Koračno presađivanje cvijeća - rokovi i praktični savjeti

Biljke u saksiji neizostavan su element naših domova. Bez obzira imaju li naši domovi malo ili veliko cvijeće u saksiji, trebali bismo se znati brinuti o njima, uključujući presađivanje saksijskog cvijeća. Međutim, kako bi presađivanje orhideja ili božura proteklo bez problema, trebali bismo znati kada se taj postupak izvodi.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o ponovnom sadnji biljaka .

Presađivanje saksijskog cvijeća - kada je potrebno

Odlučujući se za uzgajanje malih i velikih cvjetova u saksiji, zasigurno ćemo se naći u trenutku kada razmotrimo je li lonac odabran za našu biljku premalen i je li pravi trenutak za presađivanje biljke u veći lonac. Naravno, bit će pitanje hoćemo li presaditi orhideje, božure ili druge biljke u proljeće, ili možda u jesen ili zimu. Pa odgovorimo na pitanje kada bismo trebali presaditi orhideje ili kada presaditi božure i ostalo cvijeće koje su sobne biljke.

Mali i veliki cvjetovi u saksiji zahtijevaju presađivanje zbog činjenice da rastu cijelo vrijeme. Ne razvija se samo njihov zračni dio, već i korijenje, što znači da je u posudi sve manje mjesta, a biljka ima ograničen pristup potrebnim hranjivim tvarima.

Također bismo se trebali sjetiti da prilikom višekratnog presađivanja na temelju posebnog kalendara ne možemo koristiti tlo iz vrta, jer ono često ima mnogo patogena koji uzrokuju bolesti naših biljaka. Uz to, može sadržavati štetnike i sjeme neželjenih korova koji su oku nevidljivi. Zato bismo trebali koristiti specijalizirano tlo dostupno u vrtnim trgovinama.

Presađivanje saksijskog cvijeća - tretmani važni za lončanice

Kako presaditi biljke u novi lonac? Ako imamo velike cvjetove u saksiji, trebali bismo uzeti u obzir da se ne mogu uvijek presaditi, a onda zamjenjujemo samo gornji sloj supstrata. Također bismo trebali znati da biljke treba zalijevati i prije presađivanja i nakon sadnje. Međutim, višak vode koji ostane nakon zalijevanja zasađene biljke treba ukloniti. Vrijedno je napomenuti da biljka ne bi trebala biti izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti 2-3 tjedna.

Još jedan element koji treba imati na umu je raspetljavanje i otpuštanje uvijenih korijenskih masa kako bi cvijet mogao slobodno proširiti korijenjevu koru. Ako su pak korijeni predugi, onda ih moramo skratiti. Uklanjamo samo one korijene koji su na bilo koji način truli ili suhi.

Kada odabirete posudu za naše cvijeće u saksiji, imajte na umu da male posude treba presaditi u posudu širinu 2-4 cm od one u kojoj su do sada rasle. Međutim, u slučaju velikih cvjetova u saksiji, lonac bi trebao biti 5-10 cm veći, jer im treba puno više prostora, a korijenska im je kugla opsežnija. Ako kod kuće imate orhideje, pogledajte i ovaj članak o tome kako korak po korak presaditi orhideje .

Cvijet u saksiji u procesu presađivanja, kao i presađivanje saksijskog cvijeća i lončanica

Jedan od najvažnijih elemenata pri odabiru lonca, naravno, osim njegove veličine, jest da se na dnu lonca nalaze rupe kako bi se višak vode mogao odvoditi. Ako je naša posuda puna na dnu, vrlo je velik rizik da će korijenova kugla istrunuti i na kraju će cijela biljka umrijeti.

Najbolja cvjetna gnojiva po povoljnim cijenama - provjerite!

Vrijedno je spomenuti i dubinu na kojoj bi trebala biti zasađena naša lončanica. Presađivanje cvijeća u saksiji treba izvoditi na istu dubinu kao što su rasle biljke u starom loncu. Također bismo trebali zapamtiti da od gornjeg ruba lonca ostavimo 1-2 cm slobodnog prostora. Zahvaljujući tome, tijekom zalijevanja voda neće istjecati bočno iz lonca, a u slučaju rasta korijena neće biti potrebno uklanjati sloj supstrata izbačen od grude, rasute oko lonca.

Termini za presađivanje lončanica

Kada presaditi biljke u novi lonac? Datumi za presađivanje biljaka variraju i ovise o mnogim čimbenicima. Prvo je kakvu sobnu biljku uzgajamo u svom domu. Prema tome možemo provjeriti raspored tretmana koje provodimo na određenim biljkama i vidjeti je li bolje ponovno nasaditi cvijeće u proljeće, zimu ili jesen.

Još jedan čimbenik koji nije obuhvaćen kalendarom jest da korijenje počinje rasti iz posude ili neki od njih izrastu iz rupa u posudi. Ovo je očit znak da naša biljka zahtijeva veći lonac i zamjenu supstrata. Većinu biljaka treba ponovno zasaditi otprilike svake 2-3 godine.

U slučaju presađivanja cvijeća u saksiji koje je još mlado, a uz to je i brzorastuća vrsta, postupak može biti potreban jednom godišnje. Međutim, imajte na umu da je najbolje vrijeme za sadnju lončanica najbolje u proljeće, kada biljke ne cvjetaju i ne rađaju. Također možete presaditi u jesen i zimu, ali poželjno je rano proljetno presađivanje. Svi su ti elementi vrlo važni prilikom presađivanja cvijeća u saksiji.