Junkieji u vrtu - pojava i metode učinkovite borbe protiv ovih štetnika

Košnice, koje uključuju ljuske, cuplets i brašnaste kukce, opasni su štetnici biljaka. Najčešće kleke u Poljskoj su zdjela šljive i rakovi od jabuka. Bube na četinjačima, tisama, smrekama, voćkama ili lončanicama veliki su problem ako ih ima u velikom broju. Od njih biljka boluje, pa čak i umire. Naučite kako se nositi s lipanjem na četinjačima, koje su pripreme za borbu protiv lipnja i koji su domaći lijekovi za lipanj.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o biljnim štetnicima.

Junkieji u vrtu - pojava i metode učinkovite borbe protiv ovih štetnika

Coon na četinjačima - vrste insekata

Lipanj je skupina od nekoliko tisuća insekata, od kojih se neki javljaju u Poljskoj. Uključuju vage, brašnaste kukce, zdjelice i mnoge druge. Nekad su se izrađivale od crvene boje, pa otuda i njihovo ime. Trenutno su skotovi na četinjačima, lončanicama, voćkama, tisama i smrekama štetnici koji uzrokuju bolesti i odumiranje biljaka.

Ženke su opasne jer isisavaju sok iz biljaka, a njihova medena rosa razvija gljivice opasne za biljku. Novčići na četinjačima ili drugim biljkama nalikuju malim štitovima. Vage i čaše razlikuju se po tipu pokrivača. Ljuske, na primjer jabučni rakovi, čine štitasti štit koji nije sastavni dio tijela insekta. Šalice, na primjer šalica jablana, imaju konveksno tijelo, tj. Šalica je dio tijela insekta. Ženke su ispod pokrivača i tamo polažu jaja. S druge strane, brašnasti bugovi imaju tijelo prekriveno premazom koji podsjeća na vunu.

Podloge od vage i kolača nisu štetne, osim ako se ne javljaju u vrlo velikom broju. Tada mogu dovesti do iskrivljenja ili čak smrti čitavih stabala. Džukani koji se javljaju u Poljskoj su, na primjer, zdjela šljive i ljuska jabuke. Također pogledajte ovaj članak o nematodama za suzbijanje štetočina .

Šalica šljive ima konveksno tijelo prekriveno voštanim premazom i uglavnom se hrani šljivom, jabukom, grožđem, ogrozdom, ribizlom, hrastom ili robiniom. Šalica šljive ne samo da isisava sokove iz biljke, već unosi slinu koja uzrokuje odumiranje biljnog tkiva. Uz to, gljivice se razvijaju u medenoj kukcu.

S druge strane, ljuske, poput rakova od jabuka, prekrivene su diskom koji nije pričvršćen na tijelo. Ljuska jabuke najčešće naseljava stablo jabuke, kruške, trešnje i šljive, kao i ribiz i ogrozd. Jabučna rakova pomaže smanjiti postavljanje cvjetnih pupova kod biljke. Povećava osjetljivost na mraz i infekcije.

Junkieji za izradu crvene boje

U prošlosti se od lipnja proizvodila boja, pa otuda i njihovo ime. Trenutno se škota na četinjačima, tisama, smrekama, čempresima i smrekama smatraju štetočinama.

Zanimljivo je da lipanj nisu bili jedini insekti koji su korišteni za izradu crvene boje. Za to su korišteni i insekti poput Cactus June i Polish June. Lipanjski kaktus je stjenica koja se hrani kaktusima u Južnoj Americi. Proizvodi karminsku kiselinu koja se koristila do 19. stoljeća za odabir crvene boje. Trenutno se cochineal, crvena boja dobivena od kaktusa June, koristi kao prehrambena boja ili za bojanje kozmetike. Pogledajte i ovaj članak o borbi protiv tripsa u vrtu .

Vage i šalice - borba

Suzbijanje kamenca, kolača i brašnastih bugova prilično je teško zbog činjenice da kemijski pripravci za suzbijanje insekata teško prodiru kroz diskove. U pravilu se koriste vrlo otrovna sredstva koja također mogu oštetiti samu biljku. Najčešće korišteni kemijski pripravci za borbu protiv lipnja su Confidor 200 SL, Mospilan 20 SP, Karate Zeon Combi PIN 02 PR, ultra PR ljestvica.

Junkieji u vrtu - pojava i metode učinkovite borbe protiv ovih štetnika

Pripreme za suzbijanje šuga u obliku prskanja treba koristiti kada ličinke izlaze ispod diskova i traže mjesto za hranjenje na biljci. Za kuglače će to biti razdoblje od sredine srpnja do kraja kolovoza. Tada ličinke izlaze ispod čaša i šire se po biljci. Ličinke biljega skale izlaze ispod diskova od sredine lipnja. Prskanje se vrši dva puta.

Ispada, međutim, da je najučinkovitija metoda borbe protiv sklerodermije mehaničko uklanjanje, posebno s biljaka s jakim izbojcima i lišćem, koje je teže mehanički oštetiti prilikom uklanjanja insekata.

Preporučeni lijekovi protiv vrtnih štetnika po izvrsnoj cijeni!

Možete ukloniti ljuske i zdjelice sa sobnih biljaka čačkalicom ili vatom natopljenom sapunicom. Biljke možete oprati i octom, denaturiranim alkoholom ili etilnim alkoholom.

Staklenici koriste prirodne neprijatelje skota, a to su parazitske ose (Metaphycus helvolus, Aphelinidae). Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o bolestima i štetnicima maline ?

Dobri se rezultati postižu prskanjem biljaka uljnim pripravcima koji zatvaraju rupe za disanje zimujućih ličinki, što dovodi do njihove smrti. Ovi se pripravci koriste zimi.

Biljke se mogu prskati i domaćim lijekovima, poput domaćih pripravaka za suzbijanje insekata od češnjaka, luka ili koprive. To je više profilaktička mjera koja može spriječiti širenje grimizne šare i ukloniti druge štetnike i gljivice. U slučaju velikog broja lipnja, ova metoda neće raditi.

Dobar kućni lijek je prskanje biljaka odvarom duhana. Nikotin u duhanu smrtonosan je za lipanj. Tlo treba prekriti tako da sredstvo ne dođe do korijena biljke. Ovu mjeru treba koristiti s oprezom, jer je duhan također opasan za korisne insekte. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o štetnicima drva ?