Bijela muha - vrste i metode borbe s kućnim metodama i kemikalijama

Bijela muha prilično je neugodan parazit koji često napada ukrasno bilje i povrće - redoviti je "posjetitelj" rajčice i krastavaca. Borba protiv bijele muhe nije jednostavan zadatak, ali je savršeno moguć. Što prije primijetite njegovu prisutnost na biljkama, to bolje! Koji su prirodni kućni lijekovi za bijele muhe i hoće li kemijska kontrola biti jednako učinkovita?

Za više savjeta pogledajte članke o biljnim bolestima ovdje.

Bijela muha - vrste i metode borbe s kućnim metodama i kemikalijama

Staklenička bijela mušica

Kako izgleda bijela muha?

Ovi štetnici preferiraju toplo i suho okruženje i zato napadaju biljke tijekom suše. Pojavljuju se na otvorenom između svibnja i rujna, a mogu ostati u sobi ... tijekom cijele godine. Nametljivi su poput tripsa ili lisnih uši. Odrasle bijele muhe su bijele muhe koje dosežu veličinu od 1,5 mm. Bijela muha polaže jaja s donje strane lišća i tamo obično "živi". Njihove ovalne i blago spljoštene ličinke vidljive su golim okom. Bijele su ili žuto-ružičaste boje, dok mrtvi primjerci često postanu crni.

Koliko je štetna bijela muha?

Staklenička bijela mušica prilično je čest štetnik koji se često pojavljuje na biljkama uzgojenim u ... kontejneru. Mogu se naći u staklenicima, ali i u stanovima ili na verandama. Bijele muhe vrlo često napadaju ruže, pelargonije, azaleje ili fuksije. Također se često pojavljuju u kupusu ili rajčici - otuda je uobičajena bolest rajčice. Kada se bijela muha pojavi, ona može inhibirati rast biljaka i dovesti do njihove ... prerane smrti. Stoga da - bijela muha je štetna! Ili biste možda željeli i ovaj članak o bolestima grožđa ?

Kako prepoznati štetnike?

Odrasle bijele mušice najčešće se hrane ispod lišća. Kad premjestite biljku, cijeli će se roj bijelih insekata podići. Bijele mušice isisavaju sok iz lišća, zbog čega lišće postaje žuto i deformira se te na kraju presuši. Tada se njihov rast automatski zaustavlja. Odrasle bijele muhe, ali i ličinke prilikom upijanja hrane izlučuju medenu rosu koja prekriva lišće. Tada se gljive razvijaju i rastu, pokrivajući biljku crnom tvari - nalikuje lisnim ušima.

Promjene koje se događaju na lišću nalikuju šteti koju uzrokuje, na primjer, trips. Kada se listovi gledaju prema svjetlosti, lako se vide tragovi uboda, a s donje strane možete vidjeti kako pronalaze jedinke u obliku ličinki - one vode do nastanka gljivica na lišću. Međutim, moramo imati na umu da je, za razliku od gljiva, same bijele mušice teško ukloniti.

Bijela muha - vrste i metode borbe s kućnim metodama i kemikalijama

Biljna mušica

To je vrsta bijele muhe koja se malo razlikuje od staklenika. Razlika se već vidi golim okom. Biljna mušica ima četiri tamne mrlje na krilima i uspješno zimi u našem podneblju - a staklenička bijela mušica to ne može! Biljna bijela mušica hrani se isisavajući sok iz biljaka, kolonizirajući donji sloj lišća. Zanimljivo je da su njihovi usta za ubadanje i sisanje oblikovani poput "bodeža" - koriste se za njihovo zabijanje u biljna tkiva i na taj način uzimaju spomenuti sok. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o bolestima ogrozda i načinu borbe protiv njih ?

Bijele mušice najčešće se hrane po vedrim danima - tijekom ljeta može se razviti čak 12 generacija bijelih mušica! S druge strane, po hladnom i vlažnom vremenu razvit će se do 4 generacije. No, suprotno izgledu, nisu odrasli najštetniji, već ličinke bijelih muha - uostalom, upravo one sišu biljni sok iz biljke!

Borba protiv bijele muhe

Prirodne domaće metode borbe protiv bijele muhe

Ako bijela muha napadne lišće, operite ih sivim sapunom i vodom ili češnjakom. Treba imati na umu da štetnike odvraća miris nevena, kamilice, nevena ili bosiljka - pa vrijedi saditi takvo bilje ili cvijeće pored biljaka osjetljivih na napad bijelih muha. Prirodna je i učinkovita profilaksa.

Također je sasvim uobičajeno koristiti ljepljive ploče, koje privlače odrasle bijele muhe. Takvu ploču treba postaviti blizu cvjetnih kutija. Možete ih kupiti u bilo kojoj vrtnoj trgovini za otprilike 12 PLN. Morate se sjetiti da su ljepljive ploče učinkovite za odrasle i dok ne polože jaja.

Također biljke možete zalijevati i prskati infuzijom duhana. U tu svrhu pripremite oko 100g duhana i prelijte ga s 1l kipuće vode. Stavite posudu sa strane na jedan dan, a zatim procijedite otopinu i razrijedite vodom u omjeru 1: 2. Poprskajte biljku i oprostite se od bijele muhe!

Preporučene kemikalije za vrt - provjerite cijene!

Još jedan domaći način je uhvatiti bijelu muhu ... usisavačem. Najbolje je to učiniti ujutro, kada je zbog niske temperature bijela muha i dalje pomalo troma i ne baš pokretna. Protresite napadnutu biljku da štetnici polete - a zatim je uvucite u usisavač. Međutim, imajte na umu da će ih, kad ličinke izađu iz jaja, biti previše - tada ni usisavač neće pomoći! Također pogledajte ovaj članak o peronospornoj i prašnoj plijesni .

Međutim, odvar ljekovite biljke tansy može pomoći. Dovoljno je pripremiti 50g zdrobljene biljke i preliti je s 1l vode. Zatim namačete 24 sata, kuhate 20 minuta i procijedite. Prije upotrebe ostaje razrijediti vodom (1: 5). Ovo je učinkovito, prirodno rješenje za štetne štetnike!

Bijela muha i kemijska kontrola

Ako prirodna profilaksa ne uspije, upotrijebite kemijske metode. U tu svrhu vrijedi koristiti sredstva koja pokazuju kontaktni učinak (npr. Polysect Ultra Hobby iz Substrala, približno 22 PLN). Ako se na biljci pojave jaja i ličinke, morat će se pribjeći sustavnom djelovanju. Djelatna tvar pripravaka ući će u sokove napadnute biljke, koji će se uzimati zajedno sa sokom koji pijete! S njima se možete boriti s Confidor 200 SL tvrtke Bayer (cijena oko PLN 40/50 ml).

Zapamti to…

Kada prskate biljku kemikalijama, pripazite da temeljito poprskate sve dijelove biljke! Također možete zalijevati biljke ovim pripravcima i ponoviti tretman nakon 7 dana. Međutim, imajte na umu da je kemijska suzbijanje štetnika vrlo teška - bijela muha brzo stvara nove generacije, a jajašca s kukuljicama otporna su na kemijske tvari. Stoga je vrijedno kombinirati razne metode borbe protiv štetnika kako bismo ih se zauvijek riješili! Također, pogledajte ovaj članak o uobičajenim bolestima trešnje .