Perzijska šahovnica (Fritillaria persica) - sadnja, uzgoj, njega

Perzijska šahovnica, kao i kockice šahovnica i carska kruna, poznata kao carska šaha, vrlo je atraktivan cvijet koji se često može naći u uzgoju. Međutim, prije nego što počnemo uzgajati perzijsku šahovnicu u svom vrtu, trebali bismo naučiti o zahtjevima cvijeća i kako se brinuti o njima.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte i članke o cvjetnim gredicama .

Perzijska šahovnica (Fritillaria persica) - sadnja, uzgoj, njega

Perzijska šahovnica ( Fritillaria persica ) - odakle dolazi cvijet

Perzijska šahovska ploča - Fritillaria persica biljka je iz porodice ljiljana - Liliaceae , koja pripada klasi monokota. Vrste i rodovi ove obitelji mogu se naći samo na sjevernoj hemisferi. Vrijedno je znati da ove biljke imaju odgovarajuće lukovice i rijetko rizome.

Biljke iz porodice ljiljana su geofiti, koji su podijeljeni u dvije skupine koje se razlikuju u morfologiji i ekologiji. Prva skupina su biljke koje žive na otvorenim staništima, dok su druga skupina biljke čije su prirodno stanište šumske sastojine.

Biljke koje preferiraju otvorena staništa su svjetloljubive i pripadaju podporodici Liliodeae . To su lukovice s izduženim lišćem, vrlo impresivnim cvjetovima i plodovima u obliku vrećice. Situacija je potpuno drugačija u slučaju biljaka koje pripadaju drugoj skupini.

Pa, šumske vrste koje pripadaju podporodici Streptopoideae obično su biljke rizoma, koje karakteriziraju neugledni cvjetovi, a plodovi su im bobice. Zajedničke značajke biljke ljiljana su da ima 6 slobodnih listova perianta, a prašnici su ugrađeni s vanjske strane niti. Ako tražite nadahnjujuće cvijeće ove vrste, pogledajte ovaj članak o uzgoju carske krune .

Fritillaria persica - karakteristike

Fritillaria persica je lukovica koja se vrlo često može naći u uzgoju. Međutim, prije nego što prijeđemo na sve zahtjeve za sadnju, odabir mjesta i tla ili tretmane njege, trebali bismo saznati što je specifično za ovu biljku.

Perzijsku šahovnicu karakterizira snažan, gust i vrlo dug izdanak na čijem se kraju nalazi cvat. Njihova je navika ravna, a visina im je obično oko 60-80 cm. Međutim, vrijedi znati da pod odgovarajućim uvjetima biljka može narasti do 1 m visine.

Biljke su također karakterizirane ne prevelikim, blijedozelenim lišćem. Pojedinačni listovi su kopljasti i prilično su nepravilno raspoređeni na izdanku, posebno u donjim dijelovima. Međutim, oni nisu razlog zašto se biljke kupuju jer nisu toliko atraktivne.

Tražite li dobre cijene tla i gnojiva za cvijeće? Pogledajte u nastavku!

Perzijska šahovnica (Fritillaria persica) - sadnja, uzgoj, njega

Element na koji vrijedi obratiti pažnju su cvjetovi šahovske ploče koji se pojavljuju na biljci na prijelazu travnja i svibnja. Cvjetovi su u obliku velikih, glatkih i blago sjajnih zvona. Pojedinačni cvjetovi stapaju se u grozdasti grozd cvatova koji raste na vrhu izdanka. Vrijedno je znati da cvijeće karakterizira vrlo tamnoljubičasta boja, koja u nekih ljudi može biti povezana i s crnom.

Perzijska šahovnica ( Fritillaria persica ) - što je sadnja i uzgoj šahovnice

Prije nego što započnemo s sadnjom perzijske šahovnice, trebali bismo saznati kakav položaj cvijet zahtijeva i što učiniti da pravilno raste. Stoga vrijedi znati da šahovske ploče zahtijevaju sunčan ili možda polusunčan položaj koji će biti topao, tih i zaštićen od jakog vjetra koji bi ih mogao slomiti.

Uz to bismo šahovsku ploču trebali osigurati humusom i propusnim tlom. Međutim, ako nemamo mogućnosti osigurati takvo tlo za biljke, tada će biti potrebna drenaža koja se može napraviti od šljunka pomiješanog sa zemljom ili čak od grubog pijeska.

Nakon odabira odgovarajućeg položaja možemo započeti sadnju. Lukovice sadimo na dubinu od 15-20 cm krajem ljeta ili početkom jeseni. Kada sadite biljke u skupine, ne zaboravite držati razmak od 25 cm između njih, tako da imaju dovoljan prostor. Također ne smijemo zaboraviti biljku prekriti korom, tresetom ili granama smreke kako se luk ne bi smrznuo.

Perzijska šahovnica vrlo je atraktivna i dekorativna biljka koja će se savršeno uklopiti u vrtove u raznim stilovima. Međutim, trebali biste se sjetiti veličine šahovske ploče i osigurati joj dovoljno prostora za razvoj. U suprotnom nećemo postići rezultate koje smo očekivali.

Fritillaria persica može se uspješno saditi na cvjetnjacima. Možemo ga pojedinačno posaditi kao pasijans, ali vrijedi ga saditi i u grupe, ne samo pojedinačne, već i više vrste. Kombinacija perzijske šahovnice s carskom šahovnicom i ostalim nižim biljkama, koje će zajedno s njom donijeti zanimljiv visinski efekt u naš vrt, izgleda vrlo atraktivno.

Stoga, ako za svoj vrt tražimo vrlo zanimljivu biljku, koja će biti ne samo zanimljiv visinski element, već i element boje koji će se savršeno suprotstaviti svijetlim i svijetlim biljkama, perzijska šahovnica bit će izvrsno rješenje za nas.