u vrtu teško i kompaktno, ima smisla rahliti ga šljunkom ili krupnim pijeskom prije sadnje biljke sedum.

Listovi biljke imaju sposobnost skladištenja vode, pa joj nije potrebno zalijevanje. Njegova se briga u osnovi ograničava na uklanjanje izblijedjelih cvatova, što može unakažiti biljku i oslabiti cvjetanje. Ili će vas možda zanimati i članak o uzgoju puzećih floksa ?

Bijeli sedum (sedum album) - uzgoj, njega, praktični savjeti 2

Biljka sedum se vrlo lako razmnožava. Ovaj se tretman može izvesti na dva načina. Najlakši način je podijeliti nakupinu. Nakon razdoblja cvatnje, biljku treba iskopati iz zemlje i rastrgati. Tako ćemo dobiti nove sadnice. Drugi način je uzimanje vršnih reznica i ukorjenjivanje u posudama. To radimo u proljeće ili rano ljeto. Mladi primjerci sade se na odredište u proljeće sljedeće godine.

Najbolje mješavine vrtnog cvijeća - pogledajte ih!

Sedum bijela - lijepa biljka za vrtne sadnje

Sedum se, zbog svojih niskih zahtjeva, može uzgajati posvuda. Savršen je za kamenjare i na neplodnim mjestima gdje se druge biljke ne bi mogle nositi. Biljke vole sunce pa pri sastavljanju gredice s biljkama sedum pazite da ih listopadno drveće ne zasjeni previše.

Sedum se može slagati s drugim biljkama. Dekorativne trave, pelargonije i ehinaceja savršeno se stope s njima. Sedum album također se može kombinirati s biljkama sedum različitih vrsta i sorti (npr. Sedum, kavkaski, akutni, bradavičasti itd.). Zbog velikih prirasta, biljke izgledaju lijepo u kaskadnim nasadima. Ako tražite više inspiracije, pogledajte članke o cvijeću kamenjara .

Biljka sedum biljka je koju vrijedi preporučiti. Ove su kopije u osnovi "bez održavanja". Poput ukrasnih trava, jednom posađenih na jednom mjestu, ondje mogu rasti dugi niz godina. Ne treba ih gnojiti ili orezivati ​​poput gotovo svih listopadnih stabala. Svatko tko zasadi biljku sedum u vrtu zasigurno neće požaliti. Biljka sedum biljka je koju vrijedi pozvati u svoj vrt. Ili će vas možda zanimati i članak o mačevima u vrtu ?