Koliko brzo raste bambus? Što učiniti da što prije naraste? Mi objašnjavamo

Bambus u Poljskoj postaje sve popularnija biljka, zahvaljujući kojoj vrtovi i javni prostori dobivaju originalnost. Ukrasne trave, koje uključuju višegodišnje bambuse, ne uzrokuju probleme s uzgojem, otporne su na zagađenje zraka, a zanimljive sorte omogućuju uzgoj u tlu i u posudama. Pročitajte kako bambus brzo raste i koje sorte vrijedi uzgajati.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, pogledajte i članke o bambusu ovdje.

Koliko brzo raste bambus?  Što učiniti da što prije naraste?  Mi objašnjavamo

Bambus u Poljskoj - uzgoj bambusa

Bambusa Bambus je biljka iz porodice trava kojoj pripadaju sve trave. Zeljasti bambus spada među niže biljke, prirodno pokrivajući mjesta pod drvećem. Bambusi iz drveća Phyllostachys u svom prirodnom staništu mogu doseći do 50 m visine. U poljskim klimatskim uvjetima drvenaste vrste dosežu visinu od oko 6 m. Karakteriziraju ih guste drvenaste stabljike, često atraktivne boje.

Drveni bambusi pokazat će se kao snažna i neobična živica koja stvara originalni zaslon, štiteći nas od uličnog prometa i znatiželjnih susjeda. Uzgoj drvenastog bambusa nije težak, međutim, prilikom odlučivanja o njemu, trebali biste uzeti u obzir ekspanzivnost biljaka. Vrijedno je posegnuti za reznicama filostahisa zlatne čekinje Phyllostachys aureosulcata, vrste koja doseže oko 10 m visine, a razlikuje se cik-cak stabljikama. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o vrtnom bambusu ?

Pupoljak bambusa Fargesia ima obilje lišća. Vrsta je kraća, naraste do oko 3 m visine. Najpopularniji je vrtni bambus, koji se rado sadi preko ribnjaka i kao podloga drugim biljkama, jer nije ekspanzivna vrsta. Uzgoj nakupina bambusa moguć je u posudama za ukrašavanje terasa i balkona.

Sorte bambusa

Atraktivne sorte Fargesia su:

  • bambus 'Jiuzhaigou' - sorta s crvenim stapkama, koja doseže 3 m visine,
  • Bambus 'Greendragon' - odlikuje se ljubičasto- crnim stabljikama i visokim 5 metara. Sorta dobro djeluje kao vrtni bambus i uzgaja se u posudama,
  • bambus 'Dino' - trava ove sorte tvori 3 metra visoke, živopisne zelene nakupine.

Izvorni ukras vrtnih prostora je bambusova trava. Dekorativne trave svoje ime duguju lišću i stabljikama koje podsjećaju na vrtni bambus. Miscanthus su popularne vrste. Div Miscanthus giganteus zaslužuje posebnu pažnju . Atraktivna bambusova trava naraste do 4 m visine. Svijetlozeleni hrapavi listovi mogu doseći i do 1 m duljine. Zujanje kad vjetar pomiče lišće pomaže vam da se opustite i smirite nakon cjelodnevnog rada. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju dracaena sretnog bambusa ?

Preporučena gnojiva po najpovoljnijim cijenama - pogledajte ih!

Učinkovit uzgoj bambusa - koliko brzo raste bambus?

Bambusi su vrlo brzo rastuće biljke. Oni rastu svakodnevno, a bambusi u drvetu dosežu znatne visine u roku od nekoliko tjedana. Najbrže rastuća vrsta bambusa je Phyllostachys edulis, čiji izbojci mogu rasti dnevno i po 1 m. Ako se zbog brzog rasta odlučimo uzgajati bambuse, vrijedi se prisjetiti da će tek u trećoj godini razvoja bambusovi izbojci početi brže rasti. Bambus zasađen u vrtu mora se prilagoditi prevladavajućoj klimi. Rast biljaka ovisi o temperaturi okoline - bambusi brže rastu na višim temperaturama.

Bambusi su biljke pogodne za živicu. Sadnice bambusa sadimo na svakih 70 cm imajući u vidu njihov brzi rast koji ovisi o vrsti i sorti. Gusta živica koja savršeno štiti vlasnike vrtova će rasti brže od živice, primjerice od četinjača. Kad odabirete bambus za živicu, pobrinite se da nije previše prostran i hoćete li trebati koristiti korijensku pregradu. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o biljkama u saksiji .

Bambusi dobro funkcioniraju čak i na malom balkonu. Biljke možemo oblikovati rezanjem njihovih izbojaka na odgovarajuću visinu. Presadite biljku kada korijenje napuni posudu. Što je veći spremnik, to će biti i bambus. Ako koristimo manji spremnik, bambus će biti manji. Na malom balkonu vrijedi uzgajati Fargesia 'Simba' ili Sjajni Fargesia 'Volkano'.