Hypoestes phyllostachya - uzgoj, briga, sorte

Ako volite biljke prepoznatljive boje lišća, svidjet će vam se. Na prvi pogled izgleda kao fitonija, ali ima zanimljiviji uzorak na površini lamine. Djeluje dobro kao sobna biljka, iako uzgoj može biti problematičan. Kako se brinuti za to? Evo nekoliko vrhunskih savjeta!

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o biljkama u saksiji.

Niedośpian (Hypoestes phyllostachya) - nekoliko riječi o vrsti

Hipestezija nije jedna od najviših biljaka. Kod kuće doseže samo 20 cm visine. Zapravo nije puno, međutim, to je ono što biljku čini tako slatkom. Njegovi dugi, dlakavi listovi zaslužuju pažnju. Oni su najatraktivniji dio biljke: svijetlo ili tamno ružičasti, bijeli ili zeleni, izgledaju sjajno. Lijepo izgledaju uglavnom zbog zanimljivih, nepravilnih mrlja. Zbog svoje boje uspavan se može pojaviti poput fitonije ili koleusa.

Biljka lagano izvire, s vremenom izbojci počinju lagano ležati. U ranu jesen nesanica cvjeta, ali na pozadini šarenih, bogatih listova cvjetovi izgledaju vrlo neugledno. Svijetloljubičaste su boje i vrlo su mali što ih čini gotovo nevidljivima. Ne igraju neke veće ukrasne funkcije i bez žaljenja se mogu ukloniti kako bi se biljka zgusnula.

Mnoge sorte ove jedinstvene biljke pojavljuju se u uzgoju. Pospani, s najzanimljivijim lišćem, postoje dvije sorte: 'Pink Dot' i 'Pink Splash'. Prva je sorta izuzetno zanimljiva zbog izrazitih ružičastih, nepravilno postavljenih vrhova na lišću. 'Pink Splash' ima listove koji su svi ružičaste boje.

Niedośpian (Hypoestes phyllostachya) - savršeno mjesto za biljke

Glavni problem brige za hipnotski san je taj što biljka treba zaista dobar položaj. Umjesto toga, ne uzgaja se u vrtu, jer bi temperatura zraka potrebna za njegov razvoj trebala biti u rasponu od 18-22 Celzijeva stupnja. Lonce s lošim snom možete postaviti u vrt ili na balkon, no može se ispostaviti da će ih trebati brzo ukloniti - niska temperatura noću može biti zaista smrtonosna za biljku. Na balkonu se uzgaja u većim kompozicijama sa šarenim, cvjetnim ili zelenim ukrasnim biljem.

Za pod spavanje treba osigurati svijetli, dobro osvijetljeni položaj zaštićen od sunčeve svjetlosti. Užareno sunce često ošteti nježne listove, zato budite oprezni. Vrijedno je staviti posudu na mokro kamenje ili na postolje napunjeno vodom, koja, međutim, neće doći u kontakt s korijenjem. Supstrat za nesanicu trebao bi biti bogat hranjivim sastojcima i lagano kiseo - možete ga nadopuniti tresetom. Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o najboljem lončanom cvijeću za sobu .

Preporučena gnojiva za lončanice - provjerite cijene!

Uzgoj nesanice u akvariju

U posljednje vrijeme postoji moda za uzgoj biljaka u staklu. To su najčešće lijepe, šarene skladbe raznih vrsta koje čine minijaturnu šumu. Možete koristiti poseban biljni terarij, stari akvarij ili ukrasnu teglu. Hypo-sleep idealna je biljka za ovu vrstu kombinacije.

Zeleno pjegavo lišće nesanice, kao i uzgoj i briga o hipoestes phyllostachya u vrtu

Hypo-sleep se izvrsno osjeća u terarijumu zbog posebne mikroklime. Povećana vlažnost zraka čini biljku uspješnom. Savršen je suputnik za mahovine, fitonije i neke vrste malih palmi. Naročito mu je Fitonija dobro društvo jer također voli tako vlažno okruženje za razvoj. Biljke u staklenim vrtovima treba redovito gnojiti i zalijevati. Međutim, vrijedno je zapamtiti da im se osigura dovoljno velik sloj drenaže. Staklene posude nemaju nikakve otvore za odvod viška vlage, pa imajte to na umu. Također ne bi smjeli stajati na suncu, jer to može pregrijati biljku.

Niedośpian (Hypoestes phyllostachya) - Liječenje korak po korak

Briga o nespavanju, bilo u akvariju ili jednostavno u loncu, prilično je zahtjevna. Prije svega, sjetite se da biljci treba prilično puno vode da bi rasla. Ljeti ga treba zalijevati 3-4 puta tjedno, a zimi otprilike dva puta tjedno. Održavajte vlažnu podlogu dok ne spavate, a važno je i redovito prskanje, jer suh zrak znači da se vrhovi lišća osuše, što ne izgleda dobro.

Lijepo cvijeće u saksiji sa šarenim lišćem također treba oploditi. Ništa drugačije nije ni s hipnotikom, koji zahtijeva upotrebu gnojiva s niskom koncentracijom dušika. Gnojivo se primjenjuje svaka dva tjedna, ali u koncentraciji dvostruko nižoj od one koju preporučuje proizvođač. Zahvaljujući tome, biljka će se dobro razvijati i nema straha od pretjerane gnojidbe. Dugo djelujuća ili dobro gnojiva vjerojatno se neće koristiti za hipnotički san.

Biljka ne zahtijeva ponovnu sadnju, jer je kratkotrajna i brzo umire. Međutim, možete ga odmah zamijeniti lijepim primjerkom. Hipno-san se reproducira prilično lako. U rano proljeće uzimaju se apikalne reznice (na primjer, tijekom godišnje rezidbe), a zatim se stavljaju u vlažni treset. Oni će brzo puštati korijen, pod uvjetom da se sjetite redovito zalijevati podlogu.