Kada saditi ljiljane? Praktični vodič, datumi, savjeti i trikovi

Lilium ljiljan popularna je trajnica luka, koja se rado sadi u vrtnim krevetima, ribnjacima, pa čak i u vodi, poput ukrasnog lopoča Nymphaea. Ljepota veličanstvenog cvijeća cijenjena je već u antici, pripisujući ih Heri - kraljici Olimpa. Kršćani bijeli ljiljan Lilium candidum vide kao simbol uskrsnuća i svetosti. Bogatstvo vrsta ljiljana i njihovih sorti omogućuje širok izbor biljaka koje će ispuniti vrt slatkim mirisom i fenomenalnom ljepotom šarenih cvjetova. Pročitajte o sadnji vrtnih i lončanih ljiljana.

Ako tražite više informacija, pogledajte i ovdje prikupljene članke o sadnji biljaka.

Kada saditi ljiljane?  Praktični vodič, datumi, savjeti i trikovi

Sadnja vrtnih ljiljana - rok za sadnju ukrasnih biljaka

Lukovice ljiljana namijenjene sadnji trebaju biti zdrave, bez znakova oštećenja i bez promjene boje na vagi. Najbolje je lukovice posaditi odmah nakon što ih kupite, što garantira lijepo cvijeće. Ljiljane sadimo u grozdove u dio vrta zaštićen od vjetra. Biljke više vole sunčana, topla mjesta s dobro dreniranim i plodnim tlom. Dobro uspijevaju u tlu kiselog pH (5,5 - 7). Ljiljani ne vole teška i vlažna tla.

Prije nego što su lukovice u zemlji, položaj se mora ukloniti i popustiti. Tlo dobro pripremite unaprijed kako bi se tlo sleglo, a lukovice ljiljana bile na pravoj dubini. Dva tjedna prije sadnje, prihranite tlo višekomponentnim gnojivima koja sadrže fosfor, kalij i dušik u dozi od 50 g / m2. Nakon sadnje, ljiljani bi trebali dobiti drugu dozu gnojiva. Prije sadnje, površinu treba malo razbarušiti. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o ljiljanima .

Kada saditi ljiljane i koliko duboko saditi ljiljane?

Kako saditi i kako uzgajati ljiljane u vrtu? Lukovice ljiljana sade se u proljeće ili jesen. Proljetno razdoblje sadnje kasno proljetnih i ljetnih cvjetnica je od travnja do svibnja. Ljiljane možemo saditi i u jesen - rujan - do sredine listopada. Kasniji datum sadnje je za najranije ljiljane koji će procvjetati. Zapamtite da biljke moraju imati vremena da se ukorijene prije nego što dođe zima. Da biste se zaštitili od pada zimskih temperatura, zasadite zasadom, lišćem i tresetom.

Pretpostavlja se da bi dubina sadnje trebala biti jednaka trostrukoj visini luka. Ovo je jedan od najvažnijih čimbenika na kojem ljiljan cvjeta. Dubina i razmak sadnje ovise o vrsti i sorti. Malom lopaticom napravite dovoljno duboke rupe, obično 10-15 cm. Niske sorte sadimo svakih 25 cm, dok visoke ljiljane - svakih 30-50 cm. Stavite pojedinačne žarulje u rupu s petom prema dolje, a rast raste gore. Lagano pritisnite lukovice ljiljana u zemlju i pospite zemljom. Nakon sadnje biljke obilno zalijevajte tako da voda dođe do lukovica. Pazimo da se na površini ne stvori blato kad ima previše vode. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju azijskog ljiljana ?

Kada saditi ljiljane?

Uzgoj ljiljana u kontejnerima omogućuje ukrašavanje interijera divnim dopadljivim cvjetovima. Za ljiljan u saksiji potrebne su duboke posude, duboke oko 40 cm. Na dno posude stavite drenažu, a zatim posudu napunite plodnim i propusnim tlom s primjesom gline koja će održavati podlogu vlažnom. Zdrave lukovice ljiljana sadimo u proljeće, u ožujku, da bismo ljeti uživali u cvijeću. Zalijevajte ljiljane i redovito ih gnojite. Za uzgoj u kontejnerima prikladni su kratki azijski ljiljan i orijentalni ljiljan. Veličanstveni afrički ljiljan, koji doseže visinu od 80 cm, uzgaja se i u posudama. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju lopoča .

Kada saditi ljiljane?  Praktični vodič, datumi, savjeti i trikovi

Kada saditi ljiljane u vrtu? Pregled atraktivnih vrsta

Tigrov ljiljan Lilium lancifolium - naraste do 150 cm visine. Njegovi raskošni svijetlonarančasti cvjetovi, promjera oko 10 cm, prošarani su s unutarnje strane latica. Ljiljan jako miriše. Lukovice se sade u proljeće tako da biljka cvate krajem srpnja i početkom kolovoza. Ljiljani ove vrste otporni su na zimske padove temperature. Ne nose se dobro s presađivanjem, pa morate uzeti u obzir položaj na kojem će rasti dugi niz godina. Biljka je otrovna pa obratite pažnju na životinje i djecu u njenoj blizini.

Najbolje mješavine vrtnog cvijeća - pogledajte ih!

Zlatni ljiljan Lilium martagon - biljka pronađena u divljini države u Europi i Aziji. U Poljskoj je potpuno zaštićen. Ljiljan se uzgaja u vrtovima, ukrašavajući cvjetne gredice lijepim cvatovima, koji se sastoje od mnogih bijelih ili lila mirisnih cvjetova. Cvjetne latice označene su kestenjastim mrljama. Biljke narastu do oko 1 m visine. Ljiljani više vole propusna, alkalna tla s pH iznad 7. Lukovice sadimo u proljeće. cvijeće će se pojaviti u lipnju i srpnju.

Ljiljani su višegodišnji hibridi orijentalnih ljiljana i ljiljana trubača, koji mogu doseći do 250 cm visine. Cvatovi sadrže puno cvjetova, čak 50 komada na jednoj stabljici. Svaki od mirisnih cvjetova promjera je otprilike 25 cm. Tržište nudi atraktivne šarene sorte ljiljana. Njihov uzgoj zahtijeva upotrebu potpora zahvaljujući kojima se visoki cvjetovi ne lome zbog jačih udara vjetra. Ljiljani se sade u jesen - od rujna do sredine listopada, a u proljeće - u travnju i svibnju. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju vrtnih ljiljana ?

Prekrasni hibridi koji se nestrpljivo uzgajaju u vrtu za prekrasno cvijeće uključuju:

  • Azijski ljiljan - biljka s lijepim cvjetovima atraktivne boje, koji međutim ne mirišu. Dostupne su mnoge sorte, od kojih se mnoge mogu uzgajati u posudama, za ukrašavanje ljetnih balkona i terasa. Ljiljan dobro uspijeva na sunčanim i blago zasjenjenim položajima. Pripada biljkama otpornim na mraz s niskim zahtjevima za uzgojem.
  • Orijentalni ljiljan - biljke nije najlakše uzgajati. Potrebni su blago zasjenjeni položaji s kiselim pH. Ljiljan se mora iskopati za zimu i čuvati u hladnoj sobi s temperaturom iznad 0 Celzijevih stupnjeva. Mirisni veliki cvjetovi, obojeni bijelom, žutom i ružičastom bojom, pojavljuju se u kolovozu. Lukovice sadimo u proljeće.