3 brza načina kako korak po korak upaliti roštilj

Ljetno razdoblje je vrijeme za roštiljanje. Tada najviše pažnje posvećujemo receptima za roštilje, tome kako bi trebale izgledati marinade za rebra, svinjetinu ili piletinu. Prije no što ulazimo u recepte za roštilj, trebali bismo znati zapaliti roštilj. Pogledajmo brze načine kako zapaliti roštilj bez startera, ali i one u kojima koristimo potpalu.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte i članke o vrtnom roštilju.

Kako upaliti roštilj - brzi načini paljenja roštilja

Kada pripremamo marinadu za rebra, piletinu i ostalo meso, ili kada se odlučimo za druge recepte s roštilja, pripremit ćemo ih na otvorenoj vatri, zahvaljujući kojoj će marinada od rebara još više upiti meso, a mi ćemo dobiti nevjerojatan okus naših jela. Međutim, prije nego što pripremimo jela, moramo se pozabaviti osvjetljavanjem roštilja.

Roštilj možemo upaliti na nekoliko načina. Za to možemo koristiti potpalu, ali svoj roštilj također možemo paliti i bez paljenja, bez obzira radi li se o otvorenom ili nadkrivenom roštilju. Štoviše, također moramo odlučiti koristimo li ugljen ili briket.

Pa kako palimo roštilj u svom vrtu? Prvo, pogledajmo najčešći način paljenja roštilja potpaljivanjem. Vatrogasni starteri dostupni su u tekućoj i kockastoj verziji. Prvo bismo trebali rasporediti brikete ili ugljen na dno roštilja. Ako koristimo upaljač u kockama, trebali bismo ga razbiti na manje komade i te komade staviti između ugljena ili briketa. Sljedeći je korak zapaliti potpaljivanje.

S druge strane, ako koristimo tekući upaljač, naš briket ili ugljen postavljen na dno roštilja, moramo ga uliti, pričekati trenutak da upaljač upije i zapaliti. Važno je ne stavljati posuđe odmah na vatru, već pričekati da ložnica izgori. Ova se metoda koristi za pokrivene i otvorene roštilje.

Osvjetljenje roštilja bez upaljača - pogledajte kako to učiniti

Odlučimo li više puta roštiljati, pripremajući sve potrebno, shvatit ćemo da nam nedostaje potpaljivanja. Upravo iz tog razloga trebali bismo znati paliti roštilje bez požara. Dakle, pogledajmo neke brze načine za paljenje roštilja koji koriste brikete ili ugljen, ali ne i potpaljivanje.

Sposobnost paljenja roštilja bez startera za vatru vrlo je korisna, jer štedi ne samo kada zaboravite kupiti vatrogasne startere, već i kada želite izbjeći njegov prilično karakterističan i neugodan miris, koji se često može osjetiti čak i u jelima s roštilja.

Električna toplinska puška zanimljiv je i vrlo koristan alat koji će nam olakšati paljenje roštilja. Cijena je obično oko 60-70 PLN. Takvu toplinsku pušku možemo koristiti godinama. S obzirom na to da toplinska puška proizvodi vrlo visoku temperaturu, lako možemo zapaliti drveni ugljen, ali i brikete. Možemo ga koristiti i kada je u našem vrtu natkriveni i otvoreni roštilj, a zanimljivo je da vam omogućuje punostruko brže osvjetljavanje roštilja od paljenja roštilja. Ako tražite još savjeta, u ovom članku potražite i savjete kako se pripremiti za sezonu roštilja .

Jednokratni roštilj - kako najbolje zapaliti jednokratni roštilj

Jednokratni roštilji potpuno su drugačija opcija odabira koju možemo koristiti u raznim trgovinama. Jednokratni roštilj često se kupuje kada idemo na jezero, a nama se jede roštilj. Štoviše, to je vrlo jeftino i lagano rješenje koje čak možete ponijeti sa sobom u torbici. Takvi roštilji također ne predstavljaju problem smeću jer ih nakon što se ohlade možemo baciti u smeće.

Također ne moramo kupiti dodatnu potpalu, jer se isporučuje s našim roštiljem. Štoviše, roštilji za jednokratnu upotrebu vrlo se lako pale, a priručnik za njihovu upotrebu nalazi se u pakiranju. No, ne zaboravimo da ovaj mali i koristan uređaj ima i svoje nedostatke.

Moramo imati na umu da kada kupujemo roštilj za jednokratnu upotrebu, svaki put moramo kupiti novo pakiranje. Ne zaboravite da će nakon nekoliko takvih kupnji cijena roštilja za jednokratnu uporabu biti jednaka cijeni kupnje normalnog i stabilnog roštilja. Štoviše, nakon paljenja takvog roštilja više ga ne možemo premjestiti na drugo mjesto, jer su svi njegovi dijelovi jako vrući. Kada pečemo na ovom roštilju, moramo se sjetiti i kratke udaljenosti između ugljena i rešetke, što znači da se naše meso mora češće prevrtati.

Ako želite da se roštilj brzo upali, puno je bolje koristiti ugljen jer se puno brže zagrijava. Međutim, kada koristimo ovo rješenje, moramo uzeti u obzir da će biti potrebno dodati ugljen. U slučaju briketa, zagrijavat će se sporije, dok je riječ o materijalu koji vrlo dugo stvara toplinu, što je korisno za dugo roštiljanje u natkrivenom roštilju.