Najčešće bolesti voćki i njihovo suzbijanje - praktični vodič

Odlučujući se za uzgajanje stabala jabuka, trešanja, krušaka, trešanja ili šljiva, voćnih grmova i drugih kamenih stabala, trebali bismo znati da mogu biti izloženi bolestima voćaka, virusnim i gljivičnim bolestima voćki. Zbog toga je toliko važno upoznati se s tim bolestima, znati što ih karakterizira i kako se boriti protiv njih.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o biljnim bolestima .

Bolesti voćaka - kako ih spriječiti

Bolesti voćaka mogu uzrokovati mnogi štetnici, uključujući bakterije, viruse i gljivice. Njihov uzrok vrlo često mogu biti i nepovoljni uvjeti za uzgoj biljaka. Tada se na voćkama i grmlju pojavljuju tipični simptomi poput deformacije, promjene boje i uvenuća biljaka.

Dakle, ako želimo da se naše biljke pravilno razvijaju, trebali bismo znati kako ih spriječiti i ograničiti njihovo širenje. U prvom redu trebali bismo eliminirati izvor bolesti, stoga se zahvaćeni izbojci izrezuju u ranoj fazi infekcije, a dodatno se provodi redovito rendgensko rezanje.

Uz to, nakon rezanja, ta bismo mjesta trebali zaštititi specijaliziranim zaštitnim pastama, zahvaljujući kojima će rane brže zacjeljivati, a mi ćemo ograničiti širenje bolesti. Štoviše, vrijedi ukloniti mumificirano voće s drveća, kao i zaraženo lišće, čak i otpalo.

Kad primijetimo bolesti voćaka, debla stabala jabuka ili drugog drveća, zahvaćeno tkivo treba sjeći na drvo, a ranu prekriti zaštitnom pastom. Ne zaboravimo na uporabu odgovarajućih kemikalija, ako je potrebno, te mogućnost potpunog uklanjanja vrlo zaraženih voćaka.

Jedan od načina prevencije bolesti je redovito sječenje stabala. U ovom članku potražite i savjete o obrezivanju voćki .

Bolesti voćaka - virusne i bakterijske bolesti koje se često javljaju

Mozaik stabala jabuka i šljiva - kratki opis bolesti

Odlučujući se za stabla jabuka u našem vrtu, vrlo često možemo susresti jezgre jabuka, crno lišće ili samo mozaik, što je virusna bolest. Karakteristično je da se na lišću pojavljuju žute mrlje slične mozaiku, koje su vidljive na fotografijama. Nakon nekog vremena zaraženi listovi otpadaju, a rast drveća zaostaje. Uz to, plod drveća postat će manji, kao i ukupan prinos.

Kora šljive je još jedna virusna bolest koja pogađa voćke, prvenstveno šljive, marelice i breskve. Očituje se kao žute pruge ili prstenovi na lišću. Kako sazrijevaju, mrlje potamne i čak nalikuju crnom lišću. Plodovi zaraženih biljaka sazrijevaju i otpadaju prerano.

Virusi se obično prenose cijepljenjem ili cijepljenjem. Mogu se širiti i ušima. Vrijedno je zapamtiti da treba saditi samo zdrav biljni materijal, iz nadležnih i profesionalnih rasadnika. Divlje i zaražene šljive treba također sjeći oštrije.

Vatrena plamenjača i bakterijski rak voćaka - što biste trebali znati o njima

Stabla krušaka, jabuka i dunja često pate od vatrene opekotine. Slike na internetu i knjige savršeno pokazuju koja je bolest. To je bakterijska bolest koja se javlja tijekom oštećenja kore, ali se također može širiti vjetrom, pticama i insektima. Izgleda da su svi zahvaćeni dijelovi biljaka izgorjeli. Tada ćemo primijetiti crno lišće i izbojke.

Protiv plamenjače možemo se boriti uklanjanjem zaraženih biljaka, kao i rezanjem izbojaka na manje zaraženim biljkama na visini od 20 cm ispod mjesta zaraze. Također je vrijedno prskati Miedzian 50 WP ako je ova bolest primijećena u prethodnoj godini.

Bakterijski rak je bolest koja se pojavljuje na trešnjama, trešnjama, marelicama i breskvama, iako se može pojaviti i na drugim biljkama. Napadnute trešnje karakteriziraju smeđe i umiruće cvijeće i izbojci. Na izbojcima se pojavljuju nekrotična mjesta, zadebljala preplanula koža, pukotine kore, uslijed čega izbojci odumiru. Jedini način borbe s njom je uklanjanje zahvaćenih izbojaka, zaštita rana i prskanje stabala bakrenim pripravkom.

Preporučena voćna gnojiva - pogledajte ih!

Gljivične bolesti voćaka i voćnih grmova

Plijesan i krasta - karakteristike

Pepelnica napada većinu voćnih biljaka. Njegovi simptomi su savršeno predstavljeni na fotografijama. Na njima možemo uočiti bijelo-sive mrlje koje tijekom sazrijevanja postaju smeđe. Na lišću možemo vidjeti pahuljastu, bijelu prevlaku kroz koju lišće može postati žuto ili crveno i na kraju otpasti.

Bolesno lišće voćke, kao i popularne bolesti voćaka, uključujući stabla jabuka

Ako želimo izbjeći pepelnicu, trebali bismo izbjegavati osjetljive vrste. Štoviše, zaražene izbojke treba rezati tijekom zimske rezidbe i vegetacije. Ako su simptomi bolesti ozbiljni, tada bismo trebali razmotriti upotrebu fungicida, tj. Fungicida.

Krasta je još jedna gljivična bolest koja se može pojaviti na stablima krušaka i jabuka. Prepoznat ćemo ga po tome što se na kori mladih biljaka pojavljuju smeđe-crne mrlje, a plodovi će biti manji i iskrivljeni. Uz to, plod počinje pucati tamo gdje se pojavljuju mrlje. Ako se želimo boriti protiv ove gljive, trebali bismo ukloniti zaražene dijelove biljke, a kada se pojave prvi listovi, drveće krušaka i jabuka poprskati pripravcima, npr. Bakar 50 WP.

Smeđa trulež i hrđa stabala jabuka i još više - ono što biste trebali znati o gljivičnim bolestima voćaka

Rđa stabala jabuka ili šljiva javlja se, nažalost, prilično često. To je gljivična bolest koja se očituje karakterističnim crvenkastim mrljama na lišću. Jedino rješenje da se riješimo bolesti je uklanjanje zahvaćenih izbojaka i upotreba fungicida, ali u nekim slučajevima moramo ukloniti cijelu biljku.

Druga gljivična bolest je smeđa trulež koja se javlja na mnogim voćkama. Njegovi su simptomi smeđe i odumiranje cvijeća, kao i odumiranje izbojaka, kao i smeđe i propadajuće mrlje sa nakupinama spora na plodovima voćaka.

Ako se želimo boriti protiv ove bolesti, vrijedi ukloniti zaraženo voće i izbojke, a također i prskanje ekstraktom stolisnika ili odvarom preslice. Također možete koristiti pripravke dostupne u vrtnim trgovinama. U slučaju kiše moramo prskanje ponoviti.