Stolisnik kichawiec - opis, sadnja, uzgoj, njega

Stolisnik kichawiec je samonikla biljka u Poljskoj, koja se smatra ukrasnom i stoga se često koristi u vrtu. Poznata su i njegova ljekovita svojstva koja se koriste u biljnoj medicini i kod nekih specifičnosti koje se mogu kupiti u ljekarnama. Vrijedno je naučiti više o ovoj zanimljivoj biljci.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte članke o stolisniku.

Stolisnik kichawiec - opis, sadnja, uzgoj, njega

Stolisnik kichawiec - karakteristike Achillea ptarmica

Stolisnik kichawiec pripada obitelji Asteraceae i pripada rodu Achillea. Latinsko ime joj je Achillea ptarmica. Ova biljka se nalazi praktički u cijeloj Srednjoj Europi, a u Poljskoj se može naći u divljem stanju, posebno na obalama rijeka, na vlažnim livadama i u šikarama.

Biljka ima uspravnu naviku i visoka je od 60 do 100 cm. Ekspanzivna je vrsta i treba pripaziti da ne ošteti slabije biljke u vrtu. Uz to, često se smatra ukrasnom travom, uglavnom zbog izgleda lišća.

Listovi su uski kopljasti i perasti. Vrhovi su im zategnuti. Cijeli su listovi goli i nazubljeni. Cvjetovi su najvažniji, skupljeni u guste gomile. Lingvalni cvjetovi su bijeli, dok su cjevasti cvjetovi žute boje. Stolisnik kichael cvjeta od lipnja do srpnja, ali može ponoviti cvjetanje od rujna do listopada.Cvjetovi su mali i njihov promjer doseže 2 cm. Ako tražite više inspiracije, pogledajte ovdje prikupljene članke o bilju i ljekovitom bilju .

Uzgoj stolisnika stolisnika ( Achillea ptarmica )

Achillea ptarmica je vrlo lagana biljka iz porodice Asteraceae. Zahvaljujući svojoj ekspanzivnosti raste vrlo brzo. Raste u bilo kojem tlu, ali preferira suhe i sunčane položaje. Podnosi i blago zasjenjena mjesta, ali cvijeće tada nije toliko privlačno.

Da bi se o tim ukrasnim travama pravilno brinulo, ne trebate ulagati previše truda. Dovoljno je zapamtiti ukloniti sve izblijedjele cvatove. To utječe na daljnje cvjetanje stolisnika. Osim toga, izbojke treba orezivati ​​u proljeće.

Stolisnik kichawiec - opis, sadnja, uzgoj, njega

Ovi bi vas proizvodi mogli zanimati

Sifilitični stolisnik može se reproducirati na nekoliko načina. Svaka od njih trebala bi se izvesti u proljeće. Riječ je o sadnji, dijeljenju biljaka i sjetvi sjemena. Posljednja je opcija prilično rizična, jer nije sigurno da će sorte zadržati obilježja matične biljke. Pogledajte i ovaj članak o upotrebi stolisnika .

Achillea ptarmica i njezina primjena

Obitelj Asteraceae, uključujući i stolisnik, ima mnogo sorti. U vrtovima se najčešće koristi sorta "Perry's White". Ovu sortu karakteriziraju puni i bijeli cvjetovi. Dostiže visinu od 40 do 80 cm, a cvjeta od srpnja do rujna.

Achillea ptarmica također je poznata po uzgoju punocvjetnih sorti. Koriste se u višegodišnjim gredicama u vrtovima i kao rezano cvijeće. Ne mogu se zaboraviti ljekovita svojstva. Njegov rizom sadrži provitamin A, vitamin C, tanine, mineralne soli i esencijalno ulje. Ima laksativno, blago analgetsko, diuretičko i karminativno djelovanje.

Kao što vidite, ove ukrasne trave imaju brojne prednosti, ne samo ukrasne. Vrlo se često koriste kod bolesti bubrega, mokraćnog sustava, slabosti te tjelesne i mentalne iscrpljenosti. Stolisnik stolisnik često se koristi u vrtu i jako se dobro slaže s drugim biljkama. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o upotrebi pelina ?