Kokosova palma u loncu - uzgoj kod kuće, njega, zalijevanje, cijena

Sanjate li o odlasku u tople tropske zemlje, a također ležanju na pješčanoj plaži pod kokosovim drvećem? Ispada da u vlastitom domu možete napraviti zamjenu za svoje snove. Sve što morate učiniti je odlučiti uzgajati kokosovu palmu kod kuće.

Ako tražite još savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte članke o palmama u saksijama.

Kokosov dlan u loncu

Kokosova palma (cocos nucifera) - što vrijedi znati o njoj?

Kokosova palma u saksiji - karakteristike lončanica

Kokosova palma, točnije kokosov orah ( Cocos nucifera ), drvo je koje u svojim prirodnim uvjetima naraste i do 30 metara visine. Kao stablo kokosa nalazi se u Južnoj Americi i Aziji. Kao predstavnik krajobraznih stabala, kokosova je palma pripitomljena. Međutim, kod kuće naraste do 3 metra visine i to tek nakon nekoliko godina rasta.

Odlučujući uzgajati kokosovu palmu u loncu, trebali biste uzeti u obzir da biljka voli zauzimati puno prostora. Odlikuju ga pernati listovi koji mogu doseći duljinu do 60 cm. Suprotno prirodnoj kokosovoj palmi, kod kuće nikada nećemo vidjeti cvijeće ili voće.

Kokosova palma kod kuće - sorte ovih sobnih biljaka

Postoje mnoge sorte kokosovih palmi koje nisu poznate samo po različitim veličinama, već i po raznim prirodnim staništima. Neki od njih su pripitomljeni. Sorta koja se može uzgajati u loncu je malajski patuljak. Možemo birati između posebnih reznica, kao i kokosa, koje sadimo u posudu. Azijska je sorta koja u divljini naraste do 10 metara visine. Ili će vas možda zanimati i članak o uzgoju zamiokulkasa ?

Vrlo slična vrsta palme je Areka catechu (Areca catechu). Doista, izgledom podsjeća na kokosovu palmu zasađenu u loncu. To je biljka koja doseže najviše 2 metra visine. U usporedbi s kokosovom palmom Areka, catechu još uvijek zahtijeva visoke temperature, što znatno otežava uzgoj.

Uzgoj kokosove palme (cocos nucifera)

Koje zemljište za kokosovu palmu?

Ako imamo stariju sadnicu, uzgoj kokosove palme u potpunosti je moguć u univerzalnoj podlozi. Međutim, vrijedi se pobrinuti za primjesu pijeska, jer se biljka puno bolje osjeća u propusnoj podlozi. Međutim, kad započinjete avanturu s kokosovom palmom, vrijedi se pobrinuti za blago kiselu podlogu. Kad god je to moguće, najbolje je kupiti poseban supstrat za uzgoj palme u loncu.

Novonastalo pitanje kako se brinuti za kokosovu palmu može izazvati određenu tjeskobu. Napokon, to je tropska biljka, pa osjećamo da joj je teško stvoriti zadovoljavajuće kućno okruženje. Ispada da cvijet kokosa voli biti izložen u svijetloj sobi u kojoj je temperatura iznad 20 Celzijevih stupnjeva. Ljeti može doseći i 28 Celzijevih stupnjeva. S druge strane, zimi bi se prosječna temperatura trebala kretati od 16 do 18 Celzijevih stupnjeva. Odgovarajući na pitanje kako se brinuti za kokosovu palmu, svakako biste trebali obratiti pažnju na osvjetljenje. U idealnom slučaju, cvijet kokosove palme izložen je sunčevoj svjetlosti. Nažalost, to nije uvijek moguće, posebno u jesenskoj i zimskoj sezoni. Tada se preporučujeda je uzgoj kokosove palme osvijetljen uporabom umjetnih izvora svjetlosti. Također provjeriteovdje prikupljeni članci o lončanicama .

Kako se brinuti za kokosovu palmu?

Kako se brinuti za kokosovu palmu? Prije svega, ne zaboravite redovito zalijevati. Podloga bi trebala biti vlažna svakodnevno, iako ne smije biti prehidrirana. Sve što trebate je uliti pravu količinu vode u tanjurić. Međutim, preostali višak treba jednostavno izliti. Osim što kokosova palma od nas zahtijeva vlažnu podlogu, ne smijemo zaboraviti ni na optimalni pokazatelj vlažnosti zraka. Tada smo u stanju stvoriti biljku najprirodnijim mogućim uvjetima iz kojih proizlazi. Kako uzgajati kokosovu palmu u tom pogledu? Redovito prskanje biljke zasigurno će uspjeti. Drugi način je postavljanje ovlaživača zraka ili vlažnog kamenja u blizini biljke. I uređaj i kamenje će ispariti,zahvaljujući kojem će biljka imati stvorene suptropske uvjete.

