Utricularia graminifolia - zahtjevi, uzgoj, njega, praktični savjeti

Kada uređuju svoj dom, mnogi ga ljudi rado opremaju akvarijem. To je vrlo lijep dodatak, koji uključuje ne samo ribe, već i akvarijske biljke, zahvaljujući kojima će poprimiti nevjerojatan i individualan izgled. Također bismo se trebali sjetiti da su akvarijske biljke dio filtara i tako utječu na stanje naše vode. Danas ćemo pogledati zanimljivu biljku Utricularia graminifolia i vidjeti kako se uzgaja i kakvi su joj zahtjevi.

Dodatne savjete potražite ovdje u člancima o akvarijskim biljkama.

Utricularia graminifolia - zahtjevi, uzgoj, njega, praktični savjeti

Utricularia graminifolia - što bismo trebali znati o ovoj biljci?

Utricularia graminifolia jedinstvena je akvarijska biljka koja prirodno raste u vrlo karakterističnim uvjetima. Nalazi se uglavnom u Aziji u svojim jugoistočnim dijelovima. U pravilu su to područja koja se nalaze u južnoj Kini, Vijetnamu, Laosu i Indiji.

Raspon njegove pojave nije širok i potrebno je znati da je naklon samo nekoliko staništa. Tu se, među ostalim, ubrajaju prilično plitki vodotoci u kojima raste potpuno potopljen u vodi, kao i šumovita tropska područja gdje u potpunosti može rasti u vodi, ali i samo malo uronjena u nju.

Akvarijska biljka Utricularia graminifolia pripada skupini plivača. U ovoj su skupini mnoge vrste mesožderke, a to je i ovdje slučaj. Također moramo znati da je Utricularia graminifolia biljka koja u svojim prirodnim uvjetima raste kao vodena biljka. Ne zaboravite da je prilikom kupnje biljke bolje kupiti uzgajivač, jer su takve biljke otpornije i jače. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o lobeliji kardinalis za akvarij ?

Za što je karakteristična Utricularia graminifolia ?

Utricularia graminifolia je biljka pokrivača tla, zahvaljujući kojoj ćemo dobiti nevjerojatan učinak, sličan učinku trave koja raste u akvariju. Ova biljka može narasti od 2 do oko 8 cm visine, ali sve ovisi o površini akvarija koje imamo.

Biljka ima vrlo kompaktnu naviku i intenzivno zelenu boju, što je čini vrlo sličnom travi. Osim toga, vrlo se velika sličnost može vidjeti u tankim pojedinačnim listovima. Njegov rast nije vrlo brz, već ima umjerenu stopu rasta.

Zanimljiv je fenomen da se na površini ove biljke ili zapravo na krajevima njenih pojedinačnih listova stvaraju vrlo mali mjehurići duljine 2 mm koje hvataju mali rakovi. Nakon toga slijedi probava enzimima, a hranjive tvari koje proizlaze iz probave biljka zauzima. Pogledajte i ovaj članak o grimiznoj lobeliji u vrtu .

Preporučuje se vlasnicima akvarija

Koji su zahtjevi i kako izgleda uzgoj biljke?

Tijekom uzgoja biljke moraju udovoljavati relevantnim zahtjevima, koji se prvenstveno usredotočuju na održavanje temperature vode na 20-28oC i održavanje umjereno sunčanog područja, kao i na zahtjeve za sadržajem vode u CO 2 . Imajte na umu da Utricularia graminifolia mrzi presađivanje i osjetljiva je na promjene u okolišu. Također ga ne možemo saditi u blizini jako rastućih biljaka i u akvariju s intenzivnim kopanjem riba.

Vrlo je važno da biljke budu udaljene 5 cm, ali ako smo iskusniji, ta udaljenost može biti 1 cm. Nakon što se travnjak zgusnuo, počnite ga gnojiti tekućim pripravcima. Moramo znati da dodavanje CO 2 u obliku gnojiva potiče rast biljaka. Također je važno da dijelovi filtra ne budu preblizu biljkama jer se biljka tada može slabo razvijati.

Utricularia graminifolia, poput ostalih akvarijskih biljaka, izvrsna je biljka u kojoj se ribe mogu sakriti. Uz to, pripada prirodnom dijelu filtara koji poboljšavaju kvalitetu vode i uravnotežuju količinu ugljičnog dioksida. Ne možemo izostaviti niti jednu značajku koja je zasigurno najvažnija za većinu vlasnika akvarija, a to je estetska funkcija. Kao što je poznato, akvariji s akvarijskim biljkama privlačniji su od onih bez vegetacije. Pri odabiru akvarijskih biljaka najvažnije je da su odabrane prema ribi koju želite u akvariju. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju i njezi bacope ?