Cvjetne lukovice - za proljeće, jesen, višegodišnje - pregled

Lukovice nisu samo one čiji je podzemni dio luk, već i biljke koje proizvode gomolje i rizome. Neki od njih cvjetaju u rano proljeće i pravi su ukras još uvijek sivog i tmurnog vrta. Drugi cvatu od ljeta do jeseni, oduševljavajući bojom svojih cvjetova. Naučimo tajne sadnje i njege ovih jedinstvenih biljaka.

Ako ste u potrazi za proljetnice inspiraciju za svoj vrt, mi smo ga staviti zajedno za vas ovdje .

Cvjetne lukovice tijekom odijevanja

Kako pripremiti položaj i lukovice cvijeta za sadnju?

Cvjetne lukovice - priprema tla i položaj

Prije sadnje lukovica cvijeća, supstrat mora biti pravilno pripremljen. U tu svrhu uklonite korov i okopajte gredicu. Cvjetne lukovice ne vole prisustvo korova, posebno kauč trave, što ograničava njihov razvoj i oduzima hranjive sastojke i vodu iz tla. Međutim, neke lukovice, poput lukovica tulipana, safira, krokusa i zumbula, mogu se saditi na travnjacima i njih ne ometa prisutnost vlati trave.

Cvjetne lukovice sadimo u tlo bogato humusom i svjetlošću. Stoga ga vrijedi obogatiti kompostom ili višekomponentnim mineralnim gnojivom.

Cvjetne lukovice također zahtijevaju pravilan položaj. Najbolje ih je saditi na izravnoj sunčevoj svjetlosti ili u laganoj sjeni, na primjer ispod krošnji drveća gdje je svjetlost difuzna. Također treba napomenuti da žarulje cvijeća ne podnose močvare. Dugotrajna vlaga zemlje uzrokuje truljenje višegodišnjih lukovica cvijeća.

Kada sadite lukovice proljetnog cvijeća u svom vrtu, ne zaboravite svake godine mijenjati njihov položaj. Na taj ćemo ih način zaštititi od pojave gljivičnih bolesti.

Najbolja cvjetna gnojiva po povoljnim cijenama - provjerite!

Liječenje lukovica cvijeća jamči uspjeh u uzgoju

Prekrivanje lukovica cvijeća osnovna je aktivnost ako želimo zaštititi svoje biljke od napada gljivičnih bolesti. U zemlji postoje razne vrste gljivica koje mogu napadati lukovice cvijeta i uzrokovati njihovo truljenje i odumiranje.

Tretman cvjetnih lukovica sastoji se u natapanju u fungicidni pripravak prije sadnje. Umočite cvjetne lukovice potpuno u desno središte. Nakon vremena koje je odredio proizvođač pripravka, izvadimo lukovice cvijeta iz otopine, osušimo ih i sadimo u zemlju. Na sličan način možemo odjenuti i sjeme cvijeća, što će jamčiti njihovo bolje nicanje i rast.

Na tržištu postoji mnogo sredstava za preljev luka, uklj. Bravo, Kaptan ili Topsin. Ti su pripravci u obliku suspenzije ili praha, pa ih prije upotrebe treba razrijediti u odgovarajućoj dozi vode, prema uputama na pakiranju.

Sadimo lukovice cvijeća

Kako trebamo saditi lukovice cvijeća?

Da bismo pripremili krevet za sadnju lukovica cvijeća, prvo moramo ukloniti gornji sloj zemlje s njega. Dubina na kojoj sadimo lukovice cvijeća ovisi o veličini lukovica. U pravilu je načelo da se lukovice sade na dubinu oko 2 ili 3 puta veću od njihove visine. Ako je tlo gusto i namočeno, možete ga posaditi malo pliće, koristeći dodatni sloj drenaže. Na taj ćemo način zaštititi korijenje i cijele lukovice od truljenja. Također pogledajte naše savjete: Kako i kada saditi tulipane?

I lukovice proljetnog cvijeća i one posađene u jesen trebaju biti posađene u pravi položaj. Mjesto na kojem niču korijeni mora biti okrenuto prema dolje. Međutim, ponekad je teško pronaći ovu točku na žarulji. Tada je najsigurnije staviti je na bok.

Udaljenost između žarulja također je vrlo važna. Jesenske lukovice cvijeća imaju sposobnost zimovanja u zemlji, pa ih ne moramo presaditi svake godine. Stoga, kad ih sadite, ostavite malo više prostora između njih da rastu. Proljetne lukovice cvijeća mogu se saditi malo gušće, jer će se iskopati u jesen.

Cvjetne lukovice - za proljeće, jesen, višegodišnje - pregled 2

Visina biljaka koje će iz njih rasti također je od velike važnosti kod sadnje lukovica. Što je biljka viša, sadi se više lukovica. Visoke lukovice tulipana treba saditi u razmacima od oko 30 cm, a male primjerke, poput snježnih pahuljica, safira, lukovica luka, na svakih 4 - 5 cm. Cvjetne lukovice narcisa, zumbula ili botaničkih tulipana treba saditi svakih 5-10 cm. Budući da su lukoviti cvjetovi najupečatljiviji u skupinama, treba ih saditi u nekoliko, desetak ili čak nekoliko desetaka jedne vrste.

