Uzgoj kineskog kupusa u zemlji - sorte, sadnja, uzgoj, savjeti

Kineski kupus je povrće koje se često uzgaja na parceli, ali i pod pokrovom. Ako želimo da se naše salate od kineskog kupusa rade od povrća s naše zemlje, moramo znati kako se uzgajaju. Također je vrijedno znati bolesti kineskog kupusa, zahvaljujući kojima će uzgoj na parceli u zemlji ili ispod pokrivača biti lakši.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje i članke o krstastom povrću.

Uzgoj kineskog kupusa u zemlji - sorte, sadnja, uzgoj, savjeti

Kineski kupus - karakteristike

Kineski kupus, točnije kineski kupus, biljka je koja pripada obitelji kupusa - Brassicaceae , što je podvrsta odgovarajućeg kupusa. Latinski naziv mu je Brassica rapa subsp. pekinensis. Ova jednogodišnja biljka porijeklom je iz sjeverne Kine i Japana, a trenutno se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta s umjerenom klimom.

Tako popularna kineska salata od kupusa radi se od karakterističnih listova ovog povrća. Listovi stabljike su veliki, prilično široki i ovalnog oblika. Vrhovi su naborani, žilasti, a rubovi su im valovito obrađeni. Kupus u lišću nakuplja nitrate.

Cijela glava kupusa više je ili manje gusta, a oblik je u obliku bačve ili je više izdužen. Unutarnja strana glave svjetlija je od lišća, koje može biti zeleno do kremasto žuto. Glava je postavljena na vrlo kratkoj stabljici, a cijela joj je visina od 40 do 50 cm. Cvjetovi biljke su četverostruki, ali su nebitni za uzgoj i upotrebu povrća. Plod je vrlo karakteristične ljuske s kratkim kljunom. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju kupusa u vrtu ?

Uzgoj kineskog kupusa

Uzgoj kineskog kupusa u zemlji i pod pokrovom preporučuje se iskusnijima. Sadnja kineskog kupusa i sve poljoprivredne aktivnosti puno su teže od uzgoja mrkve, crvene repe i peršina. Teškoća uzgoja kineskog kupusa posljedica je nerazvijenog korijenskog sustava koji se lako može oštetiti, a uz to i visoki zahtjevi.

Cvjetanje sadnica olakšava dug dan, hladnije temperature i sunčan, ali zaštićen položaj. Važno je da se sadnica u prvoj fazi drži na temperaturi od oko 20oC, a kada postavi glavice trebala bi pasti na 15oC. U sljedećim fazama može pasti još nekoliko stupnjeva. Uzgoj na parceli, bez obzira radi li se o sjetvi ili rasadu, mora se provoditi na bogatom, humusnom, propusnom, dovoljno vlažnom tlu s pH 6,5-7,5.

Preporučuje se za povrtnjak - gnojiva i pribor

Najbolje vrijeme za sadnju kineskog kupusa je rano ljeto, po mogućnosti VII. Za sadnju kineskog kupusa moramo prilagoditi odgovarajuće sorte, kao i sadimo li iz sjetve ili sadimo sadnice. Zbog slabog korijenskog sustava uzgoj sjemena mora biti u pravilnom razmaku. Razmak u redovima mora biti oko 50 cm, a biljni razmak 30 do 40 cm. Dubina sadnje kineskog kupusa je 1-2 cm. Ne zaboravite za sjetvu koristiti samo zdravo sjeme i sadnice. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o kupusu .

Kineski kupus - tretmani njege koji će olakšati berbu

Da bi se kineski kupus pravilno ubrao, a salata od kineskog kupusa napravila je od najkvalitetnijeg povrća, moramo znati koje tretmane treba provoditi i koje bolesti možemo susresti na svojim usjevima. Zahvaljujući tome, berba našeg povrća odvijat će se pravilno i na njemu ne bismo trebali vidjeti simptome bolesti ili štetnike.

Uzgoj kineskog kupusa u zemlji - sorte, sadnja, uzgoj, savjeti

Pa krenimo s osnovnim postupkom njege, a to je zalijevanje. Ova akcija određuje hoće li naša žetva biti kvalitetna. Kineski kupus zahtijeva vrlo veliku količinu vode, posebno u ovom trenutku kada započinje formirati glavice. Ne zaboravite odabrati količinu navodnjavanja prema vremenskim uvjetima, jer za kineski kupus prijete i nestašica i višak vode.

Ne treba zaboraviti ni gnojidbu, jer ovo povrće za to ima velike zahtjeve. Trebali bismo koristiti organsku gnojidbu koja će biti primjereno nadopunjena mineralnim gnojivima. Prije primjene mineralnih gnojiva, bolje je izvršiti detaljnu analizu tla, prema kojoj ćemo odabrati određene doze.

Okvirne doze gnojiva su sljedeće: stajski gnoj u dozi od 4 kg / m2 sije se u jesen u godini koja prethodi uzgoju, kalijevu sol u dozi od 1,5-2 dag / m2 treba dati u jesen u godini koja prethodi uzgoju, također na jesen treba sijati superfosfat u dozi 1,5 dag / m2, a kalcijev amonijev nitrat u dozi od 2 dag / m2 treba dati prije sjetve ili sadnje sadnica. Treba se sjetiti i amonijevog nitrata u dozi od 1 dag / m2, koji dajemo za prihranu. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o kiselom kupusu kod kuće ?

Kineski kupus od nas zahtijeva puno truda, ali učinci su zaista zadovoljavajući. Tijekom uzgoja, ne zaboravite obratiti pažnju na to je li povrće zaraženo štetnicima ili bolestima, čak i tijekom suzbijanja korova koji im je toliko važan.