Liječenje šunke korak po korak - načini, korak po korak recepti, praktični savjeti

Sušenje mesa nije način samo za njegovo očuvanje. Zahvaljujući tome, šunka će biti sočnija i puna jedinstvenog okusa, bez obzira hoćete li je kasnije kuhati, pržiti ili dimiti. Doznajte o šunki i najboljim receptima.

Ako tražite još savjeta i nadahnuća, pogledajte i ovdje prikupljene članke o mesu i mesu.

Liječenje šunke korak po korak - načini, korak po korak recepti, praktični savjeti

Liječenje šunke - što je to i isplati li se stvarno

Sušeno meso velik je dio poljske kulinarske tradicije. Na našim se stolovima sušena šunka pojavila uglavnom na Božić, ali sada to vrijedi raditi ne samo praznicima. Domaće šunke puno su ukusnije, zdravije i bolje se čuvaju od onih koje pronađete u trgovini. Zahvaljujući tome možete kontrolirati koji se sastojci nalaze u mesu.

Liječenje mesa sastoji se u njegovom konzerviranju. Kao rezultat toga, sporije se kvari, a šunka dobiva izvrstan okus, izražajnija je, ima lijepu boju i traje mnogo dulje. To vam omogućuje da pripremite više mesa odjednom, a stvrdnjavanje je također potrebno prije pušenja šunke. Postoji mnogo načina za to, ali najlakši je salamura, što je bitno. Sol iz šunke izvlači vodu koja zaustavlja rast bakterija. Govedina i teletina pogodni su za sušenje, kao i neki svinjski elementi: krumpir, prsa i jezici. Što kažu recepti za sušenu šunku? Koje je vrijeme stvrdnjavanja? Pogledajte i ovdje prikupljene članke o vrtnim pušnicama .

Mokro i suho stvrdnjavanje

Šunka se može kiseliti na dva načina. Suho stvrdnjavanje jednostavno je trljanje mesa začinima svih vrsta. Vlažno stvrdnjavanje uključuje držanje mesa najmanje nekoliko sati u odgovarajućoj mješavini prokuhane vode i začinskog bilja. Kiseljenje može biti različitog sastava. O tome ovisi okus šunke.

Liječenje šunke također se može obaviti odjednom objema metodama. Prvo se meso čuva u začinima i začinskom bilju, a zatim prelije vodom. Ovo rješenje najbolje djeluje kada se šunka ne odrekne prave količine tekućine.

Vlažno stvrdnjavanje - savjeti

Vlažno sušenje je metoda koja se koristi prije pušenja. Priprema šunke za pušenje nije komplicirano, ali zahtijeva uklanjanje viška vode iz mesa, zadržavajući svoj puni okus. Odležavanje u turšiji najbolji je način da se zadrži aroma, doda hrskavost i okus. Ili će vas možda zanimati i članak o malim vrtnim pušnicama ?

Mokro stvrdnjavanje je prilično dugo. Meso se čuva od nekoliko dana do čak nekoliko tjedana. Pripazite da se ne počne pogoršavati, zbog čega je toliko važno održavati jednoličnu temperaturu - od 4 do 8 Celzijevih stupnjeva. Najbolje je spremnik za šunku držati na najnižoj polici u hladnjaku.

Kada koristite mokro stvrdnjavanje, vrlo je važno odabrati pravo posuđe. Tradicionalno se koristi kamena građa, ali može biti i staklena ili emajlirana (u krajnjem slučaju). Plastično posuđe ne smije se koristiti jer meso može mirisati i imati okus plastike. Posuđe treba biti dovoljno malo, tako da će nadjev lagano prekriti mesni dio. Šunka u njoj ne može plivati.

Mokro stvrdnjavanje - recepti i detaljne upute

Za sušenje mesa mokrim postupkom potrebno je prethodno pripremiti odgovarajuće kiseljenje. Na internetu postoje recepti o tome koje začine koristiti, ali najčešća je salamura sa začinima. Za pet kilograma šunke trebat će vam:

 • 15 grama soli,
 • 2 grama šećera,
 • 2 grama amonijeva nitrata,
 • odabrani začini.

