Vino od crvenog ribiza - provjereni korak po korak recepti

Ništa nema okus domaćeg vina od ribiza. Zamislite da svoje goste na obiteljskoj zabavi poslužite vlastitim vinom od ribiza. Vino od ribiza nije samo ukusno, već ima i pozitivan učinak na zdravlje i dobrobit. Uz to, vino od ribiza je način da tijekom zime sačuvamo vitamine i minerale sadržane u voću. Kućno vino nije teško napraviti ako znate pravila izrade domaćih vina. Saznajte kako napraviti domaće vino od crvenog i bijelog ribiza i naučite o najpopularnijim receptima za domaće vino.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte ovdje prikupljene članke o kućnim vinima.

Vino od crvenog ribiza - provjereni korak po korak recepti

Vino od ribiza s crvenim ribizlom

Vino se pije u različitim prigodama i ima bolji okus ako je domaće vino. Ništa neće dodati sjaj događaju kao vino od ribizle, vino od kupine ili tinktura od crnog ribiza. Kao što kažu stručnjaci, vino se može napraviti od bilo kojeg voća, pa čak i od povrća. Recepti za domaća vina od raznog voća izgledaju slično, a omjeri sastojaka određuju jačinu pića.

Vino od crvenog ribiza ne samo da je ukusno, već ima i dobar učinak na zdravlje jer ribiz sadrži vitamine C, PP, pektine, polifenole, željezo i tanine. Ribiz pozitivno djeluje na jačanje imunološkog sustava, pomaže kod gastrointestinalnih tegoba i kardiovaskularnih bolesti. U narodnoj medicini ribiz se koristio za čišćenje kože i zacjeljivanje rana.

I bijeli i crveni ribiz savršeni su za kućno vino. Ovo voće vrlo dobro odražava sok, a ribiz mora dobro fermentirati. Vino od ribiza samo se razbistruje. Od ribiza se mogu praviti i jaka i lagana vina. Domaća vina su suha, slatka ili poluslatka. Osim toga, ribiz se može kombinirati s drugim voćem kako bi se stvorile zanimljive kompozicije okusa. Za više savjeta pogledajte ovaj članak o voću pogodnom za vino .

Prilikom izrade domaćeg vina od ribiza važno je ne pretjerano ga razrijediti vodom. To je pogreška koju početnici vlastitog vina često čine jer im se mošt čini prekiselim. Također imajte na umu da ne smijete premašiti 2 litre otopine šećera po litri mošta. Ako je ribiz izuzetno kiseo, vino od mješavine voća možete dodati dodavanjem jabuka, malina ili drugog voća.

Kako napraviti kućno vino od ribiza korak po korak?

Kako napraviti vino od crvenog ribiza? Recepti za pripremu domaćeg voćnog vina su slični - bilo to vino od bijelog ribiza, gloga ili vina od crvenog ribiza, mi radimo isto.

Da biste napravili kućno vino, morate imati sljedeću opremu:

  • posuda za fermentaciju
  • cijev za fermentaciju
  • greben pločica pluta
  • gusak
  • crijevo za točenje vina iz gandera u boce

Trebali biste se opskrbiti i vinskim kvascem, hranjivim sastojcima kvasca i pektoenzimom.

Uz vino treba biti plodno i zrelo voće. Isperite voće vodom i pažljivo ga razvrstajte kako biste uklonili ono trulo. Ribiz daje dobar sok, ali vino od ribiza najbolje je fermentirati u pulpi. Stoga ribiz treba slomiti. To je najbolje učiniti miješanjem pri maloj brzini.

Prije nastavka izrade mošta od ribiza potrebno je napraviti takozvani majčinski kvasac, odnosno umnožiti kvasac. Da biste to učinili, zgnječite ribiz da dobijete oko pola litre soka. Ulijte sok u bocu i dodajte kvasac. Ostavite ga da se odmara oko 2 dana kako bi započelo početno vrenje vina. Ili biste možda voljeli i ovaj članak s receptom za vino od malina ?

Smrvljeni ribiz treba preliti sa ⅓ vode prema receptu i kuhati. Kad se dobiveni mošt ribiza ohladi, dodajte prethodno pripremljeni majčinski kvasac i hranjivu tvar za kvasac. Ulijte sve u gander.

Vino od crvenog ribiza - provjereni korak po korak recepti

Te su vam stvari potrebne za proizvodnju vina - provjerite cijene!

Da bi se odvijala fermentacija vina, potreban je šećerni sirup. Izrađuje se otapanjem šećera u vrućoj vodi u omjeru od 1 litre vode do 1 kilograma šećera. Ohlađeni šećerni sirup ulijte u mošt u gander nakon 3-4 dana fermentacije. Ako želite napraviti vino veće jačine, šećerni sirup podijelite na pola i dodajte drugu polovicu nakon 10 dana. Mošt ribiza miješamo nekoliko puta dnevno. Za to vrijeme vino fermentira, a kvasac razgrađuje šećer na alkohol i ugljični dioksid. Po završetku fermentacije vino prelijte do drugog, procijedivši kako biste se riješili ostataka voća i kvasca. Vino u novoj koči, gdje se odvija daljnja fermentacija vina, mora se držati na hladnom mjestu najmanje 2 tjedna.Tada vino možemo uliti u boce pomoću posebnog crijeva koje će mu omogućiti da se toči bez ometanja taloga na dnu grebenske pločice. Također provjeriteovaj članak s receptom tinkture crnog ribiza .

Vino od crvenog ribiza - recepti

Kako napraviti vino od ribizle? Recepti za vino od bijelog ribiza i crvenog ribiza, poput primjerice vina od bazge, razlikuju se u količini sastojaka. Omjeri sastojaka određuju hoće li vino biti jako ili lagano. Što jače vino želimo dobiti, to više šećera i manje vode dodamo smjesi, istu količinu voća.

Da bismo dobili 10 litara vina od ribiza, možemo se poslužiti sljedećim receptom:

  • 4,5 kg ribiza
  • 5,8 litara vode
  • 1,8 litara šećera

Ovaj će recept omogućiti proizvodnju lakog vina jačine 12%. Po ukusu možete dodati i cimet ili vaniliju.

Vino od bijelog ribiza radimo na isti način kao i vino od crvenog ribiza. Zanimljiv prijedlog su recepti za miješana vina od crvenog i bijelog ribiza s malim dodatkom crnog ribiza. Ako imate vrlo kiselo voće, dobra je ideja eksperimentirati s miješanim voćnim vinima. Ribizlu možemo dodati voće poput jabuka, trešanja, malina, jagoda ili ogrozda.

Kao što vidite, sami napraviti vino od crvenog ili bijelog ribiza nije teško. Dovoljno je nabaviti odgovarajuću opremu za proizvodnju domaćeg vina i vinskog kvasca. Uz malo truda i strpljenja moći ćemo uživati ​​u prekrasnom piću koje će dodati sjaj mnogim zabavama. Uz to, vino od ribiza idealan je način da sačuvate vitamine sadržane u ribizlu i uživate u njima zimskim večerima. Ili biste možda voljeli i ovaj članak s receptom za kupinovo vino ?