Sok od mrkve - blagodati, zdravstvena svojstva, vitamini, korak po korak priprema

Dugo se govori da redovno pijenje soka od mrkve pozitivno utječe na naše zdravlje. Ako tražite zdrava pića koja će vam učinkovito utažiti žeđ, sok od mrkve trebao bi vam biti među omiljenim. Osim što je zdrav, može se miješati s raznim voćem ili povrćem za nove osjećaje okusa.

Ako tražite više inspiracije, ovdje pogledajte i članke o voćnim sokovima.

Sok od mrkve - blagodati, zdravstvena svojstva, vitamini, korak po korak priprema

Sok od mrkve - vitamini

Redovito pijenje soka od mrkve pružit će nam vrijedne vitamine i mikroelemente. Dovoljno je konzumirati samo 100 ml soka od mrkve kako bi se zadovoljila dnevna potreba tijela za vitaminom A. Upravo takav dio soka sadrži čak 110% dnevne potrebe za tim vitaminom. Uz to, dio soka osigurat će nam 18% dnevne potrebe za vitaminom K. Međutim, vitamini C i B6 bit će 100% opskrbljeni ako popijemo 1 litru soka od mrkve.

Sok od mrkve također je nevjerojatan izvor biotina i folne kiseline. Stoga se pijenje soka od mrkve preporučuje prvenstveno ženama koje planiraju zatrudnjeti. Uz to, sok od mrkve sadrži vitamine poput E, B2 i B1. Međutim, preporučuje se konzumacija soka od mrkve zbog prisutnosti beta karotena, tj. Provitamina A. U 100 grama svježe mrkve možemo pronaći do 9 mg beta karotena. Iz provitamina A u našem se tijelu proizvodi odgovarajući vitamin A. Uz mrkvu, izvor beta karotena je i bundeva, špinat ili kelj. Ili biste možda voljeli i ovaj članak o soku od maline ?

Sok od mrkve - zdravstvena svojstva

Budući da već znamo da je sok od mrkve zdrav, vrijedi znati njegovo specifično djelovanje i zdravstvena svojstva u odnosu na naše tijelo. Jednom riječju, vrijedi doznati zašto je pijenje soka od mrkve korisno za nas. Mrkva, bogata raznim hranjivim tvarima, izvrstan je izvor antioksidansa, koji ne samo da odgađaju proces starenja, već i savršeno sprječavaju pojavu raka. Međutim, treba imati na umu da se s vitaminom A može predozirati. Stoga se obećana zdravstvena svojstva mogu dobiti ispijanjem do 3 čaše soka. Uz to, hranjive tvari sadržane u soku od mrkve pozitivno djeluju na kožu. I ovdje se ne radi samo o prisutnosti beta karotena, koji nam daje lijep i zdrav ton kože. Redovito pijenje soka od mrkve utječe na suzbijanje akni, kao i na stvaranje sebuma.Ili će vas možda također zanimatiovaj članak o uzgoju mrkve u vrtu .

Boce za sokove i sirupe po povoljnim cijenama

Sok od mrkve zdrav je zbog prisutnosti vitamina C. Zahvaljujući njemu povećavamo imunitet svog tijela, a istovremeno se učinkovitije borimo protiv prehlade i raznih infekcija. Hranjive tvari sadržane u soku od mrkve savršene su za profilaksu, kako bi se izbjegla aterosklerotska bolest. Mrkva ima zdravstvena svojstva koja favoriziraju ljude koji se bore s neplodnošću. To se odnosi na žene koje imaju problema s ovulacijom, kao i muškarce koji se bore s lošijom kvalitetom sperme.

Sok od mrkve - blagodati, zdravstvena svojstva, vitamini, korak po korak priprema

Kada vrijedi piti sok od mrkve? Naravno, to nisu jedine zdravstvene dobrobiti koje sok od mrkve čine zdravim. Svi ljudi koji se bore s kroničnim stresom i umorom trebaju se odlučiti na redovitu konzumaciju soka. Djelovanje soka omogućit će nam povratak umora i duševnog mira. Istodobno, hranjive tvari sadržane u mrkvi bolje će pripremiti naše tijelo za borbu protiv različitih bolesti, pa čak i spriječiti njihovu pojavu. Pogledajte i ovaj članak o soku i sirupu od dunje .

Kako pripremiti sok od mrkve?

Čini se da priprema soka od mrkve nije teška. Prethodne generacije nosile su se s običnim ribežem, kao i sa sokovima na plin. Danas ne moramo ulagati toliko truda u ovu aktivnost, jer imamo na raspolaganju razne vrste sokovnika. Međutim, na ovom polju ne vrijedi štedjeti novac. Uređaj treba što bolje istisnuti sok. Zahvaljujući tome, bit ćemo sigurni da je iz povrća izvučena maksimalna količina hranjivih sastojaka.

Ako želimo dobiti potpuno zdrav i vrijedan sok od mrkve, usredotočimo se na sustavnu pripremu zdravstvene smjese. Jer svaka termička obrada mrkve, uključujući pasterizaciju sokova, pridonijet će gubitku vrijednih sastojaka. Uključujući uglavnom sadržaj karotenoida. Na pari nastaje gubitak 8% karotenoida. Nasuprot tome, gubitak se povećava na 18% tijekom blanširanja.

Vrijedno je kombinirati mrkvu s raznim voćem i povrćem. Na taj smo način u mogućnosti dobiti pravu vitaminsku bombu. Sok od mrkve možemo kombinirati s primjerice narančom, jabukama, kruškama ili peršinom. Kombinacija egzotičnog voća, poput manga, banane ili papaje, također će izvrsno funkcionirati. Ako želimo dobiti pravi multivitamin, vrijedi kombinirati mrkvu s nedavno popularnim keljem. To je povrće koje će nam osigurati ne samo veliku količinu vitamina A, već i vitamine B12 i D. Uz to je nevjerojatan izvor kalcija, magnezija i askorbinske kiseline. Na taj će način imunitet našeg tijela funkcionirati na najvišoj razini, a opskrbljujući tijelo punim vitaminima i mikroelementima, prestat ćemo se žaliti na umor i nedostatak energije. Ili će vas možda također zanimatiovaj članak o soku i tinkturi morske krkavine ?