Kako bi se olakšao posao sadnje lukovica cvijeća, vrijedi nabaviti pravi vrtni pribor, poput žardinjere ili žardinjere. Ovaj će vrtni pribor olakšati kopanje rupa i preciznu sadnju. Mogu se kupiti u stacionarnim vrtlarskim trgovinama i internetskim trgovinama.

Kada saditi lukovice proljetnog cvijeća?

Ljetne i jesenske lukovice u cvatu su vrste koje su vrlo osjetljive na niske temperature. Stoga ih treba saditi u proljeće. Prije zime treba ih iskopati iz zemlje i čuvati na hladnom mjestu s pozitivnim temperaturama. I ovdje se postavlja pitanje: Koje lukovice cvijeća sadimo u proljeće?

Pa, najranije, jer u ožujku možete posaditi ljiljane do zemlje. Nešto kasnije - krajem travnja, sadimo frezije, gladiole, perunike, lilije i paunove tigrove. Proljetne lukovice cvjetova dalija, agapanta i ismena treba posaditi u vrt najkasnije u svibnju.

Ako želimo da nam biljke cvjetaju malo ranije, možemo u loncima niknuti nekoliko proljetnih lukovica cvijeća. U tu svrhu, u ožujku, svoje višegodišnje lukovice cvjetova stavimo u zemlju u hladnu sobu i nježno zalijevamo. U svibnju, nakon smirivanja mrazeva, u vrt se mogu saditi proljetne lukovice cvijeća. Na ovaj način možemo uzgajati dalije, kanare i begonije, posebno gomoljastu begoniju .

Jesenske lukovice cvijeta - datumi sadnje

Vjerojatno nitko ne može zamisliti proljeće bez šarenih tulipana, zumbula i krokusa ili snježnobijelih pahulja ili plavih safira. Da bi ovi prekrasni cvjetovi ukrašavali naše vrtove s dolaskom proljeća, trebali bi ih posaditi za rabate u jesen prethodne godine.

Jesenske lukovice cvijeta sade se od rujna do listopada. Tada za njih završava razdoblje mirovanja i moraju sletjeti u zemlju kako bi se mogli ukorijeniti prije zime. Neke biljke, poput carske krune ili narcisa, mogu se saditi već u kolovozu. Najbolje je saditi lukovice, zumbule i pahuljice u drugoj polovici rujna. Nešto kasnije, krajem rujna i početkom listopada, sadimo safire, ljiljane, tulipane i krokuse . Višegodišnje cvjetne lukovice češnjaka mogu se saditi najkasnije do kraja listopada.

Jesenske lukovice cvijeta ne smiju se saditi prerano. Tada bi se mogli razviti iste godine i ne bi preživjeli zimu. Također ih ne možemo saditi prekasno, jer neće imati vremena da se ukorijene prije nego što dođe zima.

Kako bi se jesenske lukovice cvijeća spasile od izumiranja, vrijedi mijenjati njihov položaj svake 3 godine. U tu svrhu lukovice nakon cvatnje iskopamo, osušimo i čuvamo na prozračenom mjestu do jeseni. U jesen ih ostavljamo na konačnom položaju.

Tražite li dobre cijene tla i gnojiva za cvijeće? Pogledajte u nastavku!

Višegodišnje lukovice cvijeća - zaštita od mraza i glodavaca

Neke lukovice višegodišnjih cvjetova manje su otporne na niske temperature i zimi se mogu smrznuti. Tu spadaju irisi luka, zumbuli i orijentalni ljiljani.

Kako bi zaštitili ove biljke, malčirajte zemlju u koju su posađene. Za to možete koristiti koru ili kompost. Grančice smreke također će biti dobra zaštita.

Jesenske lukovice cvijeća, kao i one posađene u proljeće, glodavci vrlo često grickaju. Da biste to spriječili, vrijedi ih saditi u ažurne plastične košare koje stavljamo s lukom u zemlju. Zahvaljujući tome zaštitit ćemo ih od najezde štetnika, a olakšat ćemo i iskopavanje lukovica iz zemlje. Lukovice tulipana i ljiljana posebno su osjetljive na napad glodavaca.

Odabiremo i kupujemo žarulje cvijeća

Danas je prodaja biljaka putem pošte putem pošte vrlo popularna. U internetskim trgovinama možemo kupiti puno različitih lukovica cvijeća koje se mogu saditi u jesen ili proljeće. Prodaja putem pošte omogućuje nam kupnju bez napuštanja kuće. Međutim, vrijedi obratiti pažnju da cvijeće, lukovice ili sjeme cvijeća kupujete samo iz provjerenih izvora i od provjerenih dobavljača.

Kada kupujete lukovice višegodišnjih cvjetova, vrijedi obratiti pažnju na njihovu kvalitetu. Važno je da na njima nema mrlja i promjene boje koje bi mogle ukazivati ​​na gljivične bolesti. Također ne bi smjeli biti uveli i bez vaga koje ih prekrivaju. Zato je najbolje kupiti lukovice cvijeća u poznatim vrtnim centrima, gdje se svaka može pažljivo pregledati i provjeriti kakvoću.

Lukovice su bogatstvo sorti i vrsta lijepo cvjetajućih biljaka. No, prije nego što ih kupite, vrijedi saznati koje su cvjetne lukovice posađene u proljeće, a koje treba saditi na jesen. Zahvaljujući tome, izbjeći ćemo nepravilnosti tijekom njihovog uzgoja, a u njihovom cvjetu moći ćemo uživati ​​od ranog proljeća.