Viseće cvijeće - popularne sorte, uzgoj, njega, savjet

Pri odabiru jednogodišnjih, dvogodišnjih ili višegodišnjih vrtnih ili lončanica zasigurno ćemo naići na viseće cvijeće, koje je savršen izbor za terase ili čak balkone. Klatno cvijeće izvrstan je izbor za ljude koji nemaju gdje staviti cvijeće u saksiji ili koji nemaju dovoljno prostora za sadnju vrtnog cvijeća. Pa da vidimo kakve viseće biljke možemo uzgajati, koje su njihove sorte, kao i kako izgleda njihov uzgoj i njega.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte članke o vrtnom cvijeću.

Viseće cvijeće - čega se treba sjetiti prilikom kupnje

Popularna je kupnja visećih biljaka. Međutim, prije nego što počnemo kupovati balkonsko cvijeće, kućno cvijeće ili cvijeće na terasi, trebali bismo saznati čega se treba sjetiti prilikom odabira. Prije svega, biramo prave biljne vrste. Ovdje se moramo sjetiti koliko prostora treba našoj biljci. To je važno jer su neke vrste visećih biljaka vrlo ekspanzivne i zato im treba puno prostora za rast. Štoviše, trebali bismo odlučiti hoće li nam jednogodišnja ili višegodišnja biljka biti bolja. Naravno, jednogodišnjaci i dvogodišnjaci imaju svoje prednosti i nedostatke.

Pri odabiru biljaka, ne zaboravite provjeriti stanje danog cvijeta za balkon, terasu ili dom. Zbog toga bismo trebali provjeriti debljinu i duljinu izbojaka, kao i biljnu naviku, oblik i raspored lišća te raspored pupova i cvjetova.

Vrlo je važno provjeriti biljku na simptome bolesti i znakove hranjenja štetnika. Ne zaboravite da su mnoge biljke osjetljive na djelovanje brašnastih bugova, kolača i paukove grinje. Vrijedno je znati da se o nekim cvjetovima slabo brine, pa im listovi mogu požutjeti, uvenuti, a cvjetni pupoljci otpasti. Izbjegavajte takve biljke.

Cvijeće u saksiji visi - što vrijedi znati o njima

Viseće biljke - upoznajmo kućne vrste

Klatno cvijeće prvenstveno su penjačice koje su zahvaljujući svojim uvijenim stabljikama, viticama i ljepljivim listovima, ljepljivim korijenima i zakvačenim bodljama prilagođene penjanju na razne nosače. Međutim, kada im ne pružimo ove potpore, naša penjalica postat će viseća biljka.

Odabir pravog visećeg cvijeća može biti težak zbog velike raznolikosti vrsta i sorti ovog cvijeća. Sve ovisi o tome želimo li da se u našem stanu pojave ukrasne biljke od lišća ili cvjetnice. Štoviše, trebali bismo obratiti pažnju na njihovu veličinu.

Međutim, najpopularnije viseće biljke koje se uzgajaju kod kuće su, između ostalog, ukrasne peraste šparoge - Asparagus setaceus , koja je poznata i kao šparoge, i ukrasno cvijeće hoje - Hoya. Ove biljke također uključuju trostruko - Tradescantia, kodonante - Codonanthe ili divan Stupac - Columnea. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o visećoj begoniji ?

Tražite li dobre cijene tla i gnojiva za cvijeće? Pogledajte u nastavku!

Cvijeće koje visi kod kuće - uzgoj

Ako želimo da se obješeni cvijet pojavi u našem domu, tada bismo trebali osigurati da naučimo o njegovom uzgoju i njezi. Ovdje je vrijedno spomenuti da svaka vrsta može imati različite zahtjeve, pa se pravila koja su predstavljena u nastavku mogu malo razlikovati ovisno o vrsti i sorti biljke.

Velika većina visećih biljaka treba topao i svijetao položaj za pravilan razvoj, a ne puno sunce. Imajte na umu da što je intenzivnije cvjetanje biljaka, to je veća njihova potreba za svjetlom. Isti je slučaj s ukrasnim biljkama od lišća čiji listovi mijenjaju boju.

Zalijevanje je još jedan važan čimbenik. Ovdje je princip vrlo jednostavan. Biljkama s tankim i nježnijim lišćem treba dati više vode, čak i svakih nekoliko dana, dok se za cvjetnice i one s debelim i mesnatim lišćem zalijevanje može vršiti rjeđe. Međutim, važno je redovito zalijevanje kako bi voda bila dovoljno vlažna. Osim toga, preporuča se posipati lišće, ali ne i cvijeće.

Cvijet koji visi kod kuće iznad stola, kao i ideje za kućno cvijeće koje visi na balkonu

Za sve to, također se preporučuje korištenje gnojiva svaka 2-4 tjedna, ovisno o vrsti biljke. Puhano cvijeće i stari listovi također će trebati ukloniti. Također vrijedi obrezati preduge ili oštećene izbojke. Zahvaljujući tome, stanje biljke će biti bolje.

Cvijeće za balkon i terasu - koje se balkonsko cvijeće i cvijeće na terasi najviše preporučuju

Cvijeće za balkon i terasu - koju vrtnu vrstu odabrati

Mnogo je balkonskog cvijeća. Ako želimo odabrati prave viseće biljke za nas, onda bismo trebali obratiti pažnju na nekoliko važnih elemenata. Prije svega, birajmo biljke tako da budu zadovoljeni njihovi solarni zahtjevi.

Drugi element je veličina biljke. Ne zaboravimo da što je biljka veća ekspanzivnost, to će joj morati biti posvećena veća površina. Ako smo te podatke već provjerili, možemo prijeći na odabir određene vrste i sorte.

Vrlo popularno cvijeće za balkone i terase su podrumi - Sutera diffusa , koje karakteriziraju mali, ali vrlo obilno raspoređeni cvjetovi na biljci. Ostale popularne vrste nadvijenih biljaka su, između ostalih , puhalica - Bidens ferulifolia, fuchsia - Fuschia , komarzyca - Plectranthus, Cape lobelia - Lobelia erinus i poznati pelargonij bršljana - Pelargonium hederifolium.

Balkonsko cvijeće i cvijeće na terasi - stvaranje kompozicija na balkonu i u vrtu

Ružičasto, bijelo, žuto, plavo balkonsko cvijeće i cvijeće u drugim bojama na balkonu ili u vrtu izgleda sjajno na našim terasama i balkonima. Mnogi ljudi odlučuju stvoriti skladbe od ružičastih, ljubičastih, bijelih i plavih balkonskih cvjetova. Prije toga, međutim, vrijedi nešto naučiti.

Imajte na umu da odabir skladbe nije tako jednostavan. Vrijedno je zapamtiti da nije uvijek dovoljno odabrati samo plavo balkonsko cvijeće s cvijećem različite boje. Ovo je složeniji postupak i trebali bismo uzeti u obzir nekoliko čimbenika, posebno kada biljke trebaju biti u jednom spremniku.

Prije svega moramo saznati koje zahtjeve za insolacijom i supstratom biljaka odabiremo. Zapamtite da bi ovi zahtjevi trebali biti jednaki ili barem vrlo slični kako bi se biljke dobro razvijale. Uz to bismo trebali provjeriti kako izgleda njihova skrb, uključujući oplodnju.