Kompot iz pulpe korak po korak - najbolji recepti

Stablo jabuke je osnovna vrsta voćaka koje se uzgajaju u Poljskoj. Jedna od najpopularnijih vrsta domaćih stabala jabuka je popularna 'Papierówka', poznata i kao 'Oliwka Żółta' ili 'Olive Inflancka'. Stablo jabuke, otporno na mraz, rađa plodove rano i obilno. Jabuke srednje veličine, s tankom svijetlozelenom korom i svijetlo žute kad sazru, ponekad s blagim rumenilom, sočne su i aromatične. Prikladni su za sirovu konzumaciju i za pripremu mnogih ukusnih konzervi. Naučite najbolje recepte za kompot od pulpe.

Ako tražite još savjeta i informacija, ovdje pogledajte članke o receptima za kompot.

Kompot od zelenih jabuka s cimetom - zdrav dodatak večeri

Celuloza, poput ostalih sorti jabuka, između ostalog sadrži vitamine C, B, K, E i A, minerale, vlakna i flavonoide. Blagotvoran učinak kuhanog voća na ljudsko tijelo poznat je stoljećima. U poljskoj tradiciji voćni kompoti svakodnevno su se posluživali na stolovima kao dodatak večeri, osvježavajućem ili zagrijavajućem napitku, a u božićno doba kompot od suhog voća bio je obavezan. Unatoč činjenici da jabuke nakon kuhanja gube mnogo vitamina, vlakna prisutna u voću reguliraju rad probavnog sustava i štite od opasnih crijevnih bolesti. 100 g kompota od jabuka, bez dodanog šećera, sadrži samo 23 kcal, pa žeđ možemo utažiti ispijajući ukusan i zdrav napitak, a pritom zadržati lijepu figuru.

Sastojci za ukusni kompot od pulpe s cimetom:

 • 40 grama jabuka
 • ½ l vode
 • 10 grama šećera
 • ½ žličica cimeta
 • 1-2 klinčića

Priprema kompota:

 1. Jabuke temeljito operite, ogulite i narežite na četvrtine, čisteći ih od gnijezda sjemenki.
 2. Prokuhajte vodu dodavanjem šećera, cimeta i klinčića.
 3. Stavite jabuke u kipući sirup i kuhajte ih 5 minuta, dok voće ne omekša.
 4. Gotov kompot stavite s vatre, ohladite i ulijte u čaše ili kutije za kompot.

Kompot od pulpe zdrav je dodatak obroku. Voće u napitku ukusan je međuobrok. Kuhano voće može se dodati desertima i pecivima. Cimet prisutan u napitku podupire zdravstvene učinke kompota. Hladni kompot od jabuka rashladit će nas tijekom ljetnih vrućina, dok će topli topli napitak od pulpe, poput kompota od bundeve, imati najbolji okus tijekom jesenskog i zimskog hladnog vremena. Ako imate puno pulpe, pogledajte i ovaj članak o receptima za konzerviranje jabuka za zimu .

Kompot od cjelovite celuloze - ukusni prezervativi za zimu

Zelene male jabuke pogodne su za kompot za zimu. Brojni recepti za konzerve od cjelovite pulpe govore vam kako pripremiti voćne konzerve s kožom ili jabuke s oguljenom kožom. Vrijedno je podsjetiti da je kora jabuka bogata vrijednim hranjivim tvarima, pa je ostavljanje na jabukama dobro za naše zdravlje. Ako koristite komercijalne jabuke, temeljitim pranjem voća u vodi s dodatkom limunske kiseline riješit ćete se svih bakterija. Ispiranje celuloze u vodi sodom uklonit će tragove kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Završavamo pranje voća ispiranjem pod tekućom vodom.

Sastojci za zimski kompot od pulpe:

 • ½ kg zelene celuloze
 • šećer - 1 žličica šećera / 1 jabuka
 • ½ l vode - za ulijevanje jabuka u staklenke
Kompot iz pulpe uliven u čašu i recept za kompot od jabuka iz pulpe

Priprema kompota:

 1. Odabiremo malu, neoštećenu zelenu celulozu i uklanjamo je s repova i peteljki.
 2. Voće temeljito operite.
 3. Rasporedite jabuke u oparene staklenke. Sadržaj staklenki prekrivamo šećerom - dodajte onoliko žličica šećera koliko ima jabuka u staklenci.
 4. Zakuhajte vodu u velikom loncu i prelijte preko jabuka. Voda bi ih trebala prekriti.
 5. Pažljivo zatvorite staklenke i stavite ih u lonac s toplom vodom koja treba dosezati visinu staklenki.
 6.  Zagrijte posudu s vodom i pasterizirajte rezerve oko 10 minuta, od trenutka kad voda zavrije.
 7. Nakon što se staklenke ohlade, možete ih staviti u kućnu smočnicu.

Boce za sokove i sirupe po povoljnim cijenama

Jedinstveni okus pića obogatit će naš zimski meni, a voće iz kompota bit će originalan dodatak, primjerice mesnim jelima.

Kompot od pulpe - najbolji za dječje zdravlje

Tradicionalno pripremljeni kompot od pulpe jabuka, kompot od ribiza, krušaka, šljiva i drugog voća zdrava je alternativa popularnim gotovim sokovima koje djeca najčešće koriste. Vrijedno je uvjeriti najmlađe ukućane da piju kompote koji ne sadrže konzervanse, prekomjerni šećer i umjetne boje. Domaći kompot od pulpe, uz dodatak drugog voća, kuhajte bez šećera, jer piće karakterizira prirodna slatkoća prisutna u voću. U kompot možemo dodati i suho voće.

Sastojci za voćni kompot bez dodanog šećera:

 • 2 celuloze
 • 2 kruške
 • 5 suhih šljiva
 • 3 suhe smokve
 • 2 kriške svježeg đumbira
 • ½ žličica cimeta
 • 2 litre vode

Priprema voćnog kompota:

 1. Jabuke i kruške pulpe oprati temeljito. Ogulite voće i podijelite ga na manje komade.
 2. Sljive i smokve narežite na sitne komade.
 3. Sve sastojke stavite u veći lonac i prelijte kipućom vodom.
 4. Kuhajte kompot poklopljeno oko 30 minuta.

Gotov kompot možete piti nakon što se ohladi ili ugrije, u hladnije dane. Okus pića pojačat će se dodavanjem bilja, poput metvice ili lipe.