Cephalotus follicularis (Cephalotus follicularis) - opis, uzgoj, njega, savjeti

Uzgoj insektornih biljaka može biti originalan hobi. Omogućuje vam upoznavanje neobičnih predstavnika flore biljaka mesoždera. Kod kuće je popularan uzgoj vrsta kao što su vrč, rosika, zavojnice i jarac. Izuzetno zanimljive biljke uključuju vinsku cefalotus, biljku porijeklom iz Australije, gdje endemično naseljava jugozapadni dio kontinenta. Naučite tajne rastuće grabežljive ljepote.

Ako tražite više inspiracije, ovdje pogledajte članke o biljkama mesožderima.

Cephalotus follicularis (Cephalotus follicularis) - opis, uzgoj, njega, savjeti

Uzgoj i briga o insektivornim biljkama - Cephalotus follicularis u saksiji

Ako se odlučimo uzgajati biljku, moramo joj pružiti prave uvjete za nesmetan razvoj. Cephalotus cephalotus odlikuju se puzećim rizomima iz kojih izrastaju fotosintetski listovi i grabežljivo - insektivorni listovi. Listovi druge vrste, uzimajući oblik vrča s poklopcem, određuju njihov neobičan izgled. Zamka za insekte ima dlake koje prekrivaju središte vrča. Insekti iznutra ne mogu izaći. Iz njihovih tijela biljka dobiva minerale neophodne za život u kojima joj je prirodno stanište loše.

Ljeti cefalotus od vinske kože može boraviti na balkonu, terasi ili u vrtu. Njega biljke sastoji se u tome da joj se osigura odgovarajuća temperatura zraka i stalno umjereno vlažna podloga. Razvoju cefalota pogoduju visoke dnevne temperature i hladnije noći, ali trebate obratiti pažnju na neočekivane promjene temperature, koje mlade biljke jako loše podnose. Na sunčanom položaju jugularni listovi lijepo su obojeni, poprimajući intenzivnu ljubičastu boju. Za vrijeme kiše bez vremena vrijedi biljku povremeno prskati stajaćom vodom. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o insektivornim biljkama ?

Cephalotus follicularis uspješno se uzgaja na južnim prozorskim daskama. U jesen i zimu, kraćeg dana, biljku treba osvjetljavati umjetnom rasvjetom, do 12 sati dnevno. Posude za uzgoj punimo supstratom koji se sastoji od treseta pomiješanog s pijeskom, blago kiselog pH. Odgovarajuća drenaža omogućit će korijenu da se pravilno razvija. Biljka mora imati stalan pristup vodi, pa ju je dobro stalno imati na nosaču posude, do otprilike 1/3 visine posude tijekom vrućeg ljeta.

Vinska koža cefalota iz latinskog cephalotus follicularis i toplina, njega i uzgoj insektornih biljaka

Zanimljive vrtne posude - pogledajte ih!

Uzgoj vinske cefalote - reprodukcija i zaštita od bolesti

Društvo ostalih insektivornih biljaka favorizira cefalotus kože, jer će se na taj način povećati vlažnost zraka. Biljke mesožderke dobro uspijevaju kad je vlažnost zraka oko 50-80%. Kefalot je osjetljiv na bolesti uzrokovane gljivicama, napadajući u uvjetima povećane vlage, pa je potrebno promatrati biljku. Ako se simptomi gljivične bolesti osjećaju kao i profilaktički, stavite odgovarajuće pripravke. Pogledajte i ovaj članak o uzgoju rosike kod kuće .

Kožni cefalotus najbolje se razmnožava dijeljenjem rizoma. Postupak se izvodi svake dvije godine. Biljka koja je proizvela nove vinske kože i lišće uklanja se sa supstrata, a novi se dijelovi odvajaju od njezinih rizoma. Mladi glavonošci stavljaju se u posebnu smjesu namijenjenu ovoj vrsti. Vratite odrasle primjerke natrag u posudu. Također se koristi razmnožavanje biljaka iz sjemena, posijanog u prosincu. Sadnice kefalota, koje često napada plijesan, mogu se zaštititi fungicidima. Rijetko korištene metode uključuju sakupljanje vrčeva ili lišća s rizoma i sadnju u posudu s podlogom od tresetnog pijeska. Ako se sadnice uhvate, dobit ćemo mlade insektivorne biljke. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju američke muholovke ?

Vinska koža Cephalotus - društvo ostalih biljaka

Druge se insektivorne biljke osjećaju dobro u blizini glavonošca, npr .:

  • Kit Utricularia graminifolia - poluvodna biljka, poprimajući oblik meke trave, koja doseže do 5 cm. Biljka se može posaditi u kućni akvarij,
  • Rt rosika Drosera capensis - popularna biljka u saksiji visoka do 30 cm. Ukrašen je ljubičastim i bijelim cvjetovima promjera oko 2 cm. Insekti su zarobljeni lišćem koje luči ljepljivu tekućinu,
  • Alicja Drosera aliciae rosika - biljojeda je trajnica, koja se rado uzgaja kod kuće. Ukrasi su ružičasti cvjetovi i listovi zatvoreni u rozetu. Dovoljno osvijetljeni, mijenjaju boju iz zelene u crvenkastu. Listovi luče ljepljivu tvar koja sprečava insekte da pobjegnu iz zamke. Ako vas ne zanimaju samo insektorne biljke, pogledajte i ovdje prikupljene članke o cvijeću u saksiji .