Liječenje šunke korak po korak - načini, korak po korak recepti, praktični savjeti

Korištenje začina je individualna stvar, ali najčešći su odabir korijander, crni papar, lovorov list, mažuran, ružmarin, klinčići i piment. Ovi začini odlaze u meso ne samo zbog okusa - imaju baktericidni učinak i čine da se meso puno sporije kvari.

Preporučuje se za domaće meso!

 • Šunku treba staviti u posudu i preliti pripremljenom otopinom. Liker od kiselih krastavaca trebao bi prekriti meso, ali ne previše - šunka u njemu ne smije plutati.
 • Šunku čuvajte u salamuri u malom spremniku na hladnom mjestu (po mogućnosti na najnižoj polici u hladnjaku). Vrijeme stvrdnjavanja je 3 tjedna.
 • Svaka 2-3 dana preokrenite meso.
 • Uklonite meso s kiselog krastavca i zavežite ga lanenim ili pamučnim koncem.

Ovako pripremljena šunka može se kuhati ili peći. Ista je priprema šunke prije pušenja. Meso će mirisati na začine, bit će nježno, sočno i dugo će ostati u hladnjaku. Izvrsna je alternativa za skladištenje proizvoda, iako priprema traje neko vrijeme. Na isti način možete ukiseliti i slaninu, lungić ili svinjsku koljenicu, ali u ovom je slučaju vrijeme stvrdnjavanja mnogo kraće.

Suho stvrdnjavanje - savjeti

Suho stvrdnjavanje može se koristiti prije kuhanja, pečenja ili čak pušenja šunke. To je metoda koja oduzima manje vremena, a koja također daje aromatično, vrlo ukusno meso. To se postiže trljanjem začina, soli i šećera u meso i držanjem na hladnom mjestu nekoliko dana kako bi šunka nestala s mirisom i okusom marinade.

Za suho stvrdnjavanje možda će vam trebati staklena ili glinena posuda. Meso se izreže na komade (najviše 1 kg, po mogućnosti manje, oko 300-400 g) i stavi u posudu, čvrsto pritiskajući. Treba ih pritisnuti pločom i utegnuti, na primjer, kamenom. Također u slučaju suhog sušenja, morate imati na umu da meso redovito prevrćete kako bi začini ravnomjerno radili.

Posuđe se čuva u hladnom podrumu, ali ako to ne možete učiniti, hladnjak će također dobro raditi. Temperatura bi trebala ostati 4-8 Celzijevih stupnjeva. Ne može biti više, jer će meso propasti, ne može biti niže, jer tada začini neće početi davati svoj okus. Ili biste željeli ovaj članak o receptima za šunku ?

Suho stvrdnjavanje - detaljne upute

Suho stvrdnjavanje nije komplicirano. Većina recepata koristi iste osnovne sastojke i različite začine, pa slobodno probajte i pronađite svoju omiljenu verziju. Najbolje rezultate dobit ćete ako tosti sol na suhoj tavi. Topliji će lakše prodrijeti u šunku, tako da je rizik od kvarenja minimaliziran.

Za 1,5 kg šunke trebat će vam:

 • 80 grama soli,
 • ½ žlice papra
 • 1 žlica šećera,
 • 1 žlica začina na izbor: crvena, dimljena paprika, senf, piment, mažuran, ružmarin.

Sve začine treba pomiješati s prženom soli. Neki daju 10 g amonijevog nitrata na 1 kg mesa, ali to nije potrebno. Pogledajte i ovaj članak o tome kako pušiti šunku korak po korak .

 • Meso narežite na nekoliko manjih dijelova.
 • Pomiješane začine umasirajte u komade mesa sa svih strana, snažno trljajući.
 • Stavite meso u staklenu posudu, posipajući komade ostatkom začina.
 • Ostavite na hladnom mjestu (temperatura oko 8 Celzijevih stupnjeva) 4 dana.
 • Izvadite šunku, isperite pod mlazom vode i osušite papirnatim ručnikom.

Ovako pripremljena šunka spremna je za kuhanje, prženje ili pečenje, a savršena je za pušenje. Ako se odlučite za potonju opciju, obavezno dodajte malu količinu senfa u stvrdnjavanje - daje lijepu aromu. Prije pečenja i kuhanja možete s dvije strane lagano smeđe komade mesa.