Karanfil Kartuzek i kameni karanfil - uzgoj, njega, razmnožavanje, savjeti

Klinčići dolaze iz Europe i Azije. Poznato nam je oko 200 vrsta, uključujući višegodišnje, dvogodišnje i godišnje karanfile. Najviše ukrasnih biljaka uzgaja se u vrtovima, sadi se na padinama i zidovima, te se uzgaja u kontejnerima i za rezano cvijeće. Atraktivni karanfili uzgajani u poljskim kućnim vrtovima uključuju bradati karanfil Dianthus barbatus , poznat i kao kameni karanfil i karanfil Dianthus carthusianorum. Pročitajte o uzgoju i njezi ukrasnih karanfila.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, pogledajte ovdje i članke o karanfilu.

Karanfil Kartuzek i kameni karanfil - uzgoj, njega, razmnožavanje, savjeti

Karanfil Kartuzek - atraktivna trajnica za popuste

Dianthus carthusianorum je autohtona trajnica koja se može naći na suhim livadama. Gole stabljike biljke dosežu oko 30 cm visine. Ljubičasti cvjetovi, s laticama na rubovima oštro nazubljenih, uokvireni nekolicinom u vrhovima, daju lagani ugodan miris. Klinčići cvjetaju od lipnja do rujna, stvarajući šarene tepihe. Oni su atraktivan ukras cvjetnjaka, kamenjara, livada, a rezano cvijeće ukras je naših apartmana.

Klinčiće je lako uzgajati. Fotofilni su - dobro uspijevaju na sunčanim, suhim položajima, s alkalnom, pjeskovito-glinenom podlogom. Cartouches, višegodišnji karanfili, potpuno su otporni na mraz. Njihova se briga sastoji od redovitog rješavanja korova i hranjenja organskim gnojivima. Da biste produžili cvjetanje, obrežite uvele cvatove.

Karanfili se razmnožavaju sijanjem sjemena u okvire u svibnju i lipnju. Biljke trajno sadimo ljeti, od srpnja do kolovoza. Zalijevamo mlade kartuše, stare biljke dobro stoje i na suhim mjestima. Kartuzijski karanfili u našim vrtovima, s pogledom na leptire koji lebde iznad cvijeća, donose atmosferu mira i potiču ljetno opuštanje. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju bradatog karanfila ?

Kameni karanfil - razmetljiva dvogodišnja biljka

Bradati karanfil, poznat i kao kameni karanfil, dolazi iz Azije, kao i iz južne i istočne Europe. Dianthus barbatus cijenjen je zbog svojih pojedinačnih ili punih cvjetova koji imaju bijelu, ružičastu i crvenu boju. Ušica, karakteristična za vrstu, obično ima kontrastnu boju. Trajnica naraste do 70 cm visine. Spremno se koristi u cvjetnim gredicama za mirisno cvijeće koje ukrašava vrt od lipnja do kolovoza.

Karanfil Kartuzek i kameni karanfil - uzgoj, njega, razmnožavanje, savjeti

Kameni karanfil razmnožava se sijanjem sjemena od svibnja do lipnja - u okvire ili gredice. Sadnice trajno posadite u srpnju. Klinčići preferiraju sunčane i blago zasjenjene položaje. Prije sadnje pripremamo tlo gnojenjem kalcificiranim tresetom i višekomponentnim gnojivima produljenog djelovanja. Sadnice se sade na razmaku od 30 cm x 40 cm, uzimajući u obzir njihovo širenje. Zalijevajte mlade klinčiće. Bradati karanfil preferira tla blago kiselog i neutralnog pH (6,5 - 7,0). Efektni, intenzivno mirisni cvjetovi pojavljuju se u drugoj godini nakon sadnje. Za zimu biljke štitimo pokrivačem smreke ili slamom, što će im omogućiti da sigurno prežive preživljavanje padova temperature. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju točkica u točkama .

Najbolje mješavine vrtnog cvijeća - pogledajte ih!

Sorte kamenih karanfila

U vrtu se sade brojne sorte Dianthus barbatus. Najzanimljivije su:

  • kameni karanfil 'Albus' - dvogodišnji klinčić sa snježnobijelim cvjetovima, narastu do 40 cm visine,
  • kameni karanfil 'Black Magik' - s tamnocrvenim cvjetovima, narastu do 50 cm visine,
  • kameni karanfil 'Newport Pink' - odlikuje se tamno ružičastim cvjetovima. Trajnica naraste do 50 cm visine,
  • kameni karanfil 'Scarlet Beauty' - sorta s kristalno crvenim cvjetovima, koja doseže visinu od 50 cm.

Bradati niski karanfil koristi se za bordure, za sadnju u manje pristupačnim vrtnim prostorima, za kamenjare, kao i za padine i zidove. Više se sorte uzgajaju za višegodišnje gredice i rezano cvijeće. Zanimljive činjenice uključuju činjenicu da su cvjetovi karanfila pogodni za konzumaciju. Medonosno cvijeće može se koristiti u kuhinji kao dodatak salatama. Obogaćuju okus šećera, octa i vina. Macerirano u vinu učinkovito je sedativ. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o prekrasnim cvjetnim aranžmanima ?