Kokosova palma u loncu - uzgoj kod kuće, njega, zalijevanje, cijena 2

Također je važno da se kokosova palma kod kuće redovito gnoji. Gnojivo treba dostaviti u prosjeku svaka dva tjedna. Višekomponentno gnojivo bit će uspješno. Međutim, možemo kupiti i posebne smjese posvećene palmama. Primjenjujući gornja pravila, već znamo kako se brinuti za kokosovu palmu u loncu.

Najbolja cvjetna gnojiva po povoljnim cijenama - provjerite!

Imajući na umu kako uzgajati pravi kokos, morate se sjetiti i raznih bolesti. Najčešće lišće palme počinje smeđe, što znači da supstrat nije pravilno zalijevan. Morate provjeriti je li podloga ponekad prevlažna ili, naprotiv, potpuno osušena. Treba imati na umu da uzrok takvih simptoma može biti pretjerano suh zrak, koji se posebno očituje u jako zagrijanim sobama. Postrojenje će se spasiti povećanjem vlažnosti zraka i snižavanjem temperature na najviše 18 Celzijevih stupnjeva. Drugi razlog pogoršanja izgleda palminog lišća je nedostatak odgovarajućih hranjivih sastojaka. Biljka je daje do znanja požutilom lišća. Najbolje rješenje iz ove situacije je korištenje posebnog gnojiva za dlanove bogato željezom i magnezijem.Ili će vas možda također zanimatičlanak o uzgoju kale u saksiji ?

Sadnja kokosove palme

Kako uzgajati kokosovu palmu od početka? Ispada da nam za ovo treba samo obični kokos. Znajući koje je tlo najbolje za sadnice početnika, posudu posipamo blago kiselom i propusnom podlogom. Stavite kokos u vodoravni položaj u podlogu. Bez spremne sadnice, uzgoj kokosove palme zahtijeva puno strpljenja. Tek nakon otprilike pola godine možemo očekivati ​​pojavu klice.

Što se tiče ponovne sadnje palme, ovu aktivnost ne treba raditi prečesto. Za razliku od ostalih biljaka, sadnja kokosove palme u novi lonac ne zahtijeva redovitost. Dlan kod kuće raste vrlo sporo. Stoga je vrijedno provjeriti vizualno prilikom sadnje stabala kokosa za novi položaj. Kada u loncu nema dovoljno mjesta, a korijenje počne polako tražiti novo mjesto, znak je da se kokosova palma u saksiji nalazi u većoj posudi. Kako presaditi palmu? Nova posuda trebala bi biti uska, ali visoka. Na samo dno ulijemo glinenu podlogu, na koju stavimo treset pomiješan s pijeskom. Kao što je već spomenuto, malo kiseli supstrat važan je za mlade sadnice. Naravno, trebali biste to imati na umu kasnijekako se brinuti za kokosovu palmu redovitim zalijevanjem i prihranom.

Kokosova palma u saksiji - uspješna u uzgoju

Cocos nucifera - uzorci cijena

Svjesni kako se brinemo o kokosovoj palmi, možemo pokušati kupiti sadnicu ili orah. Stoga u nastavku donosimo nekoliko primjera cijena koje možemo naći u raznim trgovinama:

  • Kokosova palma 140 cm - 34,95 PLN
  • Malajski patuljak, sadnica, Amazon - 150 dolara
  • Pravi kokos, 1 sjeme - 2,00 PLN
  • Kokosova palma, sadnica - 68,00 PLN

Uzgoj kokosove palme - isplati li se?

Svakako, sama teorija kako uzgajati kokosovu palmu još uvijek nije dovoljna za uspjeh na ovom polju. Najteže je stvoriti prave uvjete za biljku u kojoj će se osjećati najpovoljnije. S obzirom na to da kokosova palma nije jedina biljka u našem domu, bit će teško prilagoditi uvjete u određenoj sobi samo njezinim željama.

Međutim, to ne znači da je uzgoj kokosove palme nemoguć. Strpljivi ljudi mogu započeti svoj uzgoj sadnjom jednog oraha. S druge strane, oni koji očekuju brze rezultate trebali bi se odlučiti za sadnice. Zalijevanje i prihrana stabla najmanji je problem. Mnogo je teže održavati pravu temperaturu i osvjetljenje. Stoga će biljka zasigurno raditi u zimskom vrtu, koji se posebno grije i osvjetljava.