Kockica šahovnica (Fritillaria meleagris) - uzgoj, briga, savjet

Kockica šahovnica je biljka koju je prilično popularno uzgajati, kao i perzijska šaha i carska šaha, koja je poznata i kao carska kruna. Međutim, prije nego što uvedemo ovo cvijeće u vrtni uzgoj, trebali bismo saznati što biljci treba, što biste trebali znati o njezi i koja je cijena za ovaj cvijet.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte i članke o cvjetnim gredicama .

Kockica šahovnica (Fritillaria meleagris) - uzgoj, briga, savjet

Kockasta ploča kockica ( Fritillaria meleagris ) - karakteristične osobine

Kocka šaha - odakle dolazi cvijet

Šahovnica na kockice - Fritillaria meleagris, baš kao i carska šahovnica - Fritillaria imperialis , ili perzijska šahovnica - Fritillaria persica , pripada obitelji ljiljana - Liliaceae . Obitelj ljiljana pripada klasi monokotiledona, a njegove biljke nalaze se samo na sjevernoj hemisferi. Karakterističan za njih je vlastiti luk, a rijetko rizom.

Sama šahovnica s kockama prirodno se javlja u Srednjoj Europi. Ponekad je možemo sresti i u jugoistočnoj i srednjoj Europi. Međutim, u samoj Poljskoj ova je biljka vrlo rijetka vrsta. Zbog toga je toliko popularan u uzgoju kućnog vrta i više.

Cvijet Fritillaria meleagris u Poljskoj javlja se na vrlo malim površinama. No, vrijedi znati da ga možemo sresti u Pomeraniji, na Sanu i Biebrzi, u Velikoj Poljskoj, pa čak i u okolici Przemyśla, točnije u rezervatu prirode u obliku kocke u Stubinu i u rezervatu prirode Szachownica u Krównikiju. Ako tražite nadahnjujuće cvijeće ove vrste, pogledajte ovaj članak o uzgoju carske krune .

Šahovske ploče - kako biljke izgledaju

Sve se šahovnice razlikuju, posebno, po visini i veličini cvijeća. Stoga lako možemo primijetiti razliku između izgleda perzijske šahovnice i izgleda šahovnice s kockicama ili carske šahovnice, poznate kao carska kruna.

Kocka šaha je biljka koja naraste do 15-40 cm. Karakteriziraju ga sivozeleni, usko kopljasti, žlijebljeni i žlijebljeni listovi koji su paralelno raspoređeni na izdanku. Također je vrijedno znati da ovaj cvijet, poput ostalih biljaka iz obitelji ljiljana, ima luk veličine lješnjaka i sferičnog je oblika.

Međutim, najkarakterističniji element šahovnice je vrlo ukrasni cvijet. Iako cvijet nema miris, privlači svojim zvonastim izgledom koji je nagnut prema dolje, a duljina doseže 3-4 cm. Latice perianth-a su presavijene na vrhu, a na svakom dnu parcele nalazi se lonac za med.

Cvjetovi šahovske ploče ove vrste ljubičasto-smeđe su boje s uzorkom šahovnice. Ponekad mogu imati i šaroliku crvenu ili bijelo-zelenu boju. Vrijedno je znati da cvijet živi samo oko 7 dana, ali za to vrijeme stvara vrlo koncentrirani nektar. Biljka, pak, proizvodi cvijeće od travnja do svibnja.

Uzgoj šaha od kosina

Čega se treba sjetiti prilikom sadnje kockaste ploče

Odabir biljnog mjesta jedan je od najvažnijih elemenata koje treba zapamtiti prilikom sadnje bilo koje biljke. Imajte na umu da i vrsta i njene sorte mogu imati različite zahtjeve za mjesto i njegu. Zato bismo, kupujući cvijeće za svoj vrt, trebali pažljivo proučiti zahtjeve određenih biljaka.

Kockasta ploča za kockice zahtijeva sunčani ili polusjenjeni položaj. Imajte na umu da u zasjenjenom položaju neće pravilno cvjetati. Uz to bismo mu trebali pružiti plodno, lagano, vlažno i humusno tlo čija će reakcija biti blago kisela. To će omogućiti da se cvijet pravilno razvija.

Kockica šahovnica (Fritillaria meleagris) - uzgoj, briga, savjet

Ako šahovskoj ploči ne pružimo odgovarajuće zahtjeve, tada se njezini cvjetovi nažalost neće pravilno razvijati i cijela biljka neće izgledati privlačno. Osim toga, možemo se susresti i sa slabljenjem ili čak smrzavanjem biljke, ako je uopće usvojena na takvom mjestu. Stoga, sjetimo se ovih osnovnih pravila u vezi s izborom podloge i položaja.

Tražite li dobre cijene tla i gnojiva za cvijeće? Pogledajte u nastavku!

Kockasta šahovnica ( Fritillaria meleagris ) - koje tretmane zahtijeva

Ako smo već odabrali prikladan položaj za uzgoj kockaste ploče, možemo je početi saditi. Lukovice šahovnice sadimo u zemlju na jesen, već krajem kolovoza i rujna. Vrijedno je zapamtiti da ih sadimo 6-8 cm duboko u razmacima od oko 15 cm.

Također je vrijedno znati da se šahovnica razmnožava dolaznim žaruljama, što je vrlo jednostavna i minimalno invazivna metoda razmnožavanja biljaka. Luk možemo razdvajati svake 3 godine, a najbolje je to učiniti u lipnju. Tada će nam biti najlakše lukovice odvojiti i moći ćemo ih na jesen bez problema ponovo posaditi.

Moramo se sjetiti i tretmana njege, posebno zalijevanja biljaka. Zalijevanje treba obavljati redovito, ali umjereno kako tlo ne bi bilo prevlažno. Međutim, važno je održavati pravu razinu vlažnosti tla, kako bi cvjetovi lijepo cvjetali.

Kocka šaha - gdje se koristi biljka

Kockaste žarulje šahovnice mogu se kupiti po različitim cijenama. Cijena uvelike ovisi o tome gdje kupujemo luk, koji je njihov proizvođač i koju sortu odaberemo. Obično se cijene žarulja šahovnice na kockice kreću od 6-8 PLN po komadu.

Kockica šahovskih ploča vrlo je atraktivna biljka koja može postati ukras u našem vrtu. Vrlo se često koristi za sadnju u blizini obala bara i potoka. Možemo ga saditi i na kamenjarima i višegodišnjim gredicama. Ne zaboravite da ćemo postići bolje rezultate kada šahovnicu sadimo u skupinama, ali možemo je postaviti i pojedinačno.

Šahovska tabla također se može posaditi na travnjacima i između drveća. Međutim, imajte na umu da je ne treba saditi u blizini vrtića, škola, igrališta ili tamo gdje može doći u kontakt s djecom, jer je otrovna biljka. Također je vrlo zanimljivo da se cvijet može koristiti kao rezani cvijet.