Šaš za kosu (carex comans) - sorte, uzgoj, njega, savjet

Kada planirate uzgoj ukrasnih biljaka u svom vrtu, vrijedi odabrati trave, i točnije, šaš za kosu. To je trajnica koja će savršeno odgovarati kamenjaru, padinama i stepskom krajoliku. Šaš za kosu ima zanimljive sorte, pa ćete zasigurno pronaći prave primjerke za sebe.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o raznim ukrasnim travama.

Šaš za kosu (carex comans) - sorte, uzgoj, njega, savjet

Šaš za kosu - karakteristike i sorte

Dlačica (Carex comans) trajnica je koja pripada obitelji šaš, službeno nazvanoj Ciboridae. Možemo ga sresti u Europi, posebno u umjerenom pojasu. Osim nje, postoji i preko 100 vrsta šaša. Neki od njih, poput pijeska šaša, su pod zaštitom. Međutim, većina njih je savršena za samostalni uzgoj u vlastitom vrtu. Ovdje pogledajte i članke o vrstama trave sakupljene ovdje .

Dekorativna trava ima zanimljive sorte koje su namijenjene vrtu. Među njima možemo spomenuti sljedeće biljke:

  • Šaš za kosu Carex matirane kovrče - to je zeleno-siva trava visoka do 40 cm. Izvrsno se osjeća na sunčanom položaju, kao i na prilično vlažnom tlu. Carex Frosted Curls stigli su nam s Novog Zelanda.
  • Brozne Form šaš za kosu - ovo je sorta šaša otporna na mraz, koju karakterizira tamno smeđa boja lišća. Naraste do visine od 30 cm. Razdoblje cvatnje je u srpnju i kolovozu. Turzyca brončani oblik savršen je za vrtove sa stijenama i šljunkom.
  • Sedge Carex Albula - ovo je zimzelena sorta, koju odlikuju svijetli listovi. Na zanimljiv način može se suprotstaviti sorti Frosted Curls. Carex Albula naraste samo do 25 cm visine.
  • Sedge Carex Bronzita - u ovom slučaju mislimo na raznovrstan šaš biča. Razdoblje cvatnje započinje u srpnju, a završava u rujnu. Carex Bronzita gotovo cijelo vrijeme izgleda kao suha ukrasna trava. Stoga se savršeno uklapa u kamenjare. Za više savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte i članke o šašu .

Preporučena gnojiva za grmlje

Dekorativna trava - uzgoj i njega

Uzgoj šaša za kosu nije tako težak. Kao što je već spomenuto, Carexovi komadi savršeno se uklapaju u kamenjare kao i šljunčane vrtove. Može se uzgajati i u kontejnerima ili vrtnim kutijama. Iako se može uspješno saditi pojedinačno, u većim nakupinama izgleda puno bolje.

Šaši za kosu najbolje se osjećaju na sunčanim mjestima. Podnose vlažno i propusno tlo. Međutim, zimi zalijevanje treba ograničiti. Uz to, neke sorte ne podnose brzi pad temperature, pa se preporučuje zaštititi trave pokrivajući ih. Trebali bismo obrezati trave u rano proljeće. Međutim, bit će puno bolje ako jednostavno očistimo nakupine šaša. Na taj ćemo se način riješiti svih osušenih i oštećenih izbojaka, dajući mogućnost novog rasta.

Umjesto toga, riječ je o vrsti ukrasne trave koja ne pati od raznih bolesti, a također je prilično otporna na štetnike. Zbog toga su tretmani za uljepšavanje prilično ograničeni na nepotreban minimum. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju plave vijuge .