Vatrena plamenjača - simptomi, borba, prskanje, praktični savjeti

Vatrena plamenjača jabuka i trešanja također je bolest krušaka i dunja koja se vrlo često može pojaviti na voćkama. Stoga, kada primijetimo prve simptome plamenjače, trebali bismo znati kako se boriti protiv nje i koji je najbolji način prskanja. Uz to, vrijedi znati pripravak, koji je streptomicin, i znati zašto nam može biti koristan u borbi protiv bolesti kruške, trešnje i dunje.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o biljnim bolestima .

Vatrena plamenjača ( Erwinia amylovora ) - karakteristike bolesti

Vatra palež, također poznat kao vatra snijeti je bakterijska bolest koja utječe na mnoge biljke u Rosaceae obitelji . Uzrokuje ga bakterija iz porodice Enterobacteriaceae , a to je gram negativna bakterija koja se zove Erwinia amylovora.

Morali bismo znati da ovi patogeni napadaju biljke različitih vrsta, uključujući kamin ( Pyracantha ), jabuku ( Malus ), krušku ( Pyrus ), cotoneaster ( Cotoneaster ), dunju ( Chaenomeles ), dunju ( Cydonia ) ili rowan ( Sorbus ) . Međutim, najčešće možemo promatrati plamenjače jablana i uvijanje lišća kruške, rjeđe susrećemo vatru vatre ili trešanja.

Vatrena plamenjača na stablima jabuka i ostalim stablima i grmlju vrlo je opasna bolest koja pogađa lišće, cvijeće, voće i izbojke. Ne zaboravite da će takve bolesti krušaka i dunja mnogo brže doći do biljaka ako je oštećeno tkivo biljnog pokrova.

Simptomi plamenjače su klinaste i udubljene mrlje na izbojcima, koje se jasno ističu od zdravog tkiva. Izbojnik iznad mjesta zaraze počinje odumirati, lišće poprima smeđu boju i na kraju otpada ili postaje crno, izgledajući poput izgorjele biljke. Karakteristično je i omatanje lišća kruške i drugog drveća.

Preporučene kemikalije za vrt - provjerite cijene!

Također je vrijedno spomenuti da patogen opstaje u živim izbojima drveća i tamo može zimi. Cvijeće, s druge strane, nakon što ga je zahvatila bolest porumeni, a zatim presuši. Dodatni znak da je plamenjača napala mogu biti mliječno bijele kapljice koje se zgusnu i požute. Zaraženo voće postaje suho, naborano i ostaje u takvom stanju na biljci. Ako tražite više savjeta, pogledajte i ovaj članak o bolesti krušaka .

Vatrena zaraza - kako je možete spriječiti

Vatrena plamenjača bolest je koja primarno napada biljke koje su u fazi visokog razvoja. To je zato što brzina kojom ovaj patogen putuje ovisi o sili rasta, a što je veća, te se bakterije brže kreću. Također je vrijedno spomenuti da se bakterije prenose kišom, vjetrom, pticama i insektima.

Ako ne želimo da se u našem voćnjaku ili vrtu dogodi curling lišća kruške, šljive ili jabuke, ne zaboravimo provjeriti biljke na vidljive simptome požara 2 tjedna prije cvjetanja grmlja i drveća.

Jabučna plamenjača i bolest krušaka te prevencija i suzbijanje plamenjače na drveću

Uz to bismo iz njihova susjedstva trebali ukloniti divlji cotoneaster i glog, koji su biljke domaćini. Međutim, ako primijetimo simptome bolesti, trebali bismo započeti prskanje. Najčešće se preporučuje prskanje fungicidima bakrom. Međutim, djeluje samo preventivno.

Vatrena plamenjača - kako se boriti protiv nje

Postoje dva načina borbe protiv vatrene bolesti. Prva je mehanička kontrola koja se provodi kad se simptomi bolesti prvi put pojave na našoj plantaži. Tada se potpuno uklanja grmlje i drveće. Zahvaljujući tome imamo vrlo dobre šanse da u potpunosti uklonimo bolest.

Međutim, ako imamo problema s vatrenom bolešću još godinu dana, a bolest se javlja samo na dijelovima biljke, tada je potrebno ukloniti zaražene dijelove biljke, ne zaboravite ukloniti dodatnih najmanje 50 cm zdravog biljnog dijela. Također je vrijedno spomenuti da nakon rezanja zaraženih biljaka ispravno dekontaminirajte alate i reznu ranu premažite bojom bakrenim fungicidom.

Drugi je pristup kemijskoj kontroli, koja koristi antibiotike poput streptomicina. Što se samog streptomicina tiče, prilično je kontroverzan jer može povećati otpornost patogena koji prijete ljudima.

Postoji još jedan način za borbu protiv vatrene bolesti, a to je upotreba preparata koji inhibiraju rast biljaka, ali i ubrzavaju stvaranje vršnih pupova. Kod nas je pripravak ove vrste dostupan u trgovini Regalis 10WG, koji je, međutim, registriran kao pripravak za regulaciju rasta, a ne za zaštitu bilja.

Kao što vidimo, plamenjača je vrlo ozbiljna bolest s kojom se treba suočiti u trenutku nastanka. Također ne možemo zaboraviti na poduzimanje preventivnih mjera, zahvaljujući kojima će šansa za njegovo pojavljivanje na našim biljkama biti manja. Također bismo se trebali sjetiti da redovito provjeravamo biljke na pojavu simptoma bolesti.