Cikorija putnik - ljekovita svojstva i praktična primjena

Putnička cikorija vrlo je zanimljiva biljka s nevjerojatnim ljekovitim svojstvima i upotrebom. Putnička biljka i korijen putnika koriste se na mnogo načina o kojima vrijedi znati. Pa da vidimo kakva ljekovita svojstva ima ova biljka i kako nam može pomoći.

Za više savjeta pogledajte ovdje prikupljene članke o bilju i ljekovitom bilju.

Cikorija putnik - ljekovita svojstva i praktična primjena

Odakle putnički cikorija?

Putnički cikorija vrlo je zanimljiva biljka o čijoj se upotrebi vrijedi naučiti. Prvo, krenimo odakle ta vrsta zapravo potječe i kojoj obitelji pripada. Također je vrijedno spomenuti da se divlji cikorija nalazi u prirodi, ne samo da se uzgaja.

Putnički radič poznat je i kao lutajući cikorija i plavi putnik zbog plavog divljeg cvijeća. Latinski naziv ove biljke je Cichorium intybus. Vrijedno je znati da se ova biljka, i putnička biljka i putnikov korijen, koristi u biljnoj medicini, pa bismo trebali znati gdje se prirodno javlja.

Bilje koje je plavi putnik izvorno je pronađeno u dijelovima Europe, Sjeverne Afrike, Azije, Tunisa i Alžira. Međutim, danas se divlji radič proširio na gotovo sve kontinente, osim na Antarktiku. Divlji radič može se naći na kamenitim i pjeskovitim tlima sa strane cesta, ugarca, nasipa, ali i na livadama i rubovima obradivih polja. Također pogledajte ovaj članak o upotrebi kestenjaste pozlate .

Plavi putnik i karakteristike putničkog cikorije

Putujuća cikorija je trajnica oprašena kukcima čiji su mladi listovi i korijeni jestivi i vrlo se često koriste u biljnoj medicini. Ova biljka naraste do oko 30-120 cm visine i ima tanke zelenkasto-sive stabljike koje su u osnovi razgranate i hrapave. Zbog činjenice da Cichorium intybus ima mnogo jakih vlakana, otporan je na kidanje.

Korijeni putnika malo su razgranati, suženi, gusti i mesnati. Boja im je smeđa, a okus gorak. Plod je 2-5 kutnih jabučica, jajolikog oblika s kratkim ljuskama uokolo. Vrijedno je znati da putnička cikorija sije vjetar, pa joj za umnožavanje nije potrebna ljudska intervencija.

Sljedeći element biljke su njezini lancetasti, sitni sjedeći listovi. Mogu biti blago nazubljeni ili cjelovitog ruba, a baza im može biti sagitalna ili u obliku srca. Listovi nisu gusto poredani na stabljici, samo donji listovi čine karakterističnu rozetu. Ovi su listovi s donje strane dlakavi. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o dalmatinskoj pozlati ?

Najbolja gnojiva i sjeme bilja - provjerite!

Cikorija putnik - ljekovita svojstva i praktična primjena

Vidjevši plavo poljsko cvijeće na rubu usjeva, možemo biti sigurni da će to biti putnički cikorija. Osim karakterističnih plavih divljih cvjetova, ponekad ih vidimo u ružičastoj ili bijeloj boji, ali to je vrlo rijetko. Cvjetovi su mali i promjera tek 3-4 cm. Postavljeni su na vrh stabljike, ali i u bočne kutove stabljika i debelog lišća. Karakteristično je da se cvijeće noću zatvara, a danju ostaje otvoreno. Pojavljuju se od srpnja do rujna.

Ljekovita svojstva i upotreba putničke cikorije

Daleko najvažnije pitanje u slučaju Cichorium intybus je njegova upotreba i ljekovita svojstva. Putnička cikorija poznata je ljekovita biljka koja se već dugo koristi u biljnoj medicini. Procjenjuje se da je upotreba dobara ove biljke započela u pretpovijesno doba, posebno u zemljama arapskog i njemačkog govornog područja. Ova se biljka koristila i u homeopatiji i u liječenju određenih vrsta karcinoma. Pogledajte i ovaj članak o upotrebi prianjajućeg grlića .

Medicinska sirovina je cijela biljka putnika, ali i korijen putnika ili njegove latice. Sadrže brojne tvari s blagotvornim učinkom na ljudsko tijelo, uključujući mineralne soli, kolin, pektin, esencijalna ulja, intubin glikozid, inulin i laktcin.

Korijen putnika djeluje diuretički i potiče proizvodnju žuči i želučanog soka. Uz to, djeluje nježno laksativno. Zahvaljujući svojim svojstvima, koristi se mnogo puta u biljnim mješavinama, koje su namijenjene liječenju probavnih poremećaja i slabosti tijela.

Međutim, kada je riječ o tome kada je najbolje nabaviti putnu biljku, odgovor je vrlo jednostavan. Cijela se putnička trava bere u travnju, dok se sam putnikov korijen može ubrati u proljeće ili u listopadu. Korijen putnika i cijela biljka suše se na temperaturi od oko 40oC. Ovaj tretman treba provesti odmah nakon uklanjanja biljke iz zemlje.

Također je vrijedno spomenuti da putnička biljka ima još jednu primjenu, naime koristi se u kulinarstvu. Za to se koriste mladi listovi cikorije koji se dodaju salatama, a sušeni i mljeveni korijen koristi kao jedan od sastojaka žitne kave. Listovi sadrže velike količine vitamina C i B te mikroelemenata. Gledajući raznolikost mogućnosti primjene, vrijedi bolje upoznati ovu biljku i početi koristiti ono što nam daje. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o Kurdybank bršljanu ?